Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Έτσι πουλήθηκε φθηνότερο αέριο στη βιομηχανία

Έτσι πουλήθηκε φθηνότερο αέριο στη βιομηχανία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Σημαντική επιτυχία κατέγραψε η 5η ηλεκτρονική δημοπρασία φυσικού αερίου στην οποία συμμετείχαν τόσο ηλεκτροπαραγωγοί όσο και βιομηχανικοί καταναλωτές. Η αυξημένη συμμετοχή οφείλεται τόσο στην προσφερόμενη τιμή όσο και στο γεγονός ότι η ΔΕΠΑ ικανοποίησε το αίτημα που διατυπώθηκε από συμμετέχοντες να μη χρειαστεί η έκδοση νέας εγγυητικής επιστολής αλλά να επεκταθούν οι παλαιότερες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων μερίδια αερίου των 1299 MWh αγόρασαν η Αλουμίνιον της Ελλάδος, η Motor Oil Hellas, η υαλουργία Γιούλα, ο όμιλος Βιοχάλκο, η Χαλυβουργία Ελλάδος (HLV).

Σύμφωνα με τη διακήρυξη της δημοπρασίας η τιμή διάθεσης των μεριδίων ήταν 55.934,37 δολάρια, που αντιστοιχούν σε 1.299.104 MWh, ή αλλιώς σε τιμή  43,056 δολάρια η μεγαβατώρα. Η τιμή αυτή αντιπροσωπεύει το κόστος προμήθειας από το καλάθι εισαγωγών της ΔΕΠΑ, συν το διαχειριστικό κόστος, που  αντιστοιχεί (όπως προκύπτει από τη τυπική δύναμη που είναι 11,16kWh/Nm3) αντιστοιχεί σε τιμή 480 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

Πηγές της βιομηχανίας τόνιζαν ακριβώς ότι η ικανοποίηση των αιτημάτων που τέθηκαν από την πλευρά των συμμετεχόντων στη δημοπρασία έφερε την αυξημένη ζήτηση. Τέλος πρέπει να σημειωθεί ότι ένα ζήτημα που δημιούργησε στο παρελθόν διστακτικότητα σε αρκετούς καταναλωτές, ήταν η ρήτρα take or pay. Ωστόσο καθώς πλέον έχουμε ήδη μπει στο τελευταίο τρίμηνο του έτους, η ορατότητα είναι καλύτερη και οι καταναλωτές γνωρίζουν τις ποσότητες που μπορούν να αγοράσουν χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα με τη ρήτρα.

Σημειώνεται τέλος ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές καθώς και οι ηλεκτροπαραγωγοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τη ρωσική Gazprom, καθώς προσβλέπουν σε σημαντική μείωση του κόστους αερίου και σε ελάφρυνση του γενικότερου ενεργειακού κόστους της παραγωγής.

 

 

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή: capital.gr

9

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text