Αρχική | Εταιρίες | Λουκέτα προ των πυλών για Χαλυβουργία και Χαλυβουργική στον Ασπρόπυργο

Λουκέτα προ των πυλών για Χαλυβουργία και Χαλυβουργική στον Ασπρόπυργο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font


Χάνεται η μάχη της επιβίωσης για τον χαλυβουργικό κλάδο, αφού άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για να μπουν λουκέτα στα 2 εργοστάσια της Χαλυβουργίας Ελλάδας (όμιλος Μάνεση) και της Χαλυβουργικής Ελλάδας (όμιλος Κων/νου Αγγελόπουλου) στον Ασπρόπυργο. Η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδας ενημέρωσε χθες στη 1 το μεσημέρι τους 120 εργαζομένους του εργοστασίου ότι τα επόμενα εικοσιτετράωρα προχωρά στην κατάθεση ομαδικών απολύσεων για το σύνολο του προσωπικού στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου.

Η διοίκηση εξήγησε στους εργαζομένους ότι αυτή τη χρονική στιγμή είναι σε θέση να τους αποζημιώσει, χωρίς να δεσμευθεί ότι θα μπορέσει να έχει την ίδια οικονομική ευχέρεια όσο περνούν οι μέρες και οι εβδομάδες. Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από το εργοστάσιο για να κατευθυνθούν στο υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να συμπαρασταθούν στους συναδέλφους τους της Χαλυβουργικής και αναμένεται έως την Πέμπτη να απαντήσουν γραπτώς στην απόφαση της διοίκησης Μάνεση για ομαδικές απολύσεις, προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις.

Την ίδια ώρα χθες, σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, η διοίκηση της Χαλυβουργικής του ομίλου Κωνσταντίνου Αγγελόπουλου εμφανίστηκε αποφασισμένη να διακόψει την παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου μετά τις 31 Μαρτίου 2014. Από πλευράς υπουργείου και συνδικάτων, επιχειρήθηκε μια μικρή παράταση τουλάχιστον 4 ημερών πριν από την έναρξη των διαθεσιμοτήτων προκειμένου να οργανωθεί διυπουργική σύσκεψη, ενώ ζητήθηκε και η παρουσία του πρωθυπουργού.

Η τριμερής έγινε υπό την προεδρία της γενικής γραμματέως Αν. Στρατινάκη. Η διοίκηση της Χαλυβουργικής (όμιλος Κων/νου Αγγελόπουλου), παρέμεινε αμετακίνητη στη θέση της για να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι 192 εργαζόμενοι από τους συνολικά 255 εργαζομένους στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου, ενώ ζήτησε να γραφεί στο πρακτικό της συνάντησης ότι μετά την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας των 6 εβδομάδων, εάν δεν υπάρξει λύση, το εργοστάσιο θα κλείσει. Για σήμερα έχει προγραμματισθεί πανθριασιακή στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 μετά το μεσημέρι που γίνεται με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και αφορά όλους τους χώρους εργασίας του Θριασίου Πεδίου στην Αττική. Η στάση θα ολοκληρωθεί με συγκέντρωση έξω από το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής.

Την Τετάρτη, το σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, με παράλληλο αποκλεισμό της Εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου στο ύψος της Χαλυβουργικής.

Ουσιαστικά τη τελευταία διετία 2012-2013 τα δύο χαλυβουργεία στον Ασπρόπυργο Ελευσίνας είχαν αναστείλει τη λειτουργίας τους. Μάλιστα η Χαλυβουργία Ελλάδας είχε θέσει τους εργαζομένους της σε καθεστώς εκ περιτροπής εργασίας, ενώ σε μείωση του προσωπικού της είχε προχωρήσει και στο εργοστάσιο του Βόλου, όπου απασχολεί σήμερα 370 εργαζομένους.

Με την εγχώρια ζήτηση να βρίσκεται πλέον χαμηλότερα των 300.000 χιλιάδων τόνων, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής των ελληνικών χαλυβουργείων κατευθύνθηκε προς το εξωτερικό. Από το ξεκίνημα του 2013 οι επιχειρήσεις του κλάδου προσπάθησαν να εφαρμόσουν δύο εναλλακτικές λύσεις, πριν φθάσουν στην επώδυνη απόφαση να κλείσουν τα εργοστάσιά τους.

Ειδικότερα, προσπάθησαν να ενισχύσουν τις «εξαγωγές ανάγκης» και τη λειτουργία των γραμμών παραγωγής μόνο σε μία βάρδια και στο νυχτερινό ωράριο, για να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Στην πραγματικότητα, με τις λεγόμενες «εξαγωγές ανάγκης», οι εταιρείες σχεδόν υποχρεώνονται να αυξάνουν τις εξαγωγές έστω και εάν καταγράφουν ζημίες στο τελικό τους αποτέλεσμα, μόνο και μόνο για να διατηρήσουν ένα επίπεδο πωλήσεων και κυρίως για να μην αφήσουν αναξιοποίητο δυναμικό της μονάδας. Θυμίζουμε ότι για ολόκληρο τον Μάρτιο του 2013 είχε ανασταλεί η παραγωγική λειτουργία της μονάδας της Sovel στον Αλμυρό Μαγνησίας, που είναι θυγατρική της Σιδενόρ.

 

 

 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΚΟΨΙΝΗ, ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

9

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text