Αρχική | Ειδήσεις | Εκδηλώσεις - Σεμινάρια | Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το σχηματισμό διπλής κορυφής;

Πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε το σχηματισμό διπλής κορυφής;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η μεταβλητότητα στην αγορά συναλλάγματος βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ πράγμα που σημαίνει ότι οι μεταβολές και οι κινήσεις των νομισμάτων διανύουν μια μάλλον ήρεμη περίοδο σε σύγκριση με άλλα χρονικά διαστήματα. Για να καταφέρουμε να προσαρμοστούμε σε αυτές τις συνθήκες, είναι μάλλον μία καλή ιδέα να προσθέσουμε στο ενεργητικό των γνώσεών μας στρατηγικές που είναι κατάλληλες για ήπια μεταβλητότητα και περιόδους που η πλάγια τάση συναντάται κατά κόρον.

Ο σχηματισμός διπλής κορυφής είναι ένας σχηματισμός που μπορούμε να συναντήσουμε συχνά σε ένα τέτοιο επενδυτικό περιβάλλον. Ουσιαστικά πρόκειται για τεστάρισμα μία συγκεκριμένης περιοχής τιμών και για αποτυχία διάσπασής της. Μία τέτοια κίνηση συνήθως συνοδεύεται από μία πτώση για την ισοτιμία σε χαμηλότερα επίπεδα. Οι traders τείνουν να τα πηγαίνουν καλά σε τέτοια trades γιατί μπορούν να ρισκάρουν λίγα και να σημειώσουν αξιοσημείωτες αποδόσεις. Φυσικά αυτό εξαρτάται και από το πώς έχουμε δομήσει τη στρατηγική μας. Ο σχηματισμός διπλής κορυφής είθισται να αποδίδει σε περιόδους όπου οι τιμές εξελίσσονται σε πλάγια τάση, οπότε εάν δεν την έχετε εφαρμόσει ποτέ ίσως τώρα είναι η ευκαιρία.

Βήμα 1ο: Πώς διαμορφώνεται και πώς αναγνωρίζουμε ένα σχηματισμό διπλής κορυφής;

Στην αρχή της δημιουργίας ενός σχηματισμού διπλής κορυφής έχουμε ένα τοπικό υψηλό το οποίο ακολουθείται από μία πτωτική κίνηση των τιμών. Συνήθως αυτό συμβαίνει όταν η εξέλιξη των τιμών βρίσκει ένα σημαντικό επίπεδο αντίστασης.

Η εικόνα παρακάτω δείχνει ένα νέο υψηλό μέσα στον κίτρινο κύκλο και μία μαύρη οριζόντια γραμμή που περνάει από την υψηλότερη τιμή. Η οριζόντια γραμμή αυτή είναι σημαντική καθώς σε αυτά τα επίπεδα θα στοχεύσουμε προκειμένου να βάλουμε την εντολή εισόδου μας.



Βήμα 2ο: Είσοδος στο trade με εντολή πώλησης

Η διπλή κορυφή σπάνια είναι ένας καθαρός σχηματισμός. Αρκετές φορές οι τιμές θα ανέλθουν ακριβώς μέχρι το προηγούμενο υψηλό θα βρουν σημαντικές αντιστάσεις και θα υποχωρήσουν. Υπάρχουν όμως και φορές που οι τιμές θα συνεχίσουν πέρα από τα προηγούμενα υψηλά ή θα σταματήσουν νωρίτερα από τα προηγούμενα υψηλά πριν υποχωρήσουν. Για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι δύσκολο να αποφασίσουμε πότε ακριβώς θα μπούμε στο trade.

Προσωπικά επιλέγω να βάλω την εντολή εισόδου μερικά pips κάτω από το προηγούμενο υψηλό ώστε να έχω καλύτερες πιθανότητες να μπω στο trade. Είναι βεβαίως μία μάλλον κακή πρόταση για είσοδο αλλά αυτό πρόκειται να διορθωθεί έχοντας μία σωστή μεθοδολογία στη διαχείριση ρίσκου που θα ακολουθήσουμε όπως θα δείξουμε και στο βήμα 3.

