Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ανεπαρκές για την Ελλάδα το “πρόγραμμα Ντράγκι”

Ανεπαρκές για την Ελλάδα το “πρόγραμμα Ντράγκι”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων που ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι, δημιουργεί ένα αίσθημα ασφαλείας για την Ευρωζώνη και περιορίζει σημαντικά την -έως σήμερα- ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική δράση των χρηματοοικονομικών αγορών. Παράλληλα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μία πιο ομαλή εξέλιξη της συνολικής ευρωπαϊκής κρίσης και για την ταχύτερη επάνοδο στην ομαλότητα.

Όμως, κατά τα φαινόμενα, το πρόγραμμα της ΕΚΤ, σχεδιάστηκε χωρίς καμία ελληνική συμμετοχή, αφού δεν καλύπτει -ούτε στο ελάχιστο- δύο σημαντικά για τη χώρα ζητήματα:
α) την πρόνοια για τη χρήση του προγράμματος από χώρες που στο μέλλον θα βγαίνουν από προγράμματα σταθεροποίησης (στα οποία συμμετέχει και η ΕΚΤ) και β) τη λογική απαίτηση να πάψει η ΕΚΤ να έχει την ιδιότητα του “προνομιακού πιστωτή” που απολαμβάνει σήμερα, ιδιότητα που τις δόθηκε με την ανοχή και τις ευλογίες της προηγούμενης Κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Η απαράδεκτη πρακτική του να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την ιδιότητα του “προνομιακού πιστωτή”, δηλαδή να μην υπόκεινται σε “κούρεμα” τα ομόλογα που κατέχει, πρέπει -επιτέλους- να διακοπεί! Η αγορά, από την ΕΚΤ, ελληνικών ομολόγων στο 40% ή στο 50% της ονομαστικής τους αξίας και η απαίτηση αποπληρωμής τους στο σύνολο της αξίας τους, πλέον των τόκων, όχι μόνο δε βοηθά στη μείωση του χρέους της χώρας, αλλά συνιστά μία επαίσχυντη μορφή “εκμετάλλευσης”, εντελώς αντίθετης στο πνεύμα και την πρακτική της αλληλεγγύης που οφείλουν να επιδεικνύουν τόσο τα Κράτη, όσο και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τέλος, σε κάθε περίπτωση, το ξεπέρασμα της μεγάλης κρίσης στην οποία έχουν βυθιστεί η οικονομία και η κοινωνία, δε θα ξεπερασθεί με τεχνοκρατικά μέτρα που σχεδιάζονται στη Φραγκφούρτη, αλλά με σοβαρή και επίμονη προσπάθεια μεταρρυθμίσεων της Ελληνικής κυβέρνησης, προς όλες τις κατευθύνσεις: μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία του Κράτους, μεταρρυθμίσεων στην οικονομία (και εμπέδωση της έννοιας της “κοινής λογικής” στη λειτουργία της), μεταρρυθμίσεων στην παιδεία, μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία της κοινωνίας.

Όμως, δυστυχώς, η Κυβέρνηση -μαθημένη από πρακτικές δεκαετιών- αναλώνεται στην διαρκή ανακάλυψη νέων εισπρακτικών μεθόδων, που καταλήγουν να σκοτώνουν την οικονομία και αδυνατεί να λειτουργήσει τολμηρά και δημιουργικά.


Δείτε άλλα σχετικά άρθρα:
Δεν μας τα είπατε τόσο καλά κ. Ντράγκι!


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text