Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Φ. Αγκιόν: «Αναγκαία η στροφή από τη σταθερότητα στην ανάπτυξη»

Φ. Αγκιόν: «Αναγκαία η στροφή από τη σταθερότητα στην ανάπτυξη»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Φ. Αγκιόν: «Αναγκαία η στροφή από τη σταθερότητα στην ανάπτυξη»

Την ανάγκη αλλαγής πολιτικής στην Ευρώπη με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Harvard Φιλίπ Αγκιόν. Ο κ. Αγκιόν, που βρέθηκε στην Ελλάδα στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΙΟΒΕ, χαρακτηρίζει σκληρή την πολιτική που επιβλήθηκε στη χώρα μας και σημειώνει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ανάπτυξη ως αντιστάθμισμα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Σημειώνει ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα υψηλά επίπεδα χρέους χωρών όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, προσθέτοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε να παίξει έναν πιο ενεργό ρόλο η ΕΚΤ.

– Πώς βλέπετε την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη;

– Είναι γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικονομία δεν αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Στις ΗΠΑ υπήρξε μια αποτελεσματικότερη δέσμη πολιτικών για την αντιμετώπιση της κρίσης. Πρώτα έγιναν τα stress test των τραπεζών, η απομόχλευση των ισολογισμών, ενώ υιοθετήθηκε επεκτατική νομισματική πολιτική. Μετά επικεντρώθηκαν στο δημοσιονομικό σκέλος. Στην Ευρώπη έγιναν τα πράγματα με άλλη σειρά. Πρώτα δόθηκε βαρύτητα στα θέματα δημοσιονομικής πολιτικής και σε δεύτερο χρόνο στις τράπεζες. Γιατί συνέβη αυτό; Προφανώς γιατί υπάρχει ένα έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης για το πώς θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

– Τι έφταιξε τελικά για την κρίση; Ηταν η αρχιτεκτονική του ευρώ η κύρια αιτία της κρίσης;

– Δεν είναι εύκολο να το πει κανείς αυτό. Είναι γεγονός ότι δεν δημιουργήθηκαν όταν έπρεπε οι κατάλληλοι θεσμοί οι οποίοι να διασφαλίσουν ότι οι χώρες-μέλη δεν θα ακολουθήσουν πολιτικές που οδηγούν σε υψηλό έλλειμμα. Θα έπρεπε να υπάρχουν εξ αρχής μηχανισμοί οι οποίοι δεν θα επέτρεπαν σε καμία χώρα να βρεθεί στο σημείο όπου βρέθηκε, για παράδειγμα, η Ελλάδα. Κατά μια έννοια το ευρώ λειτούργησε λίγο σαν αναισθητικό. Ομως το ευρώ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για την κρίση. Το ευρώ είναι ένα ισχυρό, κοινό νόμισμα και προσφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα, όπως νομισματική σταθερότητα, χαμηλά επιτόκια και πολλά άλλα.

– Στο σημείο όπου βρίσκεται σήμερα η Ευρώπη, ποιες κατά τη γνώμη σας θα ήταν οι αποτελεσματικότερες πολιτικές για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων;

– Πιστεύω πολύ σε κάποιο είδος Συμφώνου Ανάπτυξης, όπου οι χώρες θα συμφωνήσουν να προχωρήσουν στην υλοποίηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δεν αναφέρομαι σε μέτρα λιτότητας, αλλά σε μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, προϊόντων, στον τρόπο που λειτουργεί το κράτος κ.α. Επίσης, μεταρρυθμίσεις δεν σημαίνει απαραιτήτως περικοπές δαπανών. Ασφαλώς θα πρέπει να γίνει κάποιος εξορθολογισμός, όμως σε τομείς όπως η εκπαίδευση ή οι υποδομές οι δαπάνες όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθούν, αλλά ενδεχομένως να αυξηθούν. Η Ελλάδα έχει κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, Ισπανία και Ιταλία επίσης προχωρούν σε διαρθρωτικές αλλαγές και ελπίζω και η Γαλλία να δει πιο σοβαρά το θέμα των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, το Σύμφωνο Ανάπτυξης θα προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική ως αντιστάθμισμα ή αν θέλετε και κίνητρο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

– Πώς κρίνετε τα πρόσφατα μέτρα της ΕΚΤ;

– Σαφέστατα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των χωρών της Ευρωζώνης που χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά επίπεδα χρέους. Η ΕΚΤ θα μπορούσε να έχει έναν πιο ενεργό ρόλο στην κατεύθυνση της αναδιάταξης των χρεών χωρών όπως η Ελλάδα ή η Ιταλία.

– Μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της κρίσης του ευρώ;

– Κοιτάξτε. Υπήρξε μια περίοδος που υπήρχε διάχυτη ανησυχία για το αν η Ελλάδα ή η Πορτογαλία θα βρεθούν εκτός Ευρωζώνης. Αλλά από τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μ. Ντράγκι δήλωσε πως θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσουμε το ευρώ, η ανησυχία εκτονώθηκε. Πλέον έχουμε ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση, αλλά παραμένουν πολλές προκλήσεις μπροστά μας, με μεγαλύτερη τη νωθρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης.

Σκληρή πολιτική για την Ελλάδα

– Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν;

– Το ζητούμενο είναι να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότερα. Πολύ σημαντική είναι, επίσης, η τραπεζική ενοποίηση, εγχείρημα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η Ευρώπη θα πρέπει να χτίσει μια πιο αποτελεσματική και ενεργή οικονομική διακυβέρνηση.

– Πώς βλέπετε την κατάσταση στην Ελλάδα έπειτα από 6 χρόνια ύφεσης;

– Νομίζω ότι επιβλήθηκε μια πολύ σκληρή πολιτική στην Ελλάδα. Η χώρα για μεγάλο διάστημα επιβαρύνθηκε με υψηλά επιτόκια, που δυσκόλεψαν πολύ την κατάσταση. Θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική με την τόνωση της ανάπτυξης και μεγαλύτερη μακροοικονομική ευελιξία ως αντιστάθμισμα στις μεταρρυθμίσεις που πρέπει ασφαλώς να γίνουν. Διαφορετικά μπορεί να οδηγηθούμε σε πολιτικά αποτελέσματα, όπως η άνοδος της Ακροδεξιάς, που δεν εξυπηρετούν το συμφέρον κανενός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πού οδήγησε στο παρελθόν ο εθνικισμός παλαιότερα την Ευρώπη. Και δεν πρέπει να θεωρούμε την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των χωρών δεδομένες.

 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΤΕΛΛΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

12

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text