Αρχική | Χρηματιστήριο | Με το βλέμμα στις κάλπες τα ξένα funds

Με το βλέμμα στις κάλπες τα ξένα funds

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ολα έδειχναν σχεδόν τέλεια. Ωστόσο από την περασμένη Δευτέρα, που προκηρύχθηκαν οι εκλογές, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθούν. Τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά την παρουσία των μεγάλων ξένων επενδυτών στη χώρα μας. Η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμη, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι περισσότερα από δέκα μεγάλα, αμερικανικά κυρίως, ξένα funds εμφανίζονται μεταξύ των μεγαλύτερων επενδυτών στην Ελλάδα. Με αλλεπάλληλες κινήσεις, όλο το προηγούμενο διάστημα, πήραν θέσεις σε τράπεζες, ναυτιλιακές εταιρείες, επιχειρηματικούς ομίλους και στο χρηματιστήριο εν γένει. Το ζητούμενο πλέον είναι τι θα πράξουν με τις συμμετοχές τους μετά την κλιμάκωση της αβεβαιότητας που οι πρόωρες εκλογές φέρνουν.

Προκειμένου να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σημειωθεί το εξής παράδοξο: Είναι τόσο μεγάλες οι θέσεις τους που ακόμα και αν ήθελαν να αποχωρήσουν ατάκτως από την Ελλάδα είναι πρακτικά εγκλωβισμένοι. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από αυτούς όχι απλά τις διατήρησαν, αλλά κάποιοι τις ενίσχυσαν, πιστεύοντας ότι στο τέλος η Ελλάδα θα απέφευγε τις εκλογές.

Ποια είναι

Τα μεγάλα funds είναι τα αμερικανικά York Capital Management, Third Point, Oaktree Capital Management, Blackstone Group, Paulson & Co, WL Ross & Co. Capital Group of Companies, Fidelity Investments, Wellington Management Company, BlackRock, Fortress Group και NCH Capital, τα καναδικά Fairfax Financial Holdings, Mackenzie Investments και Public Sector Pension Investment Board, το ισραηλινών συμφερόντων Invel Real Estate Partners και η κινεζική Fosun. Επενδυτικά σχήματα με συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση που ξεπερνούν κατά πολύ τα 5 τρισ. δολ., καθώς μερικά εξ αυτών, όπως τα Fidelity, Capital και BlackRock, ελέγχουν εκατοντάδες επιμέρους μεγάλα αμοιβαία κεφάλαια. Κάποια από αυτά έχουν ρευστοποιήσει ένα μικρό μέρος των εν Ελλάδι χαρτοφυλακίων τους. Τα περισσότερα έμειναν αμετάβλητα και τώρα άρχισαν να αναρωτιούνται: «Γιατί ήρθαμε;».

Η απάντηση πάντως είναι εύκολη: Χαμηλές αποτιμήσεις και προοπτικές υψηλών αποδόσεων τους έφεραν στην Ελλάδα. Και μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αισθάνονταν δικαιωμένα. Ενάμιση μήνα μετά όμως περιμένουν με αγωνία να δουν τι φέρνει η επόμενη μέρα των εκλογών.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, οι επενδύσεις τους είναι τόσο μεγάλες που οι πολιτικές αποφάσεις τις επηρεάζουν άμεσα. Πάρτε, για παράδειγμα, την περίπτωση της Eurobank. Στο μετοχικό κεφάλαιό της εισήλθαν τόσο η Fairfax Financial Holdings όσο και η Capital Group of Companies και η Mackenzie Investments. Η Fairfax, συμφερόντων του Prem Watsa, έχει πάρει θέση και στο μετοχικό κεφάλαιο της Μυτιληναίος, την οποία μάλιστα φέρεται να ενίσχυσε τα τελευταίο διάστημα. Επίσης έχει αποκτήσει τον έλεγχο της Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties), στο μετοχικό κεφάλαιο της οποίας συνυπάρχει με τη Fidelity και τη Wellington. Η τελευταία είναι κάτοχος ποσοστού άνω του 5% και στη Frigoglass. Η Fairfax έχει επίσης, μέσω εταιρειών συμφερόντων της, αγοράσει τα Praktiker και φέρεται να συμμετέχει στη συμφωνία εξαγοράς των Makro από τον Σκλαβενίτη.

Η York Capital Management έχει κάνει μεγάλη επένδυση στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και επίσης έχει επενδύσει στο σχήμα της ισραηλινών συμφερόντων Invel, που με τη σειρά του τοποθετήθηκε στη θυγατρική της Εθνικής, Πανγαία. Την Capital Group of Companies την συναντάμε επίσης στη Frigoglass αλλά και στα Jumbo και στην Τράπεζα Πειραιώς. Με στρατηγικά ποσοστά, άνω του 5%, σε όλες.

