Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Θετικό το μήνυμα από την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank

Θετικό το μήνυμα από την πετυχημένη ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρά τη φαινομενική αδυναμία που επέδειξε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά (άνοδος μόλις 0,36%, μετά από μία “κάθετη” πτώση πάνω από 10%), εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει κάποιος λόγος ανησυχίας.

Η αγορά δείχνει ότι έχει τη δύναμη να «κρατήσει» το επίπεδο των 1.000 μονάδων. Και είναι ευτυχές το γεγονός ότι, ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης με θετικά αποτελέσματα και εξελίξεις. Η σημερινή άνοδος της Alpha Bank, σε συνδυασμό με την εξαιρετική πορεία του δικαιώματός της, δημιουργεί ένα πολύ καλό προηγούμενο για τις διαδικασίες της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών, ολοκληρώνει μία πολυετή «περιπέτεια» την οποία έζησε η αγορά, μέσα από το φόβο της κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος. Μία περιπέτεια που όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε σαν βαρίδι και εμπόδιζε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης των τιμών.

 

Με ενδιαφέρον θα παρακολουθούμε τους επόμενους μήνες τις (συχνά ευφάνταστες) προσπάθειες που θα καταβάλουν οι τράπεζες, με στόχο να βελτιώσουν την καθαρή τους θέση και τους δείκτες που αυτή επηρεάζει. Αυτή είναι και μία ουσιαστική διαφορά των ελληνικών τραπεζών σήμερα, σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες. Και είναι και ο λόγος για τον οποίο η αγορά προσδοκά μία καλή πορεία των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Μπορούμε να δεχθούμε ότι ο μέσος όρος του δείκτη P/BV του τραπεζικού κλάδου στην Ευρώπη βρίσκεται στο 0,83, όμως, η κεφαλαιακή ανασύσταση του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, δημιουργεί νέα δεδομένα και νέες σχέσεις κόστους και αποδοτικότητας, οι οποίες θα είναι σαφώς βελτιωμένες σε σχέση με το παρελθόν.

Με άλλα λόγια, θα ήταν λάθος να εξετάζουμε την αποτίμηση των ελληνικών τραπεζών με έναν γραμμικό και λογιστικό τρόπο και να μη λαμβάνουμε υπ’ όψη ότι, παρά το γεγονός ότι δεν προσδοκούμε εντυπωσιακές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, εν τούτοις αρχίζει μία νέα περίοδος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα που θα το χαρακτηρίζουν δύο στοιχεία: α) μεγαλύτερη ασφάλεια και β) καλύτερες σχέσεις κόστους.

 

Την προσεχή Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και συνεπώς, έως τις 20 Ιουνίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης.

 

Έχοντας αφήσει πίσω της την καταστροφική περιπέτεια των τραπεζών, που διήρκεσε 3,5 ολόκληρα χρόνια, η χρηματιστηριακή αγορά θα προσπαθήσει να επικεντρωθεί στην παρακολούθηση των μεγεθών της οικονομίας, η βελτίωση των οποίων δεν είναι βεβαίως εγγυημένη. Και αυτό, επειδή το περιβάλλον της Ευρωζώνης μέσα στο οποίο λειτουργεί, θα αργήσει πολύ ακόμη για να βρει την ισορροπία του. Αν βεβαίως τη βρει.

 

Σημαντικό θα ήταν για την περαιτέρω εξέλιξη της αγοράς, εάν αύριο κατόρθωνε η αγορά να πετύχει μία άνοδο μεγαλύτερη του 1,5%, εν όψει μάλιστα και της διαπραγμάτευσης του δικαιώματος της ΕΤΕ κατά τις επόμενες μέρες.



Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text