Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ακραίοι πολιτικοί κίνδυνοι – Η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του Γενικού Δείκτη

Ακραίοι πολιτικοί κίνδυνοι – Η μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του Γενικού Δείκτη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Τη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του σημείωσε σήμερα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, καταγράφοντας απώλειες 12,78%! Ενδεχομένως δε, να είναι και η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, από το 1881 έως και σήμερα. (*)

Το γεγονός αυτό μας δείχνει : α) την τραγική κατάσταση της οικονομίας και το πόσο επικίνδυνο είναι το μέλλον, β) την εξαιρετικά αρνητική ψυχολογία και γ) το ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει εξασφαλισμένους τους 180 βουλευτές.

Η Κυβέρνηση έκανε μία κίνηση ακραίου πολιτικού ρίσκου, με στόχο τον εκβιασμό των βουλευτών και την παγίδευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το πρώτο της αποτέλεσμα είναι η πρόκληση εκνευρισμού και η παράλυση της οικονομίας.

Η χώρα αιωρείται στην αβεβαιότητα και εισέρχεται στην καρδιά της μεγάλης κρίσης. Η Ελλάδα είναι περισσότερο αδύναμη, αλλά και περισσότερο αβέβαιη από κάθε προηγούμενη φάση στη διάρκεια αυτής της 5ετούς κρίσης. Το πιο σημαντικό είναι ότι σήμερα δε διαθέτει κάποιο ισχυρό χαρτί διαπραγμάτευσης, είναι αποκλεισμένη από τις αγορές και εγκλωβισμένη σε ένα δυσθεώρητο και μη βιώσιμο χρέος και σε μία νομισματική ένωση που δεν ευνοεί την ανταγωνιστικότητά της. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνία της είναι εξαντλημένη από την 5ετή λιτότητα και η οικονομία της παραμένει προβληματική. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα πάντα θα μπορούσαν να συμβούν.

Η σημερινή πτώση της αγοράς της Αθήνας, σε συνδυασμό και με την πτώση του Χρηματιστηρίου της Σαγκάης (η μεγαλύτερη από το 2009) παρέσυραν σε πτώση το σύνολο των διεθνών αγορών, μία εξέλιξη που διακινδυνεύει το θετικό κλίμα των προηγούμενων εβδομάδων.

Καθώς η χώρα βρίσκεται -για μία ακόμη φορά- σε κρίση, στο νου των επενδυτών έρχονται τα ζοφερά σενάρια για τη δυνατότητα της Ευρωζώνης να επιβιώσει. Μόνο που τη φορά αυτή, οι πολιτικές δυνάμεις που τα υποστηρίζουν έχουν μεγαλύτερη πολιτική ισχύ και λαϊκή στήριξη.

Η εξομάλυνση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί δε θα είναι ούτε εύκολη, αλλά ούτε και γρήγορη. Ακόμη και εάν τελικά εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας έως το τέλος του έτους, τα πολιτικά προβλήματα της Κυβέρνησης δε θα έχουν ξεπερασθεί, αφού μπροστά της θα έχει πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και θα αναγκασθεί στη λήψη πολύ δυσάρεστων μέτρων, τα οποία είναι αμφίβολο εάν θα μπορούν να περάσουν από τη Βουλή.

Από την άλλη πλευρά, αν γίνουν εκλογές και το κόμμα της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδειχθεί πρώτη δύναμη, η αβεβαιότητα -για μεγάλο διάστημα- θα οξυνθεί.

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα υπάρξουν πολλές διακυμάνσεις. Αν προκηρυχθούν εκλογές, οι διακυμάνσεις θα είναι βίαιες. Αυτού του είδους οι καταστάσεις δε θα πρέπει πλέον να θεωρούνται ως “ευκαιρίες βραχυχρόνιων κερδών”, αλλά ως επικίνδυνες καταστάσεις πρόκλησης μεγάλων ζημιών. Διατηρούμε την άποψη ότι, όσο το πολιτικό ρίσκο είναι υψηλό, δε θα πρέπει να ασχολούμαστε με την ελληνική αγορά. Απλά, την παρακολουθούμε για να εντοπίσουμε φάσεις μεγάλης ανισορροπίας και ακραίου -και αδικαιολόγητου- φόβου.


(*) Σημειώνουμε ότι ο Γενικός Δείκτης που χρησιμοποιείται σήμερα κατασκευάστηκε και λειτούργησε στις 2/1/1988, αντικαθιστώντας έναν άλλο δείκτη, ο οποίος είχε κατασκευαστεί με αντιεπιστημονικό τρόπο και που λειτούργησε από το 1977 έως τις 31/12/1987. Πριν από το 1977 δεν υπάρχει Γενικός Δείκτης. Όμως, καθώς έχουμε συλλέξει όλα τα (εβδομαδιαία) κλεισίματα του Χρηματιστηρίου κατά το διάστημα από το 1881 έως και σήμερα, μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι ποτέ άλλοτε δεν έχουν υπάρξει οι διακυμάνσεις που σημειώνονται αυτή την περίοδο.

Οι μεγαλύτερες καταγεγραμμένες απώλειες του Γενικού Δείκτη έχουν ως εξής:


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text