Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Μαγειρέματα, τεχνάσματα και μπούρδες. Και στο βάθος “ζητείται ελπίς”

Μαγειρέματα, τεχνάσματα και μπούρδες. Και στο βάθος “ζητείται ελπίς”

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μαγειρέματα, τεχνάσματα και μπούρδες. Και στο βάθος “ζητείται ελπίς”

Είναι παλιό ανέκδοτο, αλλά -στην Ελλάδα- είναι πάντα επίκαιρο.

Ένας επιχειρηματίας, καλεί μία μέρα τους διευθυντές τριών τμημάτων της επιχείρησής του.
“Πόσο κάνει 1 + 1” τους ρωτά.Ο μηχανικός του τμήματος έργων, απαντά με άνεση: “Μα, τί ερώτηση είναι αυτή; Ένα συν ένα κάνουν δύο. Χωρίς αμφιβολία”.
Ο δικηγόρος από τη νομική υπηρεσία, απαντά: “Εκ πρώτη όψεως, κάνουν δύο, εκτός εάν υπάρχει κάποιος νόμος που ορίζει κάτι διαφορετικό”.
Και ο λογιστής, ο επικεφαλής του λογιστηρίου, χαμογελά πονηρά και απαντά: “Εσείς πόσο θέλετε να κάνουν”;

Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο νου, όταν άκουσα να παίζουν πρώτα – πρώτα στα δελτία ειδήσεων, τα νέα για την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών στα stress tests.

Το δεύτερο πράγμα που μου ήρθε στο νου ήταν τα προηγούμενα πετυχημένα stress tests που επίσης μας έδειξαν το πόσο θωρακισμένο ήταν -από τότε, από το 2010- το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Το τρίτο πράγμα που θυμήθηκα είχε να κάνει με τις προηγούμενες “διακυμάνσεις” του ποσού που θα χρειαστούν οι τράπεζες για να “περάσουν” τα τεστ. Κάποτε έλεγαν (το ΔΝΤ και η τρόικα) για 15 δισ., κάποιοι άλλοι έλεγαν για 6 δισ. και τελικά, η μπίλια, για κάποιο διάστημα, κάθισε στα 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μηδέν! Όλα βρίσκονται υπό έλεγχο!

Όμως, στο μεταξύ, συνέβησαν πράγματα και θάματα. Η ελληνική κυβέρνηση πήγε να σηκώσει παντιέρα, λέγοντας αριστερά και δεξιά ότι θα “σκίσει” (και αυτή) το μνημόνιο, ότι δε χρειάζεται κανέναν, αφού οι αγορές την εμπιστεύονται πλέον και ότι θα επιδείξει -επιτέλους- κάποια πυγμή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές της.

Το τί ακολούθησε βέβαια, το ξέρουμε όλοι. Ήρθαν τα πάνω κάτω. Το επιτόκιο των 10ετών ομολόγων εκτοξεύθηκε πάνω από το 9%, το Χρηματιστήριο κατέρρευσε σε μόλις 3 συνεδριάσεις, έγιναν απειλητικά τηλεφωνήματα και τραβήχθηκαν αυτιά.

Δε ξέρουμε τί συμφωνήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες. Όμως, από χθες, η Κυβέρνηση παίζει το τελευταίο της -φιλολαϊκό- χαρτί. Διαρρέει σενάρια για τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων, μιλάει για ένα καλύτερο μέλλον, δίνει ελπίδες και μοιράζει λεφτά (που δεν έχει βέβαια).

Μπούρδες. Έξι χρόνια σε ύφεση και πέντε χρόνια μετά από την έκρηξη της κρίσης, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ακόμη δεν έμαθαν να λένε την αλήθεια. Τίποτα δεν έχει αλλάξει. Όπως εξαπατούσαν πριν, έτσι εξαπατούν και τώρα. Οι άνθρωποι αυτοί δεν άλλαξαν -και δε μπορούν να αλλάξουν. Πώς θα αλλάξουν τον τόπο; Είναι δυνατό;

Το Χρηματιστήριο, δίνει σήμερα την απάντησή του στα νέα κυβερνητικά παιχνίδια και τις χθεσινές μπούρδες. Καταρρέει (λίγο πριν από το κλείσιμο, χάνει 4,50%). Και κυρίως καταρρέουν οι τραπεζικές μετοχές. Γιατί άραγε; Γιορτάζουν οι επενδυτές το ότι “σώθηκαν” και ότι δεν κινδυνεύουν πια; (Δείτε τα αποτελέσματα των stress test, όπως τα αναφέρει η ΕΚΤ - Δείτε μία επεξήγησή τους)

Έχουμε κουραστεί να το γράφουμε. Το πρόβλημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, είναι πολιτικό. Όσο παραμένουν τα αδιέξοδα στην πολιτική, τόσο θα ταλαιπωρείται η οικονομία και τόσο θα αδυνατίζουν οι προοπτικές της οικονομίας και της χώρας. Τα σημερινά αδιέξοδα τα προκαλεί το πεπαλαιωμένο -και επικίνδυνο- πολιτικό σύστημα. Αυτό που βούλιαξε τη χώρα. Αυτό που την κυβερνά ακόμη και σήμερα.


Όλο το προηγούμενο διάστημα (ήδη από τον Αύγουστο) γράφαμε ότι η καλύτερη επενδυτική επιλογή είναι η διακράτηση μετρητών. Τόσο αναφορικά με την αγορά του εσωτερικού, όσο και με τις αγορές του εξωτερικού. Επιμένουμε στη θέση αυτή. Γράφαμε επίσης (την προηγούμενη βδομάδα) ότι το επίπεδο των 1.000 μονάδων, θα διατηρείται ως ένα επίπεδο “αντίστασης” στην πορεία του Γενικού Δείκτη. Επιμένουμε και στη θέση αυτή.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text