Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Τα μηνύματα και οι επιδράσεις από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μίας χώρας

Τα μηνύματα και οι επιδράσεις από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μίας χώρας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τα μηνύματα και οι επιδράσεις από την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας μίας χώρας

Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και των ομολόγων ενός κράτους, στέλνει πολλαπλά μηνύματα προς τους πολίτες, τους πολιτικούς και τους επενδυτές και προκαλεί  πολλαπλές επιδράσεις στη χρηματιστηριακή της αγορά.

Τα μηνύματα που στέλνει συνθέτουν ένα σύνολο προειδοποιήσεων:
- Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κινείται σε επικίνδυνο δρόμο.
- Αρχίζει να δημιουργείται το ενδεχόμενο για δυσχέρειες ή ακόμη και για αδυναμία αποπληρωμής του χρέους.
- Προειδοποιεί για ενδεχόμενη αρνητική πορεία του τραπεζικού συστήματος.
- Απαιτείται η λήψη δημοσιονομικών μέτρων για τη μείωση των ελλειμμάτων.
- Απαιτείται η λήψη διαρθρωτικών μέτρων για την ανόρθωση της οικονομίας.
- Η χώρα είτε βρίσκεται σε ύφεση, είτε κινείται στις παρυφές της, από την οποία θα είναι δύσκολο να ανορθωθεί.

Οι επιδράσεις που προκαλεί στη χρηματιστηριακή αγορά της συγκεκριμένης χώρας είναι:
- Ωθεί σε αποχώρηση πολλούς θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι υποχρεώνονται από τον κανονισμό λειτουργίας τους να δραστηριοποιούνται μόνον σε χώρες με υψηλή βαθμολόγηση από τους οίκους αξιολόγησης.
- Προκαλεί πτώση των τιμών.
- Προκαλεί "ύφεση" της αγοράς για ένα παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

Δυστυχώς, η χώρα και η χρηματιστηριακή αγορά της, έχουν ήδη εισέλθει στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, της υποτίμησης της αξίας τους και των αξιογράφων τους και σε μία παρατεταμένη περιπέτεια, από την οποία είναι πλέον δύσκολο να ξεφύγουν.

Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι πλέον ούτε εσωτερικό, αλλά ούτε και μικροπολιτικό, όπως πιθανόν εξακολουθούν να πιστεύουν οι πολιτικοί που κατακλύζουν τα τηλεοπτικά παράθυρα τις μέρες αυτές. Το πρόβλημα έχει ήδη (δικαίως ή αδίκως) να προκαλεί ανησυχίες στις διεθνείς αγορές (δείτε σημερινό άρθρο του Bloomberg), να κλυδωνίζει το ευρώ και να βρίσκεται επί μέρες στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς οικονομικού και πολιτικού Τύπου.

Μέσα στην εφιαλτική κατάσταση που τείνει να δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία, κανέναν δεν ενδιαφέρει ποιός δημιούργησε το χρέος ή ποιός το διαχειρίστηκε καλύτερα ή χειρότερα. Σε κάθε περίπτωση, στη συνείδηση του λαού, ευθύνονται οι πολιτικοί, είτε για τις πράξεις τους, είτε για τις παραλείψεις τους. Και κυρίως, για τη νοοτροπία τους.

Το ζητούμενο σήμερα είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση για να ξεπερασθεί αυτή η δύσκολη κατάσταση. Βεβαίως, η κατάσταση θα ξεπερασθεί. Σε τέτοιες καταστάσεις δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Υπάρχει στυγνή επιβολή των λύσεων ανάγκης. Το ζητούμενο είναι, από το τίμημα που θα πληρώσει η χώρα και οι πολίτες της, να υπάρξει κάποιο τουλάχιστον κέρδος. Στους θεσμούς της δημοκρατίας, στη λειτουργικότητα του Κράτους και στη νοοτροπία πολιτών και πολιτικών.

Οι επιπτώσεις αυτής της "περιπέτειας" στην οποία σύρεται η χώρα, θα εμφανίζονται μπροστά μας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ίσως και για χρόνια.
Θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να ανακάμψει η οικονομία και η χρηματιστηριακή μας αγορά. Όχι μόνον επειδή έχει διαβρωθεί η φήμη της. Αλλά κυρίως επειδή η κερδοφορία των επιχειρήσεων θα υποστεί μία μεγάλη ταλαιπωρία, σε τέτοιο βαθμό ώστε να κινδυνεύσει να αλλάξει ο "χρηματιστηριακός χάρτης" της αγοράς μας.

Ας μην έχουμε αυταπάτες. Απλά, ας φερθούμε με σύνεση και ας κάνουμε υπομονή.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text