Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Καθίζηση παραγωγής σε 80 υποκλάδους της ελληνικής βιομηχανίας

Καθίζηση παραγωγής σε 80 υποκλάδους της ελληνικής βιομηχανίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πραγματική καθίζηση της παραγωγής τους βιώνουν λόγω της κρίσης, με ποσοστά μείωσης που ξεπερνούν το 20%, περισσότεροι από 80 υποκλάδοι της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, καθώς ταυτόχρονα ενισχύεται η εισαγωγική διείσδυση, παύει ολοκληρωτικά η παραγωγή σειράς προϊόντων.

Και τούτο, μολονότι η σωρευτική μείωση του όγκου της ελληνικής μεταποιητικής παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ανέρχεται στο 6,7%, έναντι μείωσης κατά 7,5% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περίοδο του 2011 σε σχέση με το 2010.

Πρόκειται για τους υποκλάδους της βιομηχανίας οι οποίοι εφέτος πλήττονται περισσότερο από την παρατεταμένη κρίση και την παράλληλη ένταση της εισαγωγικής διείσδυσης, η οποία το 2011 κατά την Τράπεζα της Ελλάδος - σε πείσμα των απόψεων ότι με την ακολουθούμενη πολιτική ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής - αυξήθηκε σε 68,2% από 63,7% το 2010 στο σύνολο της μεταποίησης και σε 64% από 61,7% το 2010 στο σύνολο του τομέα, εξαιρουμένων των καυσίμων.

Η δραματική, σε πολλές περιπτώσεις σημαντικών τομέων της μεταποιητικής βιομηχανίας, τρέχουσα μείωση της παραγωγής, σε συνδυασμό με αυτή των προηγουμένων ετών και το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, φαίνεται να φέρνει σε αδιέξοδο ολοένα και περισσότερες βιομηχανικές επιχειρήσεις, καθώς οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής, παρά τη δραστική συμπίεση του κόστους εργασίας.

Όπως προκύπτει από ανάλυση στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την εξέλιξη της βιομηχανικής παραγωγής το τρέχον έτος, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2012 περισσότεροι από ογδόντα υποκλάδοι της μεταποίησης αδυνατούν να συγκρατήσουν την πτώση της παραγωγής τους σε υποφερτά, έστω, επίπεδα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, η πτώση της παραγωγής κυμαίνεται από 20%-30% σε 32 υποκλάδους, από 30%-50% σε 28 υποκλάδους, ενώ σε 20 υποκλάδους υπερβαίνει το 50% και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πλέον μηδενική. Στους 80 αυτούς υποκλάδους πρέπει να προστεθούν ορισμένοι ακόμη, των οποίων τα στοιχεία είναι μη ανακοινώσιμα. 32 υποκλάδοι με πτώση από 20%-30% Σε 32 ανέρχονται, όπως προαναφέρθηκε, οι υποκλάδοι στους οποίους σημειώνεται εφέτος πτώση παραγωγής από 20%-30%.


 

Πηγή: ΚΕΡΔΟΣ


5

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text