Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Το Χρηματιστήριο βιώνει την καλύτερα εδραιωμένη προσπάθεια ανάκαμψης των τελευταίων 3 ετών

Το Χρηματιστήριο βιώνει την καλύτερα εδραιωμένη προσπάθεια ανάκαμψης των τελευταίων 3 ετών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει την καλύτερα εδραιωμένη προσπάθεια ανάκαμψης που έχει επιχειρήσει κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων και καταστροφικών ετών. Στη σημερινή συνεδρίαση, σημειώθηκε ένα αγοραστικό “ξέσπασμα” που έφερε το Γενικό Δείκτη στο επίπεδο των 770,53 μονάδων, καταγράφοντας άνοδο κατά 5,33%. Όμως, τα εντυπωσιακά στοιχεία της σημερινής συνεδρίασης ήταν η κατά 14,02% άνοδος του δείκτη των Τραπεζών και ο όγκος συναλλαγών που έφθασε στα 128 εκατ. ευρώ.

Η θετική συγκυρία για το Χρηματιστήριο της Αθήνας οφείλεται, αφ’ ενός μεν σε τεχνικά αίτια που αυτοτροφοδοτούν την ανοδική τάση, η οποία επιταχύνθηκε κατά το τελευταίο διάστημα, αλλά και σε μία σειρά οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων (μεταξύ αυτών και η θετική ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας), οι οποίες δημιουργούν το κατάλληλο κλίμα για την επανενεργοποίηση επενδυτικών και κερδοσκοπικών κεφαλαίων, τόσο από την Ελλάδα (κυρίως), όσο και από το εξωτερικό.

Γιατί όμως δημιουργήθηκε η θετική συγκυρία στο Χρηματιστήριο; Είναι σήμερα οι προοπτικές της οικονομίας σε καλύτερη φάση, σε σχέση με την αρχή του έτους;
Κατά την άποψή μας, είναι. Είναι, επειδή έχει μειωθεί σημαντικά η αβεβαιότητα αναφορικά με την προοπτική της χώρας, ενώ παράλληλα έχει υπάρξει μείωση του χρέους, αλλά και βελτίωση στους μηχανισμούς της οικονομικής λειτουργίας του Κράτους. Η κατάσταση δεν είναι ούτε ικανοποιητική, αλλά ούτε και ικανή να προκαλέσει την ανάπτυξη της οικονομίας στο προσεχές μέλλον, αλλά σαφώς είναι πιο καλή και πιο σταθερή σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου. Η δε αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας και τη θέση της στην Ευρωζώνη, ιδίως κατά το τελευταίο διάστημα, δείχνει να έχει περιορισθεί, χωρίς εν τούτοις να έχουν αποσαφηνισθεί με ακρίβεια ούτε η θέση της χώρας, αλλά ούτε και οι προοπτικές της.

Το σημερινό επίπεδο των 770 μονάδων του Γενικού Δείκτη είναι αρκετά υψηλότερο από το μέσο όρο των τελευταίων 12 μηνών (685 μονάδες), βρίσκεται κατά 16,1% πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών (στις 663,25 μονάδες) και κατά 13,24% από την αρχή του έτους.

Το σημαντικό όμως είναι ότι, η παρούσα ανοδική αντίδραση βασίζεται σε σημαντικά καλύτερα στοιχεία, σε σχέση με τις 2-3 αντιδράσεις που επιχειρήθηκαν (με αποτυχία) στην προηγούμενη 3ετία.
Η παρούσα ανοδική φάση (αν μετρηθεί με βάση την ανοδική πορεία του ΚΜΟ 30 ημερών) ήδη διανύει διάστημα 2,5 μηνών (σε προηγούμενες φάσεις ποτέ δεν ξεπέρασε τις 30 μέρες), η άνοδος μέχρι πρόσφατα υπήρξε αρκετά ομαλή, ενώ σήμερα, σχεδόν το σύνολο των μετοχών που συνθέτουν το Γενικό Δείκτη (52 από τις 60 μετοχές) βρίσκονται πάνω από τον Κινητό Μέσο Όρο 200 ημερών τους. Κάτι τέτοιο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ κατά τη διάρκεια των περασμένων τριών ετών (δείτε σχετικά στατιστικά στοιχεία).


Μπορεί να συνεχισθεί η παρούσα ανοδική φάση;
Όταν είχαμε εκφράσει την άποψή μας για την επερχόμενη έντονη ανοδική κίνηση (δείτε άρθρα της 4/9/2012 και της 10/9/2012), είχαμε υποστηρίξει ότι η αγορά θα μπορούσε να πλησιάσει την περιοχή των 800 μονάδων.
Διατηρούμε την άποψη αυτή. Όμως, η δυναμική των τελευταίων ημερών και κυρίως οι όγκοι των συναλλαγών, μας δείχνουν ότι ίσως κάτι πιο σημαντικό είναι μπροστά μας.

Το επίπεδο των 770 - 800 μονάδων, θα μπορεί να είναι το σημείο αναφοράς ή το σημείο ισορροπίας των επόμενων εβδομάδων, έως ότου αποσαφηνισθούν περισσότερο τα πράγματα σχετικά με το ζήτημα του δανεισμού της χώρας και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Οι εξελίξεις στα ζητήματα αυτά θα προσδιορίσουν εάν ο Γενικός Δείκτης θα επιχειρήσει να φθάσει στην περιοχή των 1.000 μονάδων έως τα τέλη του έτους, ή θα απολέσει μέρος των σημερινών του κερδών, επιστρέφοντας σε χαμηλότερα επίπεδα.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text