Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Θεσπίστε ενιαίο φορολογικό συντελεστή

Θεσπίστε ενιαίο φορολογικό συντελεστή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θεσπίστε ενιαίο φορολογικό συντελεστή

Συνέντευξη του Τζον Κάλαμος στον Αθανασιου Ελλις

Μια τολμηρή κίνηση, όπως αυτή, θα φέρει πολλές ξένες επενδύσεις, λέει στην «Κ» ο Ελληνοαμερικανός επενδυτής Τζον Κάλαμος

Η Ελλάδα χρειάζεται μια «τολμηρή κίνηση», όπως την υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή, που θα κινήσει το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο Ελληνοαμερικανός μεγαλοεπενδυτής, Τζον Κάλαμος, η επενδυτική εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 26 δισ. δολαρίων.

Ο κ. Κάλαμος, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Ελλάδα, έναν ακριβώς χρόνο μετά την παρουσίαση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» (Hellenic Initiative) όταν και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησαν για την ενίσχυση των επενδύσεων στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι μόνον οι ιδιωτικές επενδύσεις μπορούν να φέρουν ανάπτυξη, επικρίνει τις συνεχείς αλλαγές φορολογικών νόμων, ενώ σημειώνει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η δημιουργία πλούτου και όχι ο δίκαιος διαμοιρασμός του.

– Πώς βλέπουν οι ξένοι επενδυτές την Ελλάδα;

– Οι ξένοι επενδυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την Ελλάδα. Προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες, αρκεί να αξιοποιηθούν. Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων προχωρά, ίσως όχι με την επιθυμητή ταχύτητα, αλλά από εκεί θα έρθει η ανάπτυξη. Είναι βέβαιο ότι μόνον οι ιδιωτικές επενδύσεις θα φέρουν την πολυπόθητη ανάπτυξη. Σε κανένα μέρος του κόσμου η ανάπτυξη δεν προέρχεται από το κράτος. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Το ίδιο ισχύει για τις ΗΠΑ και για όλες τις χώρες. Οσο λιγότερο κράτος, τόσο μεγαλύτερη παραγωγικότητα, και τελικά ανάπτυξη, υπάρχει.

– Πώς βλέπετε τον κ. Σαμαρά ένα χρόνο μετά;

– Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος με τον πρωθυπουργό. Η προώθηση της ανάπτυξης μέσω της μείωσης των φόρων είναι ο σωστός δρόμος για την ανάκαμψη. Η διευκόλυνση των μικρών επιχειρήσεων με την ταχύτερη έκδοση αδειών ενθαρρύνει την καινοτομία και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

– Ποιο είναι το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας;

– Δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στο μοίρασμα της πίτας, παρά στην αύξησή της. Είναι καιρός η Ελλάδα να κάνει το αντίστροφο. Να επικεντρωθεί στο πώς θα αυξηθεί ο πλούτος, και να περιορίσει την εμμονή στον τρόπο που θα μοιρασθεί αυτός. Οταν δεν υπάρχει πλούτος, το δίλημμα είναι ανύπαρκτο. Πρέπει να δημιουργήσετε υπεραξία.

Χρειάζεται καινοτομία

– Πώς διαγράφονται οι προοπτικές της χώρας;

– Τον τελευταίο χρόνο γίνεται πολλή δουλειά. Χρειάζεται καινοτομία και μόνον οι ιδιώτες μπορούν να καινοτομήσουν. Δεν θα υπάρξει ανάπτυξη χωρίς καινοτομία. Το ελληνικό εργατικό δυναμικό είναι πολύ καλό. Οι Ελληνες είναι έξυπνος λαός και εργάζονται σκληρά. Αν απελευθερωθεί το σύστημα από διαστρεβλώσεις, και εδραιωθεί ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με ταχείς ρυθμούς. Το έκανε την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

– Λόγω των Αγώνων.

– Ναι, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι ότι έγινε. Απεδείχθη πως είναι εφικτό. Μπορεί να επαναληφθεί. Η Ελλάδα μπορεί να εκπλήξει τους πάντες.

– Πώς μπορεί να το κάνει αυτό;

– Ενα πολύ καλό μέτρο θα ήταν η υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή (flat tax). Θα προσελκύσει πολλούς επενδυτές. Πρέπει να το κάνει η κυβέρνηση. Θα δείτε τεράστια διαφορά. Θα αλλάξει όλο το κλίμα, ενώ θα μειωθεί δραστικά η διαφθορά, ένα ζήτημα που, όπως γνωρίζετε, αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για την Ελλάδα. Θα απλοποιήσει τα πράγματα και θα υπάρξει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας και της συλλογής φόρων. Η Ελλάδα χρειάζεται μια τολμηρή κίνηση που να κινήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών. Και η υιοθέτηση ενιαίου φορολογικού συντελεστή είναι ακριβώς μια τέτοια κίνηση.

– Δεν συμβάλλει, πάντως, στη δίκαιη κατανομή των βαρών.

– Κατανοώ τι λέτε. Αλλά το κλειδί δεν βρίσκεται στην ισότητα. Βρίσκεται στην εύκολη και χωρίς περιορισμούς αναρρίχηση των ικανών. Το ζητούμενο δεν μπορεί να είναι το να γίνουμε όλοι ίδιοι, αλλά το να μην παρεμποδίζεται κανείς. Ετσι δημιουργείται ανταγωνισμός και, τελικά, ωφελείται η οικονομία. Η επιτυχία της Αμερικής ήταν η δημιουργία της μεσαίας τάξης. Ξεκινάς από το τίποτα, δουλεύεις σκληρά, πάντα στον ιδιωτικό τομέα, αμείβεσαι, και σιγά σιγά εντάσσεσαι στη μεσαία τάξη. Οι φτωχοί ήθελαν να γίνουν μεσαία τάξη, είχαν κίνητρο για να πετύχουν και να ανέβουν. Στην πορεία το εισόδημα των ανθρώπων αυτών αποτελεί τη βάση της παραγωγής αλλά και της κατανάλωσης. Είναι η πραγματική οικονομία.

