Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ετοιμάζονται να ζήσουν το “παράδοξό” τους...

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ετοιμάζονται να ζήσουν το “παράδοξό” τους...

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας για τη διακοπή της ελάχιστης συναλλαγματικής ισοτιμίας του 1,20 του φράγκου με ευρώ και η ταυτόχρονη μείωση των βασικών επιτοκίων της κατά 0,75%, υπενθυμίζει σε όλους μας ότι ζούμε στα πλαίσια ενός νομισματικού πολέμου. Παράλληλα, δίνει μία περαιτέρω πτωτική ώθηση στα επιτόκια σε όλο το κόσμο.

Η σημερινή υποτίμηση του ευρώ κατά 15% έναντι του ελβετικού φράγκου (στιγμιαία, η υποχώρηση είχε φθάσει ακόμη και στο -30%) υπήρξε μία από τις πιο βίαιες μεταβολές στη νομισματική ιστορία των τελευταίων δεκαετιών.


Η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας λαμβάνεται λίγες μέρες πριν από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την έναρξη των μέτρων αγοράς ομολόγων των κρατών μελών της ευρωζώνης (την οποία με αυτό τον τρόπο προεξοφλεί), αφού εκτιμά ότι, μετά από αυτή την κίνηση της ΕΚΤ τεράστια ποσά θα αναζητήσουν καταφύγιο στην ασφάλεια των ελβετικών τραπεζών και του φράγκου.

Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι ζούμε σε ένα περιβάλλον με εξαιρετικά μεγάλα χρέη και εξαιρετικά μεγάλη ρευστότητα, την οποία κανείς δεν επιθυμεί να επενδύσει στην παραγωγή, αλλά προτιμά να αποθησαυρίζει στα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας, έστω και με αρνητικά επιτόκια!

Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με την αποτελεσματικότητα που θα μπορούσαν να έχουν τα μέτρα “ποσοτικής χαλάρωσης” που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η ΕΚΤ. Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής οικονομίας δεν είναι τόσο η έλλειψη κεφαλαίων. Είναι αφενός μεν τα χρέη και αφεταίρου η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την ανταγωνιστικότητα της περιοχής.


Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ετοιμάζονται να ζήσουν και αυτά το “παράδοξό” τους. Η απελευθέρωση πόρων από την παρέμβαση της ΕΚΤ θα αυξήσει τη ροή κεφαλαίων προς αυτά, κίνηση που άλλωστε θα ενισχυθεί μετά και τη σημερινή απόφαση της ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας. Ήδη, οι χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο σήμερα! Βέβαια, η άνοδος των τιμών των μετοχών σε μία φάση κατά την οποία η ήπειρος εισέρχεται σε φάση αποπληθωρισμού, είναι βεβαίως δυνατή, αλλά είναι κάτι πολύ επικίνδυνο. Οι “κίτρινες σημαίες” έχουν σηκωθεί σε όλο το κόσμο και απλά ευχόμαστε να μην υπάρξει κάποιο στραβοπάτημα της διεθνούς οικονομίας. Επειδή τότε θα ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text