Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Πρώτα θα πληγούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις

Πρώτα θα πληγούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συνέντευξη του Μισέλ Μπαρνιέ στον Νικο Χρυσολωρα

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) θα παρεμβαίνει για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών της Ευρωζώνης, που κινδυνεύουν με κατάρρευση, αφού έχουν εξαντληθεί προηγουμένως όλες οι εναλλακτικές, συμπεριλαμβανομένης και της απομείωσης των ανασφάλιστων καταθέσεων (δηλαδή των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ), δηλώνει σε αποκλειστική του συνέντευξη στην «Κ» ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Μολονότι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, η συναίνεση που φαίνεται να διαμορφώνεται, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τα λεγόμενα του κ. Μπαρνιέ, είναι ότι η χρήση δημόσιων πόρων για τις τράπεζες θα πρέπει να αποφεύγεται πάση θυσία. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Μπαρνιέ θεωρεί ότι η τραπεζική ενοποίηση θα θωρακίσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, καθιστώντας το ενδεχόμενο πλήγματος στις καταθέσεις ακραίο σενάριο στο μέλλον. Ο Γάλλος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά διατυπώνει μάλιστα τη διαφωνία του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών ως προς αυτό το ζήτημα, εκτιμώντας ότι η τραπεζική ενοποίηση δεν απαιτεί αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.

Για την Κύπρο

– Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από το ζήτημα της Κύπρου, κύριε επίτροπε. Στην ανακοίνωσή σας της 28ης Μαρτίου, επισημαίνατε ότι τα περιοριστικά μέτρα στη διακίνηση κεφαλαίων θα είναι προσωρινά. Ωστόσο, οι περιορισμοί παραμένουν. Πότε θα αρθούν ώστε να επανακάμψει και τυπικά η Κύπρος στους κανόνες της Ευρωζώνης;

– Ορισμένοι περιορισμοί έχουν ήδη αρθεί και παρακολουθούμε, σε στενή συνεργασία με τις κυπριακές αρχές, και τους υπόλοιπους. Τα μέτρα αυτά δεν θα είναι μόνιμα, καθώς πρώτα απ’ όλα κάτι τέτοιο δεν θα ήταν προς το συμφέρον της χώρας. Για να αρθούν όμως τα μέτρα, θα πρέπει πρώτα να έχει διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Κοιτάζουμε το ζήτημα μαζί με τις κυπριακές αρχές, αλλά δεν μπορώ να σας δώσω σαφές χρονοδιάγραμμα για την πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών.

– Eχω ακούσει πολλούς Ευρωπαίους αξιωματούχους να λένε ότι η Κύπρος «δεν είναι μοντέλο» για ανάλογες περιπτώσεις τραπεζικών κρίσεων στο μέλλον. Διαβάζοντας όμως τις προτάσεις σας για το κοινό πανευρωπαϊκό καθεστώς εκκαθάρισης των τραπεζών, βλέπω ότι προβλέπουν ακριβώς ό,τι έγινε στην Κύπρο. Γιατί λοιπόν δεν είναι μοντέλο η Κύπρος;

– Πρώτα απ’ όλα γιατί όλοι θα ξέρουν τους κανόνες από την αρχή. Κάτι τέτοιο δεν ίσχυε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου πήραμε μια κακή απόφαση για τις ασφαλισμένες καταθέσεις (δηλ. λιγότερο από 100.000 ευρώ) μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα και σε κατάσταση κρίσης. Κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού. Πράγματι, η πρόταση της Κομισιόν προβλέπει την απομείωση των ανασφάλιστων καταθέσεων (δηλ. άνω των 100.000 ευρώ) σε περιπτώσεις τραπεζικής χρεοκοπίας, αλλά μόνο ως έσχατη λύση, δηλαδή σχεδόν ποτέ δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Ο λόγος που διατυπώσαμε την πρόταση είναι επειδή θέλουμε να αποφύγουμε να πληρώνουν οι φορολογούμενοι για τις διασώσεις τραπεζών και να ξέρουν όλοι τους κανόνες σε περίπτωση τραπεζικών χρεοκοπιών.

