Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου προεξοφλεί εξελίξεις

Η αντίδραση του Χρηματιστηρίου προεξοφλεί εξελίξεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ως προεξοφλητικός μηχανισμός που είναι το χρηματιστήριο και διαβλέποντας μία πιθανή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων - δανειστών, από τα ξημερώματα της Πέμπτης που ολοκληρώθηκε το Eurogroup, κινήθηκε σε ανοδική πορεία στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας. Ετσι, την Πέμπτη έκλεισε με ισχυρά κέρδη 6,73%, ενώ την Παρασκευή έσπασε το φράγμα των 900 μονάδων για πρώτη φορά μέσα στο 2015 και κατέγραψε νέο υψηλό έτους.

Η άνοδος του χρηματιστηρίου συνοδεύθηκε και από αύξηση του όγκου συναλλαγών, γεγονός που έδειξε ότι τα ξένα και εγχώρια κεφάλαια παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή, προσδοκώντας να κεφαλαιοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μία αγορά η οποία από τις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είχε εισέλθει σε ένα καθοδικό σπιράλ.

Αλλοπρόσαλλα

Βέβαια, εκείνο που προβληματίζει τους επενδυτές είναι η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της αγοράς. Ειδικά τον Φεβρουάριο, η χρηματιστηριακή αγορά αλλάζει πρόσημο σε κάθε συνεδρίαση. Δεν υπάρχει καμία συνέχεια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η εβδομάδα ξεκίνησε με βαριές απώλειες 4,75%, για να ακολουθήσει ισχυρή άνοδος 7,98% και ξανά την Τετάρτη η αγορά βυθίστηκε 4,02%.

Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας που έγιναν εν αναμονή και στον απόηχο της συνόδου κορυφής εξελίχθηκαν με κυριαρχία των αγοραστών. Ωστόσο, αυτή η εικόνα της αγοράς με τις ακραίες διακυμάνσεις σε μετοχές και δείκτες δείχνει ότι δεν υπάρχει σταθερότητα σε μια ρηχή αγορά που κινείται ανάλογα των πληροφοριών και των τάσεων που «εισπράττουν» τα ξένα χαρτοφυλάκια και ανάλογα δίνουν τις εντολές αγοράς ή πώλησης στο χρηματιστήριο.

Ακόμη και οι μετοχές εταιρειών που δεν επηρεάζονται από την ελληνική πραγματικότητα (κυρίως των εξαγωγικών ή των εταιρειών από τον χώρο της ενέργειας και των υποδομών) αντιμετωπίζονται από τους επενδυτές με την ίδια λογική όπως και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πασχίζουν καθημερινά να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα ρευστότητας που υπάρχουν στην πραγματική οικονομία.

Οι τραπεζικές μετοχές

Οι τέσσερις τραπεζικές μετοχές αποτελούν το σημείο αναφοράς της αγοράς. Οπως πρωταγωνιστούσαν αρνητικά στις πτωτικές συνεδριάσεις του Ιανουαρίου, έτσι και στις ανοδικές συνεδριάσεις βρίσκονται επικεφαλής και απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που εισρέουν στη χρηματιστηριακή αγορά. Οι τράπεζες, που είναι η καρδιά της οικονομίας, θα καθορίσουν την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Οσο δεν παρατηρείται πρόβλημα στη λειτουργία τους και οι εκροές που καταγράφονται καθημερινά καλύπτονται μέσω του ELA, τόσο η χρηματιστηριακή συμπεριφορά δεν θα παρουσιάζει αυξομειώσεις στις εντολές αγοράς-πώλησης των επενδυτών.

Οπως εξηγούν χρηματιστές, η αγορά μετοχών σε καθημερινή βάση θα αξιολογεί την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων-δανειστών. Ταυτόχρονα, όμως, η μεγαλύτερη εικόνα που παρουσιάζεται στην πραγματική οικονομία δείχνει ξεκάθαρα ότι «στεγνώνει» η ρευστότητα στον χώρο των επιχειρήσεων. Οσες είχαν τη δυνατότητα να διαθέτουν σταθερές ταμειακές ροές θα μπορέσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους χωρίς να ζητήσουν πιστωτικές γραμμές από τις τράπεζες. Αντίθετα, για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχουμε επιστρέψει στο β΄ εξάμηνο του 2012, όταν είχε παρατηρηθεί μεγάλη οικονομική στενότητα.

Γι’ αυτό εξάλλου διαπιστώνουμε από πολλές εισηγμένες επιχειρήσεις να ανακοινώνουν αυτή τη περίοδο την πώληση πάγιων περιουσιακών στοιχείων (assets) που σε άλλες χρονικές περιόδους δεν θα σκέφτονταν οι διοικήσεις τους να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις, καθώς τώρα μετράει η αναζήτηση άμεσης ρευστότητας. Αλλωστε, όπως μαρτυράει και η εμπορευσιμότητα των μετοχών στις εταιρείες που συνεχίζουν να υποστηρίζουν τα επενδυτικά τους προγράμματα, η ζήτηση μετοχών παραμένει σε αξιοπρεπή επίπεδα. Αντίθετα, στην πλειοψηφία των μετοχών (πάνω από 150 τίτλους σε σύνολο 234) η εμπορευσιμότητα είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Ταυτόχρονα, η εκτόξευση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων σε ιστορικά αρνητικά επίπεδα έχει αποκλείσει και τη δίοδο των επιχειρήσεων προς την έκδοση εταιρικών ομολόγων για να αντλήσουν ρευστότητα.

 

 

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

15

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text