Αρχική | Χρηματιστήριο | Νέα | Η υποβάθμιση από MSCI έφερε φρέσκα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο

Η υποβάθμιση από MSCI έφερε φρέσκα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η υποβάθμιση από MSCI έφερε φρέσκα κεφάλαια στο Χρηματιστήριο

Eισροές κεφαλαίων 646,44 εκατ. ευρώ από hedge funds που τοποθετήθηκαν στην αγορά της Αθήνας καταγράφονται μετά την υποβάθμιση του Χ.Α. από τον οίκο MSCI στις 27 Νοεμβρίου 2013. Μέσα στο τελευταίο τετράμηνο η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ενισχύθηκε κατά 12,5 δισ. Το πλέον σημαντικό είναι ότι περισσότερα από 3 δισ. ευρώ προέρχονται από επιχειρηματικές συμφωνίες εισηγμένων με ξένα σχήματα, που επέλεξαν να αποκτήσουν στρατηγικά ποσοστά, προσφέροντας, ως αντάλλαγμα, ρευστότητα.

Οπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Σωκράτης Λαζαρίδης, «η υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Aθηνών έφερε μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών, αλλά και περισσότερα κεφάλαια». Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη, «το Χ.Α. σαν αναδυόμενη αγορά από τις 27/11/2013 έχει πολύ καλύτερες προοπτικές καθώς οι ξένοι διακρίνουν ότι έχει δύο σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες αναδυόμενες: στηρίζεται σε σταθερό νόμισμα και σε ικανοποιητικό επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης».

«Οταν η αγορά ήταν στις ανεπτυγμένες, ο δείκτης MSCI παρακολουθούσε δύο εταιρείες, σήμερα στον MSCI Greece παρακολουθούνται δέκα. Το Χ.Α. στην πραγματικότητα πατάει σε δύο διαφορετικές βάρκες, αλλά χωρίς να κλυδωνίζεται, και αυτό γιατί προσελκύει ενδιαφέρον από εκείνους που ενδιαφέρονται για τις ευκαιρίες στις αναδυόμενες αγορές, αλλά και εκείνους που κοιτάζουν τις ανεπτυγμένες», συμπληρώνει ο κ. Λαζαρίδης.

Τα ξένα επενδυτικά κεφάλαια δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά, αφού παραμένουν αγοραστές για 16 συνεχείς μήνες προσφέροντας κεφάλαια 2,667 δισ. ευρώ και εάν εξαιρέσουμε την επιβαρυμένη πολιτική χρονιά (ευρωεκλογές, Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2015) δεν έχει αλλάξει η επενδυτική τους στρατηγική. Να υπενθυμίσουμε πως η Αθήνα έχει το μοναδικό προνόμιο μεταξύ των «27» της Ε.Ε. που κατατάσσεται και στις ανεπτυγμένες και στις αναδυόμενες αγορές.

 

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

 

 

9

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text