Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι λογιστικές απώλειες των 8,1 δισ. και οι χάρτινες ισορροπίες της αγοράς

Οι λογιστικές απώλειες των 8,1 δισ. και οι χάρτινες ισορροπίες της αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι λογιστικές απώλειες των 8,1 δισ. και οι χάρτινες ισορροπίες της αγοράς

Τα 8,117 δισ. ευρώ (αντιστοιχούν στο 4,33% του φετινού ΑΕΠ) που λογιστικά αφαιρέθηκαν από την κεφαλαιοποίηση του χρηματιστηρίου από την Τρίτη έως και την Πέμπτη, απέδειξαν την εύθραυστη ισορροπία που κινείται μία από τις πιο ρηχές αγορές μετοχών στην Ευρώπη.

Η τριήμερη αρρυθμία που υπέστη η Αθήνα επανέφερε μνήμες από τις συνεδριάσεις του πρώτου εξαμήνου 2012, λίγο πριν από τις διπλές εθνικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, αλλά και την κατάρρευση της αγοράς από τον Οκτώβριο του 2010 και μετά, όταν η χώρα μας με τα απαγορευτικά spreads εκείνης της εποχής εισέρχονταν στην εποχή του Μνημονίου και της πρωτοφανούς ύφεσης.

Το Χρηματιστήριο, ως χάρτινο οχυρό, κατέρρευσε από το μαζικό κύμα πωλήσεων, κυρίως μετοχών του FTSE 25, που εκδηλώθηκε από το πρωί της Τρίτης και κορυφώθηκε την Τετάρτη καταγράφοντας μία από τις μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις (-6,25%) στην ιστορία της αγοράς, από τότε που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία (1957).

Η ένταση των πωλήσεων απέδειξε αφενός πόσο ευάλωτη είναι μία αγορά, όπου το 90% των συναλλαγών πραγματοποιούν μόλις 6 μετοχές εκ των οποίων οι 4 συστημικές τράπεζες και αφετέρου ότι η αντίδραση των 450 hedge funds που έχουν κωδικούς στην Αθήνα στην υποψία και μόνο ότι διαταράσσονται οι πολιτικές ισορροπίες λόγω αδιεξόδου στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τόσο απρόβλεπτη και ταχύτατη που δεν υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Δεν θα πρέπει να λησμονούμε επίσης ότι από τον Νοέμβριο του 2013 που η ελληνική αγορά υποβαθμίζεται από τον ΜSCI σε αναδυόμενη από ώριμη, συντελείται και μία βαθιά αλλαγή στην ποιοτική συμπεριφορά των ξένων κεφαλαίων που έχουν παρουσία στην Ελλάδα. Δηλαδή αρχίζουν να παρακολουθούν την ελληνική αγορά, μέσω του MSCI, hedge funds με υψηλό ρίσκο επένδυσης, τα οποία κινούνται άμεσα και υπό τη μορφή αγέλης για να αξιοποιήσουν ευκαιρίες, σε αντίθεση με τα μακροπρόθεσμα funds που τουλάχιστον έχουν ένα ορίζοντα αποεπένδυσης μετά τους 12 με 18 μήνες. Ετσι αυτή την εβδομάδα συνετελέσθη η κατάρρευση της αγοράς που επέστρεψε στον Ιούλιο του 2013. Μάλιστα κατεγράφησαν μεγάλες απώλειες για εταιρείες που είτε διαθέτουν μία αξιοπρεπή οικονομική εικόνα των εργασιών τους με ταμειακά διαθέσιμα και μείωση των υποχρεώσεών τους είτε δεν έχουν την πλειονότητα των πωλήσεών τους στην Ελλάδα.

Το τοξικό περιβάλλον στο οποίο εισήλθε η χρηματιστηριακή αγορά, αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω όσο δεν δείχνει η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας να διαχέεται στην πραγματική οικονομία. Οι επενδυτές δείχνουν να έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της, εξέλιξη βέβαια που τροφοδοτείται και από το κλίμα πόλωσης που επιχειρείται σε πολιτικό επίπεδο, συνεχίζοντας τη στρατηγική των ρευστοποιήσεων. Οι παρενέργειες αυτές δεν φάνηκαν μόνο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, αλλά και στην πορεία των κρατικών ομολόγων, καθώς η απόδοση του 10ετούς ξεπέρασε ελαφρώς το 9% το απόγευμα της Πέμπτης. Μόνο θετικό, για το Χ.Α., είναι ότι όσο φθηναίνουν οι τιμές, αυξάνεται η ελκυστικότητά τους. Από την άλλη, η αγορά δεν έχει σημαντικό λόγο να βγάλει αγοραστές, μιας και περιμένει τις πολιτικές εξελίξεις, ενώ, βραχυπρόθεσμα, τίποτα δεν δείχνει ουσιαστικά αναστροφή της πτωτικής τάσης.

Αντίθετα, στον χώρο των επιχειρήσεων επανήλθε η ανησυχία γιατί και τα κουπόνια των διεθνών εταιρικών εκδόσεων ακολούθησαν ανοδική πορεία λόγω των κρατικών ομολόγων. Είναι πράγματι άδικο για τους επιχειρηματίες που ενώ προσπαθούν να στηρίξουν τις εταιρείες μετά από 6 χρόνια καθίζησης, να πρέπει να ασχοληθούν εκ νέου με τις γραμμές πίστωσης.

Το πολιτικό ρίσκο πρωταγωνιστής
Πυκνές τηλεφωνικές συνομιλίες είχαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι επικεφαλής ξένων επενδυτικών οίκων με τους προέδρους εισηγμένων ομίλων προκειμένου να έχουν μία πρώτη αποτίμηση από πλευράς των επιχειρήσεων της τριήμερης κατάρρευσης των μετοχών και των ομολόγων. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ» επικράτησαν νηφάλιες απόψεις από τους Ελληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι τόνισαν ότι η αγορά αποτύπωσε την ανησυχία των διεθνών funds για μία πιθανή χαλάρωση της οικονομικής πολιτικής. Θα καθυστερήσει την ανάκαμψη της χώρας μετά από 6 υφεσιακά χρόνια. Το βασικό ερώτημα των ξένων οίκων προς τις εταιρείες είναι εάν η αύξηση του πολιτικού ρίσκου θα επηρεάσει τις επενδυτικές τους κινήσεις. Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών τόνισαν ότι σταδιακά εξέρχονται από την ύφεση και τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2014 που θα αρχίσουν να ανακοινώνονται από τις αρχές Νοεμβρίου θα αποτυπώσουν την επάνοδο πολλών εταιρειών σε θετικό EBITDA (λειτουργική κερδοφορία) αλλά και την περαιτέρω μείωση των τραπεζικών τους υποχρεώσεων.




ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Πηγή: kathimerini.gr




14

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text