Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Νέα μεγάλη πτώση στον τραπεζικό κλάδο! (ενδοημερήσιο σχόλιο 21/5/2013)

Νέα μεγάλη πτώση στον τραπεζικό κλάδο! (ενδοημερήσιο σχόλιο 21/5/2013)

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το πτωτικό άνοιγμα της αγοράς σήμερα προκάλεσε εντύπωση. Και αυτό που κυρίως προκάλεσε εντύπωση είναι η έντονη πτώση στον τραπεζικό κλάδο, ήδη από την αρχή της συνεδρίασης. Περιμέναμε (όπως άλλωστε το έχουμε περιγράψει όλες τις προηγούμενες μέρες) πτώση στις τιμές των τραπεζικών μετοχών, όμως η σημερινή εξέλιξη ήταν πέρα απ’ αυτό που αναμέναμε. Εν τούτοις, είναι κάτι που κατανοούμε γιατί γίνεται.


Κινδυνεύει η πορεία της αγοράς;

Λίγα λεπτά πριν από τις 4:00 μμ, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 4,68%. Πρόκειται για μεγάλη πτώση. Ο Τραπεζικός υποχωρεί κατά ...18,13%!

Κινδυνεύει η πορεία της αγοράς; Σε κάποιο βαθμό κινδυνεύει. Καθώς εκτιμώ ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών θα υποχωρήσουν ακόμη περισσότερο, θα μπορούσε και η αγορά να κινηθεί κάτω από τις 1000 μονάδες.

Από παλαιότερα ανέφερα ότι, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα είναι αυτό που θα “απελευθερώσει” την αγορά. Και καθώς τότε θα βρισκόμαστε σε χαμηλό σημείο του κύκλου, η αγορά, απελευθερωμένη, θα μπορούσε να κινηθεί προς ανώτερα επίπεδα.

Αυτό, σε κάποιο βαθμό προεξοφλήθηκε. Όμως, όχι πλήρως. Όταν θα εκλείψουν οι κίνδυνοι που επί μήνες προκαλούσαν οι τραπεζικές μετοχές, η αγορά θα ηρεμήσει και θα κινηθεί και με βάση τα θεμελιώδη στοιχεία της οικονομίας.


Η στάθμιση της ΕΕΕ στο Γενικό Δείκτη:

Κάτι θα πρέπει να γίνει με τη μετοχή της Coca Cola (ΕΕΕ). Η μεγάλη βαρύτητά της στο Γενικό Δείκτη (22%), σε συνδυασμό και με το χαμηλό όγκο συναλλαγών, την κάνει να συμπεριφέρεται σαν “εργαλείο” για τη χειραγώγηση της τιμής του Γενικού Δείκτη. Το είδαμε χθες το απόγευμα, όταν με μία μικρή εντολή αγοράς, “έκοψε” 1,0% από την πτώση του Γενικού Δείκτη. Μπορεί να το δούμε και σήμερα (η μετοχή ήδη χάνει 5,93% και ήδη επηρεάζει σημαντικά την πτώση του ΓΔ (κατά 1,5%). Λογικά, η διοίκηση του Χ.Α. θα πρέπει να περιορίσει τη στάθμισή της (σήμερα είναι 100%).


Ένας επενδυτής που κατέχει μετοχές της Πειραιώς ή της Εθνικής Τράπεζας, να πουλήσει σήμερα, καθώς γνωρίζει ότι οι τιμές, είναι πιθανό να υποχωρήσουν;

Η εύκολη απάντηση είναι “ναι, να πουλήσει”. Όμως, η αγορά έχει συμπεριφερθεί παράξενα, αναφορικά με την αποτίμηση των warrants.

Ας πάρουμε παράδειγμα τη μετοχή της ΕΤΕ (χρησιμοποιώ τιμές πριν από το split, ώστε να γίνομαι πιο εύκολα αντιληπτός).

Η σημερινή τιμή της ΕΤΕ είναι 1,25 ευρώ. Αν γινόταν μόνο αύξηση μ.κ., χωρίς την έκδοση warrants, και εάν “κοβόταν” αύριο το δικαίωμα για την αύξηση, τότε αύριο το πρωί, η μετοχή της ΕΤΕ θα άνοιγε στα 0,686 και η τιμή του δικαιώματος θα ήταν 0,564. Δηλαδή, η τιμή του δικαιώματος και η νέα τιμή θα ισούνταν με το σημερινό κλείσιμο.

Η ύπαρξη των warrants, δίνει μία “κρυφή αξία” στη μετοχή. Η αξία αυτή (με ένα χονδρικό υπολογισμό που όμως δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα) μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ισούται με ένα δικαίωμα που, μέσα στη διάρκεια του χρόνου, σου δίνει τη δυνατότητα να αγοράσεις 7,33 μετοχές της ΕΤΕ, στην τρέχουσα αξία, συν ένα μικρό ποσοστό υπερτίμησης ανά 6μηνο (2%) (το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει δημιουργήσει ένα excel calculator που επιτρέπει τον ακριβή προϋπολογισμό της τιμής των warrants). Αν απλοποιήσουμε τη σχέση αυτή, τότε μπορούμε να πούμε ότι η “κρυφή αξία” του warrant ισούται με (τρέχουσα τιμή - τιμή έκδοσης * 7,33).

Με τον τρόπο αυτό, “παραβιάζεται” η σχέση που γενικά ισχύει και που λέει ότι, “η τιμή πριν από την αποκοπή ισούται με την τιμή μετά την αποκοπή συν την αξία των δικαιωμάτων”. Και αυτό είναι που έχει περιπλέξει τα πράγματα στις τραπεζικές αυξήσεις και που επιτρέπει αυτές τις τεράστιες διακυμάνσεις και την κερδοσκοπία.

Αν ισχύσει ότι ίσχυσε και στην Alpha Bank, τότε η απάντηση είναι σαφώς όχι. Όμως, θα ισχύσει ότι ίσχυσε και στην Alpha Bank;

Η Alpha Bank, είχε κατορθώσει να πάει στην αύξηση με θετικά ίδια κεφάλαια. Αυτό, θεωρητικά, αποκλείει την περίπτωση να υποχωρήσει η μετοχή της Alpha κάτω από την τιμή της αύξησης (0,44 ευρώ). Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ξεκινάει την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου με αρνητικά ίδια κεφάλαια της τάξης των 2,1 δισεκ. ευρώ.

Υπάρχει μία “ανισορροπία” στην αγορά; Σαφώς και υπάρχει. Και η ανισορροπία αυτή, δημιουργεί λανθασμένους υπολογισμούς, παρεξηγήσεις και μία κατάσταση η οποία δε μπορεί να εξηγηθεί εύκολα με τη λογική.

Πολλοί με τους οποίους συζητώ το ζήτημα αυτό, αντιτάσσουν το ζήτημα των “κρυφών υπεραξιών” που έχει η ΕΤΕ. Σαφώς και υπάρχουν κρυφές υπεραξίες στην ΕΤΕ. Όμως, είναι απροσδιόριστο το πόσες είναι αυτές. Καθώς και το πώς θα αποτιμηθούν (μην ξεχνάμε ότι είμαστε σε φάσης “μείωσης” των αξιών).

Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε την αγορά να ισορροπήσει. Η λογική μας λέει ότι, τουλάχιστον για τις τραπεζικές μετοχές, θα φύγει ο “αέρας” των τελευταίων εβδομάδων και θα ισορροπήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.


Το μετασυνεδριακό σχόλιο θα δημοσιευθεί έως τις 7:30 μμ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text