Αρχική | Γιάννης Σιάτρας | 6η συνεχόμενη πτωτική μέρα στο Χ.Α.

6η συνεχόμενη πτωτική μέρα στο Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
6η συνεχόμενη πτωτική μέρα στο Χ.Α.

Η σημερινή πτώση του Χρηματιστηρίου, 6η στη σειρά, σε μία μέρα που -ανεξάρτητα από τη σκοπιά που το βλέπει κάποιος- είναι σημαντική για τη χώρα και την οικονομία της, είναι ένα στοιχείο το οποίο θα πρέπει να προβληματίσει.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση κατά -0,74%. Ο όγκος των συναλλαγών έφθασε στα 201 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένος σε σχέση με χθες (188 εκατ.).

Υπήρξε η έκτη συνεχόμενη αρνητική  συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, ένα σερί που ξεκίνησε από τις 3/4/2014.Κατά το διάστημα αυτό, ο ΓΔ έχει χάσει το 5,10% της αξίας του. Εν τούτοις, κατά τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις, η απόδοση του Γενικού Δείκτη παραμένει θετική (+1,75%).

Ο ΚΜΟ 30 ημερών του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 1329,60 μονάδες (βρίσκεται πάνω από τον Γ.Δ.) και η τιμή του ανεβαίνει με ρυθμό μίας περίπου μονάδας κάθε μέρα. Είναι η 6η συνεδρίαση που ο ΓΔ βρίσκεται κάτω από τον ΚΜΟ 30 ημερών.
Ο ΚΜΟ 200 ημερών του Γενικού Δείκτη βρίσκεται στις 1108,94 μονάδες (βρίσκεται κάτω από τον Γ.Δ.) και η τιμή του ανεβαίνει με ρυθμό 2 περίπου μονάδων κάθε μέρα.

Πολλοί αναλυτές, προβάλουν τον παράγοντα του πολιτικού ρίσκου, ως υπευθύνου για την “αναιμική” πορεία της αγοράς κατά το τελευταίο διάστημα. Δεν είναι άστοχη η παρατήρηση αυτή. Η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή και πολλοί υποστηρίζουν ότι, η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα της κρίσης, είναι μία νομοτελειακή εξέλιξη, ή καλύτερα, κάτι το οποίο δε θα μπορέσει να αποφευχθεί. Βεβαίως, σήμερα η χώρα έχει εκφράσει την άποψή της για την ευρωπαϊκή κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει, ενώ οι κίνδυνοι από μία πολιτική αλλαγή δεν αποτιμώνται το ίδιο όσο αποτιμούνταν δύο χρόνια πριν. Σε κάθε περίπτωση, ο κίνδυνος αυτός είναι υπαρκτός και θα πρέπει να αξιολογείται συνεχώς κατά τις προσεχείς 6 εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, όπως έχουμε σημειώσει και σε άλλες περιπτώσεις, δε θα πρέπει να ξεχνάμε την ανάγκη της αγοράς να σταθεροποιηθεί και να επαναξιολογήσει τις αποτιμήσεις των εταιριών, ανάλογα με τις προοπτικές τους. Παράλληλα, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος του “ατυχήματος” στις διεθνείς αγορές, κίνδυνος ο οποίος μετά από μία έντονα ανοδική φάση διάρκειας 5 ετών, είναι πλέον υπαρκτός. Και ο κίνδυνος αυτός, δείχνει να αυξάνεται μετά από την αδυναμία που δείχνουν οι διεθνείς αγορές κατά τις τελευταίες εβδομάδες (νέα πτώση σημειώνει σήμερα η Wall Street, τουλάχιστον έως τις 8:00 μμ).

Όμως, παρά τις όποιες ανησυχίες μας προκαλεί η σημερινή 6η συνεχής πτωτική συνεδρίαση, αξίζει να παρατηρήσουμε ότι, οι συνολικές απώλειες αυτών των 6 συνεδριάσεων είναι μόλις 5,10%, απώλειες τις οποίες δε θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως  υπερβολικές και υποδηλώνει το ότι η αγορά δεν πέφτει “ελεύθερα”, αλλά η συμπεριφορά της είναι συγκρατημένη.

Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι δε βλέπουμε κάποιο άμεσο κίνδυνο, ικανό να μας οδηγήσει σε απόφαση για ρευστοποιήσεις.

Θεωρούμε ότι έως τα επίπεδα των 1.260 μονάδων, αρχικά (δηλαδή στο σημείο που, σε περίπτωση που συνεχίσει την υποχώρησή του ο ΓΔ, θα μπορούσε να διασπάσει τη γραμμή τάσης - κόκκινο χρώμα στο διάγραμμα), ή ώς τις 1.225 μονάδες, μία υποχώρηση του ΓΔ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως “ανεκτή”.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1)

P. Kekos την 11/04/2014 21:27
avatar
Γιαννη θα σε παρακαλούσα να αναφέρεις και τον ΕΚΜΟ (15-80) που αν θυμάμαι καλά είναι επίσης σοβαρός δείκτης μακροχρόνιας τάσης. Ειδικά για την περίοδο που διανύουμε όλα τα περί εξόδου στις αγορες νομίζω ότι έχουν προεξοφληθεί (γι΄αυτό και υπάρχουν πωλήσεις στο γεγονός).Τώρα μένει το αποτέλεσμα των εκλογών που μάλλον θα είναι δυσάρεστο για τους κυβερνώντες και θα φανεί η αντοχή του σχήματος.Κατά συνέπεια θέλουμε δημοσκοπήσεις για να φανεί που πάει το πράγμα μετεκλογικά..Κατά τα άλλα και επί του παρόντος ισσοροπία και πτωση στον ορίζοντα (ροκάνισμα)
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text