Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Σε κατάσταση συναγερμού οι μεγάλες βιομηχανίες

Σε κατάσταση συναγερμού οι μεγάλες βιομηχανίες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ισχυροποιούν τις θέσεις τους στο εξωτερικό - Στάση αναμονής για τις οικονομικές εξελίξεις εντός των συνόρων

Ο «κόκκινος συναγερμός» παραμένει σε πλήρη ισχύ για τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες. Η ύφεση έχει συμπαρασύρει την εγχώρια κατανάλωση στα επίπεδα της δεκαετίας του ’90, τα μερίδια αγοράς συρρικνώνονται, ο τζίρος επιστρέφει στα επίπεδα προ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η αγωνία των επιχειρήσεων είναι να μη μετατραπούν αρνητικές οι ταμειακές ροές. Οπως είναι γνωστό, μια επιχείρηση δεν πτωχεύει από τα δάνεια αλλά από την έλλειψη ρευστού. Πρακτικό θέμα μετεγκατάστασης για τις μεγάλες ελληνικές βιομηχανίες δεν έχει προκύψει μέχρι σήμερα, παρά το γεγονός ότι θεωρητικά συζητείται ευρέως στα διοικητικά συμβούλια των εταιρειών. Οι περισσότερες διοικήσεις θέλουν να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια και γι’ αυτό έχουν ρίξει όλο το βάρος στην ενίσχυση του διεθνούς τους πελατολογίου.

Αυτή την εβδομάδα η διοίκηση της Coca-Cola Hellenic αποκάλυψε ότι επισπεύδει την εφαρμογή μέτρων αναδιάρθρωσης (τα οποία από καιρό έχει σχεδιάσει και μελετήσει), όχι από το 2013, αλλά από το 2012. Ο στόχος είναι απλός, γι’ αυτό και είναι εφικτός: επιταχύνει την υλοποίηση πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης, έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι δεν θα χάσει την ευκαιρία ανάπτυξης όταν θα ανακάμψουν οι αγορές. Σε δηλώσεις του παλαιότερα, ο πρόεδρος της Coca-Cola Hellenic Γιώργος Δαυίδ είχε προειδοποιήσει τις πολιτικές ηγεσίες στην Ελλάδα ότι πρέπει να αλλάξουν πολιτική και να μη θυσιάζουν τον υγιή ιδιωτικό τομέα στον βωμό του πελατειακού κράτους, γιατί το κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερη ανεργία. Μάλιστα ο κ. Δαυίδ έχει δηλώσει και στην πρόσφατη συνέλευση αλλά και παλαιότερα ότι το ζητούμενο στην Ελλάδα είναι να εφαρμοσθούν όσα ψηφίζονται και να υπάρξει για τις επιχειρήσεις ένα σταθερό οικονομικό και φορολογικό περιβάλλον.

Η S&B έχει παραδεχθεί ότι συζητήσεις για μετεγκατάσταση γίνονται κατά καιρούς, αλλά τίποτα δεν έχει αποφασισθεί για την έδρα της επιχείρησης.

Ο πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου Ευάγγελος Μυτιληναίος, σε συνέλευση της εταιρείας, έχει δηλώσει ότι «φέτος θα κλάψουνε μανούλες στην επιχειρηματική ζωή της χώρας» και αρκετές φορές έχει αναφέρει ότι σκέφθηκε να μετεγκατασταθεί η έδρα της Μέτκα στο εξωτερικό μετά τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις των έργων στην Ελλάδα, αλλά δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.

Το ίδιο ισχύει και για τη Μotor Oil. Στη φετινή ετήσια συνέλευση της εισηγμένης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. Βαρδής Βαρδινογιάννης υποστήριξε ότι όλοι θα πρέπει να βοηθήσουν για την ανάκαμψη της χώρας, ενώ ερωτώμενος για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ως Motor Oil έχουμε τον σεβασμό και δεν έχουμε πρόβλημα να βρίσκουμε χρήματα για να δουλεύει η εταιρεία, προς το παρόν».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Intralot έχει τονίσει από την πλευρά του ότι δέχεται πιέσεις από τους ξένους μετόχους να μεταφέρει την έδρα της στο εξωτερικό, ενώ η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος, που βρίσκεται σε ζημιογόνο τροχιά την τελευταία διετία, αξιολογεί συνεχώς, μέσω της μητρικής Philip Morris, το θέμα της πιθανής μετεγκατάστασης του εργοστασίου της στο εξωτερικό, χωρίς να έχει λάβει μέχρι σήμερα κάποια τελική απόφαση.

Προτεραιότητα για τις εταιρείες είναι να ρευστοποιηθούν ζημιογόνες θυγατρικές, προκειμένου να απαλλαγούν από τα «βαρίδια». Η δεύτερη κίνηση είναι να εξασφαλισθεί η ταμειακή ρευστότητα. Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε έχουν προχωρήσει, από την αρχή του έτους, στο άνοιγμα λογαριασμών σε ξένες τράπεζες.


 

Του Ανεστη Ντοκα

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


5

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text