Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Τα … “περίεργα” των δικαιωμάτων με τα warrants!

Τα … “περίεργα” των δικαιωμάτων με τα warrants!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σε αναρτήσεις των προηγούμενων ημερών, έχουμε αναφερθεί σχετικά με τη συμπεριφορά της αγοράς σε σχέση με τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο.

Η συμπεριφορά των τιμών των μετοχών, πριν και μετά την αποκοπή, αλλά και των δικαιωμάτων, δεν είναι η συνηθισμένη. Και αυτό λόγω της εμπλοκής των warrants.

Ας περιγράψουμε τις παρατηρήσεις μας και στη συνέχεια, ας προσπαθήσουμε να διατυπώσουμε κάποιες σκέψεις αναφορικά με το τί μπορεί να κάνει κάποιος με τις αυξήσεις αυτής της περιόδου.

Συνήθως, στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, κατά τη στιγμή της αποκοπής ενός δικαιώματος, ισχύει η παρακάτω σχέση:

“Τιμή μετοχής πριν από την αποκοπή = Τιμή μετοχής μετά την αποκοπή + Τιμή δικαιώματος”


Η σχέση αυτή “διαταράχθηκε” με την αποκοπή του δικαιώματος της μετοχής της Alpha Bank.

Μία μέρα πριν την αποκοπή (10/5/2013), η μετοχή της Alpha έκλεινε στα 1,36 ευρώ. Την επόμενη εργάσιμη μέρα (13/5/2013), η μετοχή, χωρίς το δικαίωμα, άνοιξε στα 0,56 ευρώ.

Λογικά, η τιμή του δικαιώματος, στις 17/5/2013, θα έπρεπε να ανοίξει στα 0,80. Όμως, από τη στατιστική υπηρεσία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, υπολογίστηκε και άνοιξε στα 2,83 ευρώ!

Γιατί αυτή η διαφορά; Λόγω της ύπαρξης των warrants και της αποτίμησης της αξίας τους, μέσα στο δικαίωμα που τα εμπεριέχει!

Αυτό, έχει “μπερδέψει” αρκετά την αγορά. Όμως, διαπιστώσαμε ότι, κατά τη διαπραγμάτευση του δικαιώματος της Alpha Bank, η εξέλιξη της τιμής του, δείχνει μία σχετική υποτίμηση σε σχέση με την τιμή που θα έπρεπε να έχει. Σε πίνακα που -αυτή την περίοδο- παρακολουθούμε την εξέλιξη της τιμής των τραπεζικών μετοχών (δείτε τον πίνακα), παρατηρούμε ότι όντως, η τιμή του δικαιώματος της Alpha Bank, εμφανίζει μία υποτίμηση που κυμαίνεται κοντά στο 15%.

Αυτό προκύπτει με βάση μία πρόχειρη σχέση υπολογισμού του δικαιλίγο έως πολύ, ακολουθεί τη σχέση: τιμή δικαιώματος = ((τιμή μετοχής - τιμή έκδοσης) * 1,94 + (τιμή μετοχής – μέσο κόστος απόκτησης μετοχής μέσω warrant)*14,22)).

(Σημείωση: το 14,22 είναι ο αριθμός των μετοχών που δικαιούται να αγοράσει μέσα στους επόμενους 54 μήνες μέσω warrant, ο κάτοχος του δικαιώματος).

Περισσότερα για τα δικαιώματα για την περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς διαβάστε στο άρθρο: Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του δικαιώματος;

Θα μπορούσε να επαναληφθεί το ίδιο και στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής; Κατά την άποψή μας, θα μπορούσε. Ακόμη και εάν αυτό προσπαθήσουν να το εκμεταλλευθούν πολλοί.

Ποιά μετοχή από τις δύο μπορεί να δώσει τα περισσότερα κέρδη από μία απόπειρα “εκμετάλλευσης” αυτής της “ανισορροπίας” που θα εμφανίσει η αγορά; Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς. Και αυτό για δύο λόγους: α) Έχει καλύτερα θεμελιώδη και β) Το δικαίωμα θα δώσει περισσότερες μετοχές (υπολογίζουμε μεταξύ των 6,0 και 6,4, υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη από ιδιώτες επενδυτές θα περιοριστεί στο 12% της έκδοσης) έναντι 2,2 της Εθνικής Τράπεζας.

Συνεπώς, στην Τράπεζα Πειραιώς, κάποιος μπορεί να ακολουθήσει μία από τις δύο παρακάτω “στρατηγικές”:

α) Ο επενδυτής που θέλει να συμμετάσχει στην αύξηση της Τράπεζας Πειραιώς και να διακρατήσει μακροχρόνια τις νέες μετοχές: Ο επενδυτής αυτός, μπορεί, είτε να περιμένει την αποκοπή του δικαιώματος και να αγοράσει μετοχές από την αγορά (εκτιμούμε ότι μετά την αποκοπή η μετοχή θα διαπραγματεύεται μεταξύ 0,145 και 0,160 ευρώ), είτε αγοράσει μετοχές μέσω των δικαιωμάτων, μακροχρόνια θα είναι ωφελημένος. Δεν έχει μεγάλη διαφορά εάν θα πάρει τις μετοχές του μέσω δικαιωμάτων, ή μέσα από την αγορά, πριν ή μετά την αύξηση.

β) Ο επενδυτής που θέλει να αναλάβει ρίσκο και να αγοράσει μετοχές με δικαιώματα, για να πουλήσει τα δικαιώματα μετά την αποκοπή τους, θα πρέπει να αγοράσει τις μετοχές σ’ αυτή τη φάση. Εκτιμούμε ότι, υπό την προϋπόθεση ότι η κάλυψη ιδιωτών επενδυτών θα είναι 12%, πριν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η μετοχή δε θα πιεστεί κάτω από τα 0,30 ευρώ.

Εάν αγοράσει τώρα, τότε, μετά την αποκοπή, η τιμή της μετοχής, μπορεί μεν να μειωθεί έστω στα 0,15 ευρώ, όμως, η μετοχή αυτή θα εμπεριέχει και δικαιώματα τα οποία μετά την αποκοπή θα αποτιμώνται περισσότερο από 0,35 ευρώ.


Ακούγεται περίεργο; Όμως, έτσι είναι. Ας το παρακολουθήσουμε, για να δούμε το πώς εξελίσσεται.

Όμως, προσοχή. Όσο πλησιάζουμε προς τη λήξη της περιόδου της αύξησης, η τιμή των δικαιωμάτων υποχωρεί.



Διαβάστε επίσης:
Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοί παράγοντες επηρεάζουν την τιμή του δικαιώματος; (24/5/2013)
Οι τεράστιες διακυμάνσεις, καταστρέφουν την αγορά και τους (εγχώριους) επενδυτές (21/5/2013)
Η πορεία και οι προοπτικές της αγοράς - Η υπερβολή στον τραπεζικό κλάδο (20/5/2013)
Τί συμβαίνει με τις τραπεζικές μετοχές; Θα αντέξει η άνοδος των τιμών τους; (18/5/2013)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text