Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ανοιχτή επιστολή Βιομηχάνων προς κυβέρνηση για το κόστος ενέργειας

Ανοιχτή επιστολή Βιομηχάνων προς κυβέρνηση για το κόστος ενέργειας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Προειδοποιεί για κίνδυνο λουκέτων και απώλεια θέσεων εργασίας

Με το ερώτημα αν την ενεργειακή πολιτική της χώρας τη χαράσει η ΔΕΗ ή η κυβέρνηση, η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ)  με μέλη της 24 από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα απευθύνει  επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ και προειδοποιεί ότι με τις σημερινές πρακτικές του ΔΣ της επιχείρησης απειλείται η βιωσιμότητα του βιομηχανικού ιστού της χώρας.

 

Στη σημερινή συνέλευση της ΕΒΙΚΕΝ που έγινε με στόχο να αναπτυχθούν οι θέσεις της βιομηχανίας ενόψει της συνέλευσης της ΔΕΗ στις 31 Ιουνίου με θέμα την τιμολόγηση του Αλουμινίου της Ελλάδος, η Ενωση κατηγορεί τη ΔΕΗ ότι δεν μπορεί να ελέγξει τα κόστη της και για αυτό το λόγο δεν μπορεί να προσφέρει μειωμένα τιμολόγια στη βιομηχανία.

Η ΕΒΙΚΕΝ καλεί το υπουργείο οικονομικών που είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής.

Αναλυτικά η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ

Κύριε Υπουργέ,

Με αφορμή την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ Α.Ε. που θα λάβει χώρα στις 31/1/2014, το Ελληνικό Δημόσιο, ως βασικός μέτοχος του εθνικού προμηθευτή ενέργειας, καλείται να εγκρίνει, μεταξύ πολλών άλλων, την εισήγηση της Διοίκησης για το κόστος προμήθειας ρεύματος στην ελληνική βιομηχανία.

Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε την προσπάθεια της ΔΕΗ να δημιουργήσει τετελεσμένα για όλους τους βιομηχανικούς πελάτες, εμφανίζοντας στοιχεία κόστους που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα ισχύουν διεθνώς αλλά και όσα προκύπτουν από αποφάσεις των εγχώριων αρμοδίων αρχών (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Διαιτησία κτλ).

Το μόνο που αποδεικνύεται από τα στοιχεία που τίθενται υπόψη της Γενικής Συνέλευσης είναι ότι όχι μόνο η ΔΕΗ δεν αξιοποιεί αποτελεσματικά το λιγνίτη, το εθνικό καύσιμο, αλλά επιμένει να το κοστολογεί και σε επίπεδα πολύ πάνω από το μέσο όρο της Ευρώπης. Η στάση αυτή αν μη τι άλλο εγείρει ερωτήματα για τη χρηστή διαχείριση των διοικήσεων της επιχείρησης.

Η βιομηχανία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τακτικισμούς, που επιχειρούν να φέρουν προ τετελεσμένου την Πολιτεία, εκμαιεύοντας την  επικύρωση των επιλογών της ΔΕΗ για την καταστροφική τιμολόγηση των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Υπό το πρίσμα αυτό προκύπτουν αμείλικτα ερωτήματα για το  βασικό μέτοχο:

·    Αναγνωρίζει τη ΔΕΗ ως de facto διαμορφωτή της εθνικής ενεργειακής και βιομηχανικής πολιτικής, που οδηγεί εκ των πραγμάτων σε οριστικό αφανισμό τον παραγωγικό ιστό της χώρας;

·    Εγκρίνει τη στάση της ΔΕΗ που επιλέγει να αγνοεί και να προσβάλει κατά το δοκούν αποφάσεις της αρμόδιας Ρυθμιστικής Αρχής;

·    Επικροτεί τους μέχρι τώρα χειρισμούς της διοίκησης που έχουν οδηγήσει σε πλήρες τέλμα την οποιαδήποτε προσπάθεια διευθέτησης του μείζονος ζητήματος του υψηλού κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία στη χώρα μας;

Θεωρήσαμε παλαιότερη μελέτη της ΔΕΗ με αναφορά στα οφέλη από το κλείσιμο όλης της μεγάλης βιομηχανίας της χώρας ως παραδρομή. Αποδεικνύεται εκ των υστέρων πως κάναμε λάθος.