Η Third Point έχει επενδύσει μεγάλα ποσά τόσο στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής Energean Oil & Gas όσο και στην Dolphin Capital που αναπτύσσει τουριστικό real estate στην Ελλάδα. Παράλληλα συμμετέχει στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης των κυπριακών τραπεζών, όπως και η WL Ross & Co, η οποία παίρνει μέρος στην ομάδα των ξένων επενδυτών της Eurobank.

Από την πλευρά της η Paulson & Co ελέγχει σημαντικά ποσοστά στην Πειραιώς και την ΕΥΔΑΠ, ενώ έχει πάρει μικρότερες θέσεις και σε άλλες τράπεζες. Τέλος, η διαχειρίστρια Α/Κ, BlackRock κατέχει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% στον ΟΠΑΠ και μικρότερα σε άλλες εταιρείες.

 

Το πρώτο «φλερτ» ξεκίνησε από τη ναυτιλία

Εννοείται ότι η λίστα των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι... μακρόσυρτη. Κι αυτό γιατί η Public Sector Pension Investment Board έχει μπει στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ η Blackstone ελέγχει άνω του 10% της Lamda Development, που έχει επιλεγεί για να αναπτύξει το Ελληνικό, όπως και η Fosun που είναι εκ των βασικών μετοχών της Folli Follie.

Η Fortress έχει προχωρήσει σε στρατηγική επένδυση στην Attica Group που ελέγχει τα Βlue Star και Super Fast Ferries, ενώ η NCH Capital, από τους πρώτους ξένους στην Ελλάδα, ξεκινάει αυτές τις μέρες την υλοποίηση της επένδυσης στη περιοχή Ερημίτης στην Κασσιόπη της Κέρκυρας, ενώ η Oaktree Capital έχει ήδη αγοράσει ξενοδοχειακή μονάδα από την Εθνική Τράπεζα στη Χαλκιδική. Οι μεγάλες ξένες στρατηγικές τοποθετήσεις περιλαμβάνουν βέβαια και τη Fidelity Investments, που ελέγχει άνω του 5% του μετοχικού κεφαλαίου των Folli Follie, ΟΠΑΠ, Fourlis Group και, όπως προαναφέρθηκε, της Grivalia Properties.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η χρηματιστηριακή αξία των ξένων στρατηγικών συμμετοχών αποτιμάται σε επίπεδα άνω των 20 δισ. ευρώ, ενώ φέρονται να κατέχουν αθροιστικά το 45% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου όλων των ελληνικών εισηγμένων έναντι 27,5% του ΤΧΣ.

Για την ιστορία, πλέον, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η «πρώτη γνωριμία» των περισσότερων ξένων private equities με την Ελλάδα έγινε μέσω της ναυτιλίας. Ευκαιρίες που ανέκυψαν λόγω της κρίσης της προηγούμενης πενταετίας στην ποντοπόρο δημιούργησαν πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις στα πλοία. Ηταν φυσικό έτσι να προσελκύσει το ενδιαφέρον. Ειδικά καθώς οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις στέρευαν. Πολλοί αποδίδουν σ’ αυτές τις επιτυχείς κοινοπραξίες την ταχεία επέκταση των ιδίων κεφαλαίων και στους υπολοίπους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, των τραπεζών συμπεριλαμβανομένων. Και αυτό διότι funds όπως η York Capital, το Oaktree Capital και το Blackstone Group πρώτα επένδυσαν μαζί με Ελληνες εφοπλιστές σε στόλους και μετά πολλαπλασίασαν τα ελληνικά περιουσιακά τους στοιχεία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η York Capital Management του James G. Dinan που διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 15 δισ. δολαρίων. Προ δύο ετών περίπου συγκρότησε κοινοπρακτικό σχήμα με προίκα 500 εκατ. δολαρίων με την ελληνικών συμφερόντων εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή Costamare με στόχο την εξαγορά ποντοπόρων. Η πορεία της συνεργασίας αυτής κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχής. Αλλη περίπτωση είναι αυτή της Oaktree Capital που ίδρυσε ο Howard Stanley Marks και διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 80 δισ. δολαρίων. Αρχικά τοποθετήθηκε στα τέλη του 20011 στη ναυτιλιακή Genmar με περισσότερα από 200 εκατ. δολ. και ύστερα από ένα χρόνο προχώρησε σε συνεργασία με τις ελληνικές ναυτιλιακές OceanBulk και Star Bulk για τη δημιουργία στόλου ποντοπόρων.