Ο χρόνος παρέμβασης

– Η πρότασή σας όμως δεν περιέχει πρόνοια για την παρέμβαση του ΕΜΣ σε διασώσεις τραπεζών. Σύντομα, μια τέτοια δυνατότητα θα υπάρχει. Πότε όμως θα παρεμβαίνει ο ΕΜΣ; Αφού πληγούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις ή πριν;

– Σκοπός μας είναι να μη χρησιμοποιείται δημόσιο χρήμα για τη διάσωση τραπεζών. Ωστόσο, κάποιες φορές θα είναι απαραίτητο να παρέμβουν είτε οι εθνικές αρχές, είτε ο ΕΜΣ. Αυτό θα γίνεται αφού έχουν όμως συμμετάσχει στη διάσωση ομολογιούχοι, μέτοχοι καθώς και οι ανασφάλιστες καταθέσεις. Τίποτα βέβαια δεν έχει αποφασιστεί ακόμη, αλλά αυτή είναι η συναίνεση που διαμορφώνεται. Και είναι λογικό.

– Μα δεν φοβάστε ότι στην επόμενη όξυνση της κρίσης σε χώρα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα τις αποσύρουν μαζικά;

– Αυτοί οι άνθρωποι δεν προστατεύονται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από τις εθνικές νομοθεσίες. Μόνο οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ είναι απολύτως προστατευμένες και ασφαλισμένες. Οι ανασφάλιστες καταθέσεις μάλιστα θα είναι πιο ασφαλείς μόλις εγκριθεί η Οδηγία μας, αφού προβλέπει ότι θα χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατο μέσο και θα ενισχυθούν οι μηχανισμοί πρόληψης και εποπτείας για να μην φτάνουμε καν σε τέτοιο σημείο.

– Γενικά πάντως, η τραπεζική ενοποίηση της Ευρωζώνης προχωράει με αργούς ρυθμούς. Πότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί;

– Η Δημοκρατία χρειάζεται περισσότερο χρόνο απ’ όσο επιτρέπουν οι αγορές. Ηδη έχουμε φτάσει σε συμφωνία για τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας των Τραπεζών της Ευρωζώνης, που θα τεθεί σε ισχύ από την άνοιξη του 2014. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα καταθέσω την πρότασή μου για το ενιαίο σύστημα εκκαθάρισης των τραπεζών και μέσα στο καλοκαίρι ελπίζω να έχουμε συμφωνία επί των προτάσεων για το εναρμονισμένο σύστημα εγγύησης των καταθέσεων. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου (Μάιος 2014), όλα τα βασικά νομοθετικά στοιχεία για την τραπεζική ένωση θα έχουν ψηφιστεί. Νομίζω ότι είναι ρεαλιστικός στόχος.

– Oμως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι η πλήρης τραπεζική ένωση απαιτεί αναθεώρηση των Συνθηκών...

– Συμμερίζομαι τις ανησυχίες του κ. Σόιμπλε να έχουν οι αποφάσεις μας ισχυρή νομική βάση. Αλλά πιστεύω ότι η ενιαία αρχή εκκαθάρισης των τραπεζών δεν χρειάζεται αναθεώρηση των ευρωπαϊκών συνθηκών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όταν αναθεωρηθούν οι Συνθήκες δεν θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία για να βελτιώσουμε όσα θα έχουμε ήδη αποφασίσει.

– Πιστεύετε ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ελλάδα και την Κύπρο ήταν σωστές;

– Γνωρίζω πολύ καλά πόσο τεράστιες είναι οι προσπάθειες που καλούνται να καταβάλλουν οι Ελληνες και οι Κύπριοι. Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο πρόεδρος Αναστασιάδης είναι γενναίοι άνθρωποι που πήραν τη δύσκολη απόφαση να μη θυσιάσουν το μέλλον στον βωμό του παρόντος. Πιέζω στην Κομισιόν να βρούμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική προσαρμογή και στην ανάπτυξη, και τα μέτρα εξυγίανσης που λαμβάνουμε να μην καταστρέφουν την οικονομική δραστηριότητα. Σε γενικές γραμμές, οι αποφάσεις μας ήταν οι σωστές, δεδομένων των καταστάσεων. Και είμαι σίγουρος ότι και η Κύπρος και η Ελλάδα, με τα πλεονεκτήματα που διαθέτουν, θα καταφέρουν να βγουν από την κρίση.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text