– Το καπιταλιστικό μοντέλο.

– Ναι, που δεν είναι φυσικά μόνο αμερικανικό. Ταξιδεύω σε πολλές χώρες. Οι πάντες υιοθετούν το μοντέλο της ελεύθερης οικονομίας, από την Κίνα, μέχρι τη Βραζιλία και την Ινδία.

– Πόσο δυσχεραίνουν την κατάσταση οι συνεχείς αλλαγές της φορολογικής πολιτικής;

– Αυτό όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά πραγματικά δυσχεραίνουν τη δημιουργία επενδύσεων. Χρειάζεται πιο απλός φορολογικός κώδικας, πιο φιλικός προς τις επενδύσεις και γενικότερα την επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι επιχειρηματίες θέλουν να γνωρίζουν τους φορολογικούς συντελεστές και κυρίως ότι αυτοί θα ισχύουν για μακρύ διάστημα ώστε να κάνουν τους μακροπόθεσμους σχεδιασμούς τους. Και εδώ υπάρχει πρόβλημα.

Μαστιγα η γραφειοκρατία

– Αλλα προβλήματα πού διαπιστώνετε;

– Η γραφειοκρατία όντως αποτελεί μάστιγα για την Ελλάδα που πρέπει να αντιμετωπισθεί. Νομίζω ότι σε αυτό το θέμα η σημερινή κυβέρνηση προσπαθεί. Κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και η διεθνής κοινότητα το βλέπει. Επίσης, οι απεργίες. Υπάρχει μια ακατανόητη διάσταση, θα έλεγα, αυτοκαταστροφής. Δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, όλοι να συμφωνούν ότι ο τουρισμός είναι κύρια πηγή εσόδων για τη χώρα και να γίνονται απεργίες στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Ετσι θα αυξηθούν τα εισοδήματα; Οχι. Το μόνο που επιτυγχάνεται είναι να πλήττεται η μόνη ή, έστω, η κύρια πηγή εσόδων για τη χώρα και άρα για τους Ελληνες.

– Πριν από έναν ακριβώς χρόνο παρουσιάσθηκε η «Ελληνική Πρωτοβουλία» στην Αθήνα, παρουσία και του Μπιλ Κλίντον. Πολλά λέγονται για ενδιαφέρον Ελληνοαμερικανών επενδυτών, αλλά λίγα υλοποιούνται.

– Υπάρχει ενδιαφέρον. Και εγώ προσωπικά κοιτάζω με ιδιαίτερη προσοχή την Ελλάδα. Συνεχίζουμε να κοιτάζουμε για επενδύσεις στην Ελλάδα και εξετάζουμε ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα και αλλού. Οσο για την «Ελληνική Πρωτοβουλία», την παρακολουθώ, όπως κάνω και με άλλες παρόμοιες προσπάθειες.

Το Εθνικό Ελληνικό Μουσείο στο Σικάγο

Ο κ. Κάλαμος είναι ο μεγαλύτερος χορηγός και επικεφαλής του Δ.Σ. του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου που εδρεύει στο Σικάγο.

– Ποιος είναι ο στόχος του Εθνικού Ελληνικού Μουσείου;

– Να μην ξεχασθεί η σημαντική προσφορά των Ελληνοαμερικανών στις ΗΠΑ, ο σημαντικός ρόλος τους σε κορυφαία κεφάλαια της αμερικανικής ιστορίας: από τον εμφύλιο, μέχρι το εργατικό κίνημα, όπως φυσικά και στις επιστήμες και αλλού. Προσπάθειά μας είναι να καταγραφεί η ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης στις ΗΠΑ. Να γίνει γνωστή σε όλους τους Αμερικανούς. Είναι σημαντικό για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας να γνωρίζουν την ιστορία τους και την καταγωγή τους. Αν δεν ξέρεις από πού ξεκίνησες, δεν ξέρεις πού πας. Επίσης, προβάλλουμε, φυσικά, τον ελληνικό πολιτισμό μας, που έχει επηρεάσει καθοριστικά την Αμερική και τη Δύση.

– Πώς έχει δεχθεί η αμερικανική κοινωνία το Μουσείο;

– Το Μουσείο υποδέχεται χιλιάδες μαθητές σε οργανωμένες σχολικές επισκέψεις. Οι εκθέσεις έχουν προσελκύσει πολύ κόσμο και έχουν λάβει βραβεία. Διδάσκονται, επίσης, η ελληνική γλώσσα, οι χοροί και οι παραδόσεις μας, ενώ συνεργαζόμαστε και με πανεπιστήμια προσφέροντας σειρά προγραμμάτων.

– Εχει καταστεί το Μουσείο μέρος του πολιτιστικού γίγνεσθαι του Σικάγο;

– Το Μουσείο είναι εθνικής εμβέλειας. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά για να προσεγγίσουμε την αμερικανική κοινωνία. Διοργανώσαμε μια εξαιρετική εκδήλωση για τη «Δίκη του Σωκράτη» που είχε τεράστια ανταπόκριση. Νομίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταφέρει πολλά. Κινούμαστε προς μια πολύ θετική κατεύθυνση.

 

 

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

 

8

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text