Μπορούμε να δούμε την είσοδό μας στο trade στο σημείο όπου έχουμε τοποθετήσει τον κόκκινο κύκλο. Σε αυτά τα επίπεδα μπαίνουμε με εντολή πώλησης καθώς πιστεύουμε ότι το προηγούμενο υψηλό θα λειτουργήσει ως αντίσταση με αποτέλεσμα όταν οι τιμές φτάσουν ξανά σε αυτό το επίπεδο να υποχωρήσουν εκ νέου.

Βήμα 3ο: Διαμορφώνοντας τη στρατηγική εξόδου μας

Η στρατηγική εξόδου είναι τόσο σημαντική όσο και κάθε άλλη κίνησή μας προκειμένου να έχουμε μία θετική έκβαση στο trade. Αυτή τη φορά πρόκειται να δώσουμε δύο εναλλακτικές. Η πρώτη εναλλακτική αποτελείται από ένα trade με μία εντολή stop και μία εντολή limit. Η δεύτερη εναλλακτική είναι μία στρατηγική που πραγματοποιείται με μία εντολή stop και δύο limit.



Πρώτη εναλλακτική: Προσέχουμε να βάλουμε την εντολή limit στο προηγούμενο χαμηλό μεταξύ των δύο κορυφών. Μπορούμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, στο παραπάνω διάγραμμα στο σημείο όπου γράφουμε Profit Target #1. Εφόσον τοποθετήσουμε την εντολή limit στο σημείο που δείχνουμε τότε θα είναι τέλεια ευθυγραμμισμένη με το προηγούμενο χαμηλό. Το stop loss μας θα τοποθετηθεί σε απόσταση 33% της απόστασης μεταξύ της εντολής εισόδου και της εντολής limit μετρημένη σε pips. Έτσι εάν έχουμε τοποθετήσει την εντολή limit μας στα 60 pips θα πρέπει να τοποθετήσουμε το stop loss 20 pips μακριά. Το stop loss θα πρέπει να τοποθετηθεί μερικά pips πάνω από το προηγούμενο υψηλό καθώς με αυτό τον τρόπο θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να έχουμε επιτυχία στο trade μας.

Κατά αυτό τον τρόπο βάσει των εντολών μας έχουμε λόγο απόδοσης προς ρίσκο 3:1. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται ένα ποσοστό επιτυχίας τουλάχιστον 25% για να φτάσουμε στο break even ή για να βγάλουμε κέρδη βάσει αυτού του λόγου απόδοσης. Επομένως ακόμα και αν οι τοποθετήσεις μας είναι λανθασμένες τις μισές από τις φορές που βάζουμε ένα trade, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο λογαριασμός μας θα σημειώνει κέρδη.

Η δεύτερη εναλλακτική εξόδου ακολουθεί τους ίδιους κανόνες με τη πρώτη εναλλακτική όμως τοποθετούμε και μία δεύτερη εντολή limit σε απόσταση διπλάσια από τη πρώτη εντολή limit στο σημείο profit target #2. Αυτό μας επιτρέπει να έχουμε μεγαλύτερα κέρδη από μία επιβεβαίωση του σχηματισμού διπλής κορυφής έχοντας ένα καλύτερο λόγο απόδοσης – κινδύνου.

Η στρατηγική που αναλύσαμε παραπάνω μπορεί να χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε αγορές με ήπια μεταβλητότητα οι οποίες βρίσκονται σε πλάγια τάση. Με μία καλή διαχείριση ρίσκου και ένα καλό λόγο απόδοσης – κινδύνου δεν θα είναι δύσκολο να επωφεληθούμε από ανάλογα trades.


Rob Pasche, Forex Trading Instructor

Πηγή: capital.gr

 

12

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text