Αρχική | Χρηματιστήριο | Υποτιμητική κερδοσκοπία σε τραπεζικές μετοχές διερευνά η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Υποτιμητική κερδοσκοπία σε τραπεζικές μετοχές διερευνά η Επ. Κεφαλαιαγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

«Εξετάζουμε 150 περιπτώσεις (πράξεις) για συναλλαγές επί των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά τις αυξήσεις κεφαλαίου το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου 2014. Ολες οι περιπτώσεις αφορούν συναλλαγές ξένων θεσμικών επενδυτών που διενήργησαν ύποπτες συναλλαγές στις 4 τράπεζες, αφού η έρευνα δείχνει να έχουν πουλήσει μετοχές χωρίς να τις κατέχουν».

Τη δήλωση αυτή έκανε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κων/νος Μποτόπουλος, αναφορικά με την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η οποία είναι σε εξέλιξη το τελευταίο 7μηνο και αναμένεται τα πρώτα πρόστιμα να επιβληθούν τον Ιανουάριο του 2015. Σύμφωνα με τον κ. Μποτόπουλο: «Οι παραβάτες θα τιμωρηθούν με πρόστιμα - μαμούθ μέχρι και 50 εκατ. ευρώ. Ηδη έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τη μία εκ των τεσσάρων τραπεζών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

H έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επιχειρεί να ρίξει φως στην παραβίαση του κανονισμού των «γυμνών πωλήσεων» (naked short selling) που διενεργήθηκαν τις παραμονές της εισαγωγής των μετοχών που προέκυψαν από τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αφού προηγουμένως στην αγορά κατεγράφησαν μεγάλες απώλειες και υψηλοί όγκοι πριν από την εισαγωγή των νέων τίτλων και με χρήση, όπως φαίνεται, του κανόνα T+3 που ίσχυε εκείνη την περίοδο.

Για παράδειγμα στην Εθνική Τράπεζα (όπως δείχνει και ο σχετικός πίνακας), τέσσερις ημέρες πριν από την εισαγωγή των νέων τίτλων, η μετοχή παρουσιάζει όγκο 16.635.648 τεμαχίων και κλείνει με πτώση 3,2%. Την επόμενη ημέρα, ο όγκος εκτοξεύεται στα 82.122.701 τεμάχια και ο τίτλος υποχωρεί 10,74%. Στην περίπτωση της Eurobank η μετοχή αρχίζει το 2014 στην τιμή των 0,553 ευρώ. Μία μέρα πριν από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου (3/4/2014) βρισκόταν στο 0,458 ευρώ με συναλλαγές 1.977.237 τμχ. Τέσσερις ημέρες πριν από την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλό, στις 2 Μαΐου (Τ-4), η τιμή μετοχής είναι στο 0,483 ευρώ. Ωστόσο, ο μέσος ημερήσιος τζίρος τη χρονική περίοδο από την ανακοίνωση της αύξησης κεφαλαίου έως το Τ-4 εκτοξεύεται στα 18.454.112 τεμάχια.

Μία ημέρα πριν από την εισαγωγή των νέων μετοχών (7/5), η εικόνα έχει αλλάξει: Η μετοχή βρίσκεται στο 0,384 και χάνει 20,5% από τις 2 Μαΐου. Ο δε μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών το ίδιο διάστημα έχει εκτοξευθεί στα 100.515.812 τεμάχια.

 


ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text