Αρχική | Εταιρίες | Κλάδοι | Υπηρεσίες | Προβληματισμός στις ασφαλιστικές από τη «Βασιλεία ΙΙΙ»

Προβληματισμός στις ασφαλιστικές από τη «Βασιλεία ΙΙΙ»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Προειδοποιήσεις εκπέμπουν οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές ασφαλιστικές προς τις θυγατρικές τους ανά τον κόσμο ότι όσες ανακεφαλαιοποιήσεις χρειαστεί να γίνουν μέχρι το 2016 θα βαρύνουν τις ίδιες τις θυγατρικές σε πολλές περιπτώσεις και όχι τις μητρικές.

Η ανάγκη προσαρμογής στην Οδηγία Solvency II σε περιβάλλον αυξημένου χρηματοπιστωτικού κινδύνου (σε συνδυασμό με την την οδηγία Bασιλείας ΙΙΙ για τους τραπεζικούς κλάδους) που ουσιαστικά υποχρεώνει τους χρηματοοικονομικούς ομίλους να εγγράφουν όλες τις υπο-αξίες και τις ζημίες των θυγατρικών τους, έχουν θορυβήσει τις μεγάλες ξένες ασφαλιστικές που διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατόν να αναλάβουν ζημίες από country risk (Ελλάδα) για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια και ότι θα ανακεφαλαιοποιήσουν όσες θυγατρικές τους στην περιφέρεια της Ευρωζώνης κρίνουν ότι έχουν επιχειρηματική ουσία.

Το μήνυμα αυτό πέρασε σε θυγατρικές ξένων πολυεθνικών ασφαλιστικών στην Ιταλία και στην Ισπανία σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» και γι' αυτό τον λόγο καταγράφονται και πολλές μετακινήσεις στελεχών στις ασφαλιστικές αγορές αυτών των χωρών. Στην Ελλάδα, οι περισσότερες ξένες ασφαλιστικές θεωρείται ότι έχουν αφ' ενός μεγάλη κεφαλαιακή υπερκάλυψη ως προς τα πρότυπα Solvency, ωστόσο η απότομη απεξάρτηση από το Μνημόνιο σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις δημιούργησαν την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλες συζητήσεις για τις μελλοντικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με αναφορές Ελλήνων στελεχών, τα παραρτήματα των ξένων ασφαλιστικών στην Ελλάδα μπορεί να μην έχουν μεγάλα μεγέθη, ωστόσο θεωρούνται ιδιαίτερα επικερδή για τους μητρικούς ομίλους. Οι αποδόσεις επί των Ιδίων Κεφαλαίων (ROE) τόσο της Allianz, της Metlife, όσο και της AXA στην Ελλάδα θεωρούνται από τις υψηλότερες στην Ευρώπη για τους ομίλους και κυρίως δίνουν ικανοποιητικό μέρισμα στους ξένους μετόχους. Αντίστοιχα κινείται και η Generali, ενώ η Interamerican είναι -κατά δήλωση των ιδίων- η καλύτερη θυγατρική του ομίλου Ahmea.

 

 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ

Πηγή: imerisia.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text