Ιδιο modus operandi ακολούθησε και το Blackstone Group του Stephen A. Schwarzman με άνω των 200 δισ. δολ. υπό διαχείριση. Συνέστησε κοινοπραξία 700 εκατ. δολ. με την ελληνική ναυτιλιακή Eletson σε σχήμα

διαχείρισης στόλου δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγραερίου. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Οπως τα funds Eton Park και Rhone Capital. Η τελευταία από τη ναυτιλία πέρασε στα μεταλλεία τοποθετούμενη στην S&B.

Στην ελληνική ποντοπόρο μπήκαν όμως και άλλοι όπως η Perella Weinberg αλλά και η JP Morgan Asset Management και δεκάδες μικρότερα private equities. Τα τελευταία τρία χρόνια εκτιμάται ότι έχουν επενδυθεί από κοινού με Ελληνες πλοιοκτήτες περί τα 2 δισ. δολ. σε κοινοπραξίες που έχουν συγκεντρώσει σημαντικούς στόλους απαρτιζόμενους τόσο από νεότευκτα ποντοπόρα όσο και από πλοία που αποκτώνται από τη δευτερογενή αγορά.

Ως εκ τούτου η ελληνική ναυτιλία λειτούργησε de facto ως «πρεσβευτής» της χώρας και προσείλκυσε πόρους στην οικονομία. Και η διαδικασία αυτή αναθερμάνθηκε, καθώς η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου αλλά και η άνοδος του δολαρίου έχουν ισχυροποιήσει την ελληνόκτητη ποντοπόρο όπως και τη σημασία της για την ελληνική οικονομία.

Παράλληλα οι Ελληνες επιχειρηματίες του κλάδου πέτυχαν να ανανεώσουν τους στόλους τους, να επωφεληθούν των ευκαιριών που αναδύθηκαν παγκοσμίως και να ενισχύσουν τα μερίδιά τους στην παγκόσμια βιομηχανία των θαλάσσιων μεταφορών. Η διαδικασία αυτή, της συνεργασίας στην ποντοπόρο ελληνικών ομίλων και αμερικανικών κεφαλαίων, έχει αναβαθμίσει ουσιαστικά και τις σχέσεις Αθήνας - Ουάσιγκτον. Κλειδί το ότι το 25% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου των δεξαμενοπλοίων είναι ελληνικό, ενώ το 35% σχεδόν των υπό ναυπήγηση δεξαμενοπλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκοσμίως είναι επίσης ελληνικών συμφερόντων. Υπό αυτά τα δεδομένα και ενώ οι ΗΠΑ καθίστανται σταδιακά εκ των μεγαλύτερων εξαγωγέων υδρογονανθράκων στον πλανήτη οικοδομείται μια προνομιακή σχέση των δύο πλευρών.

Διείσδυση μέσω ομολογιακών

Πολλές από τις μεγάλες θέσεις των ξένων funds σε ελληνικές επιχειρήσεις έγιναν με το μοντέλο των μετατρέψιμων σε μετοχές ομολογιακών δανείων. Τα κεφάλαια με αυτόν τον τρόπο πέρασαν στην ελληνική οικονομία, αφού χρηματοδότησαν απευθείας τους ελληνικούς ομίλους και κάλυψαν τρέχουσες και άλλες υποχρεώσεις και επενδυτικά πλάνα. Και αυτό σε μια περίοδο που οι μεγάλες τραπεζικές χρηματοδοτήσεις παρέμεναν πρακτικά παγωμένες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι επενδύσεις της Fortress στην Attica Group και της York Capital στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η επόμενη τέτοια κίνηση αναμένεται να είναι της KKR από κοινού με την Πειραιώς.

Ενα μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο είναι ένα σταθερής ή κυμαινόμενης απόδοσης χρεόγραφο, το οποίο δίνει το δικαίωμα στον ομολογιούχο, δηλαδή τον επενδυτή, να μετατρέψει το ομόλογό του σε νέες μετοχές της εταιρείας που χρηματοδότησε. Η συναλλαγή διαρθρώνεται κατά τρόπο που να εξυπηρετεί και την ταμειακή ροή και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της εταιρείας. Δίνει παράλληλα ένα σημαντικό επενδυτικό εργαλείο στους ομολογιούχους. Η έκδοση ομολογιακού δανείου με μετατρέψιμες ομολογίες οδηγεί σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, η οποία συνδέεται με τη μετατροπή των ομολογιών σε μετοχές. Το θεσμικό πλαίσιο παρέχει δικαίωμα προτίμησης στην απόκτηση μετατρέψιμων ομολογιών που εκδίδει η εταιρεία υπέρ των παλαιών μετόχων ή εκδίδεται με κατάργηση του δικαιώματός τους..

 

 

ΗΛΙΑΣ ΜΠΕΛΛΟΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text