Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Μείωση της παραγωγής και νέων παραγγελιών

Μείωση της παραγωγής και νέων παραγγελιών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση της παραγωγής και νέων παραγγελιών

Η δριμύτερη από τον Ιούλιο του 2013 μείωση των εισερχόμενων νέων εργασιών παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο του 2015 στην ελληνική μεταποίηση, σύμφωνα με τον Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) που μετρά η εταιρεία Markit. Βασική αιτία για την εξέλιξη αυτή θεωρείται η αναστάτωση που προκλήθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα, επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.

Το γεγονός ότι ο εν λόγω δείκτης διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα τον Φεβρουάριο, στις 48,4 μονάδες, σχεδόν δηλαδή στα ίδια επίπεδα με τον Ιανουάριο (48,3 μονάδες) παρά την ταχεία μείωση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών, οφείλεται στην αύξηση της απασχόλησης και στη βραδύτερη μείωση των αποθεμάτων αγορών. Ειδικά σε ό,τι αφορά την απασχόληση, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας κατέγραψε υψηλό πολλών ετών.

Σχολιάζοντας την πορεία του ελληνικού δείκτη PMI, ο αρμόδιος οικονομολόγος της Markit δήλωσε: «Ο κύριος δείκτης PMI παρέμεινε σε πλαίσια συρρίκνωσης τον Φεβρουάριο, υποδεικνύοντας ότι η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να αγωνίζεται κάτω από το βάρος της αβεβαιότητας. Οι εταιρείες παραγωγής ανέφεραν ότι οι πελάτες τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από το εξωτερικό διστάζουν να δεσμευτούν με νέες παραγγελίες. Το γεγονός αυτό ασκεί, με τη σειρά του, μεγαλύτερες καθοδικές πιέσεις στις τιμές των παραγωγών, οι οποίες υποχώρησαν στον μεγαλύτερο βαθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα έξι μηνών, συμπιέζοντας περαιτέρω την κερδοφορία. Ως εκ τούτου, αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι οι κατασκευαστές ανέφεραν καθαρή αύξηση των επιπέδων απασχόλησης».

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text