Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Εκπλήσσει η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία

Εκπλήσσει η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ανέλπιστη αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της Γερμανίας το Φεβρουάριο, χάρη κυρίως στη ζήτηση για γερμανικά προϊόντα από τις γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες και τους εταίρους του Βερολίνου εν γένει. Σύμφωνα με την εδρεύουσα στο Βισμπάντεν Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι σταθμισμένες ανάλογα με την εποχή και τις εργάσιμες ημέρες εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% το Φεβρουάριο συγκριτικά με τον Ιανουάριο, όταν είχαν καταγράψει αύξηση 3,4% συγκριτικά με το Δεκέμβριο του 2011.

Πρόκειται για μια ανέλπιστη εξέλιξη διότι οι ειδικοί που μετείχαν σε έρευνα του Bloomberg είχαν προβλέψει κάμψη των γερμανικών εξαγωγών το Φεβρουάριο κατά 1,2%. Οι εισαγωγές τον ίδιο μήνα σημείωσαν αύξηση κατά 3,9% συγκριτικά με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας αυξήθηκε το Φεβρουάριο του 2012 στα 14,7 δισ. ευρώ από 13,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο, ενώ το πλεόνασμα σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες συναλλαγές της χώρας (πρόκειται για το δείκτη που περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες) ενισχύθηκε το Φεβρουάριο στα 11,1 δισ. ευρώ από 9,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιανουάριο.

Σημειωτέον ότι το 2011 οι γερμανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 11,4% συγκριτικά με το 2010 και η αξία τους έφθασε στα 1,06 τρισ. ευρώ.
«Οι γερμανικές εξαγωγές θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία όμως ακόμη δεν είναι κατοχυρωμένη. Επιπλέον, καθώς η οικονομία της ευρωζώνης, που είναι η μεγαλύτερη εμπορική εταίρος της Γερμανίας, συρρικνώνεται, η εσωτερική ζήτηση στη χώρα θα συμμετέχει όλο και περισσότερο στη διαμόρφωση του γερμανικού ΑΕΠ», σχολίασε η Αλίν Σίλινγκ της ABN Amro Bank στο Αμστερνταμ.

Το ΔΝΤ προβλέπει συρρίκνωση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 0,5% το 2012, ωστόσο για τη Γερμανία προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, αν και χαμηλότεροι από τους περυσινούς (2,2%).



Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ


5

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text