Η Ελληνική Πολιτεία έστω και με αυτό τον τρόπο καλείται, την ύστατη στιγμή, να ανακτήσει την πρωτοβουλία στη χάραξη βιομηχανικής πολιτικής στον τόπο και να πάρει ξεκάθαρη θέση στην επικείμενη Γ.Σ. της ΔΕΗ για την εμπορική πολιτική έναντι των βιομηχανικών πελατών της, ζητώντας την κατάρτιση βιομηχανικών τιμολογίων που να συνάδουν με τη διεθνή πρακτική.

Υπό το πρίσμα αυτό καλούμε την Κυβέρνηση να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής. Ουδείς δικαιούται πλέον να υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει.

Τι απαντά η ΕΒΙΚΕΝ για τα στοιχεία της Eurostat

Προσπάθεια να σερβιριστεί ξανά το «ξαναζεσταμένο φαγητό για τις τιμές του βιομηχανικού ρεύματος», βλέπουν οι βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ). Αφορμή τα στοιχεία της eurostat που διακινούνται εκ νέου και δείχνουν πως το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

«Το πρόβλημα είναι ότι τα στοιχεία της Eurostat για τους βιομηχανικούς καταναλωτές, αφορούν μικρές καταναλώσεις μικρότερες των 150GWh», υποστηρίζει η ΕΒΙΚΕΝ και επισημαίνει ότι δεν είναι αντιπροσωπευτικά για τους εξής λόγους:

1) Δεν ενσωματώνουν τους μηχανισμούς μείωσης του κόστους

2) Αναφέρονται σε διαφορετικά συστήματα ενέργειας (υποχρεωτικό pool στην Ελλάδα, έναντι υβριδικών συστημάτων με διμερείς συμβάσεις και εθελούσιο pool ή με υποχρεωτικές διμερείς συμβάσεις αλλού)

3) Η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων παραμένει εμπιστευτική και δεν είναι γνωστές οι παράμετροι του πραγματικού κόστους

Ειδικότερα, η Ελληνική Αγορά δεν είναι ανοιχτή και δεν επιτρέπονται οι διμερείς συμβάσεις, όπως συμβαίνει στα άλλα Κράτη Μέλη.

·    Οι τιμές που αναφέρονται στα άλλα Κράτη Mέλη αφορούν την ελεύθερη αγορά και δεν περιλαμβάνουν τις τιμές των διμερών συμβάσεων και των εισαγωγών που είναι πολύ χαμηλότερες και καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλώσεων της βιομηχανίας. Έτσι:

1)     Στην Ιταλία που οι πίνακες της EUROSTAT εμφανίζουν τιμές ρεύματος  για τη Μέση και Υψηλή Τάση από 100 έως 186 €/MWh, οι διμερείς συμβάσεις δεν συμπεριλαμβάνονται στους πίνακες ενώ αποτελούν άνω του 55% της συνολικής κατανάλωσης.

2)    Στην κατηγορία των μεγάλων πελατών δεν περιλαμβάνονται οι τιμές σε Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ολλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο που έχουν βαριά βιομηχανία και βέβαια διμερή συμβόλαια και συμφωνίες που είναι εμπιστευτικά, δεν δημοσιοποιούνται και αποτελούν απόρρητα βιομηχανικά στοιχεία.

    3) Τα στοιχεία της EUROSTAT δεν αποτυπώνουν μηχανισμούς μείωσης του κόστους ρεύματος για την βιομηχανία που εφαρμόζονται σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, όπως: α) συμβάσεις διακοψιμότητας (πχ Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία,  Ολλανδία), β) ανώτατα όρια χρέωσης για τέλη και φόρους (πχ Γερμανία, Γαλλία κά), γ) επιστροφές φόρων και τελών (πχ Αυστρία, Γαλλία, κά).

 

 

 

 

Πηγή: tovima.gr

 

 

 

 

9

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text