Αρχική | Ειδικές Σελίδες | i-Stock | Συγκεντρωτικά Στατιστικά Διεθνών Χρηματιστηριακών Δεικτών

Συγκεντρωτικά Στατιστικά Διεθνών Χρηματιστηριακών Δεικτών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συγκεντρωτικά Στατιστικά Διεθνών Χρηματιστηριακών Δεικτών

Από σήμερα, ξεκινάμε τη δημοσίευση μερικών πολύ ενδιαφερόντων -και οπωσδήποτε χρήσιμων- στατιστικών στοιχείων τα οποία μπορούν να μας δώσουν, με ταχύτητα και εγκυρότητα, μία εικόνα για τη συνολική κατάσταση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών.

Όπως είναι γνωστό, τόσο σε φάσεις κρίσης και διεθνούς ύφεσης, ή σε φάσεις γενικής ανόδου και χρηματιστηριακού ενθουσιασμού από την άλλη πλευρά, οι περισσότερες αγορές κινούνται ταυτόχρονα και παράλληλα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με μικρότερους ή μεγαλύτερους ρυθμούς.

Η "γενική κατάσταση" των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών, είναι ένα πολύ χρήσιμο στοιχείο για τον επενδυτή, αφού τον βοηθά να έχει μία άποψη για το επίπεδο του "κινδύνου" που υπάρχει στο σύνολο των αγορών. Ακόμη πιο χρήσιμη είναι η διαχρονική εξέλιξη της κατάστασης αυτής, αφού -με βάση και την εμπειρία που αποκτάται μέσα στο χρόνο από την παρακολούθηση της εξέλιξης της κατάστασης των αγορών- μπορεί να σχηματίσει μία αρκετά έγκυρη άποψη για το ποιά μπορεί να είναι η τάση και η εξέλιξη που σχηματίζεται.

Τα στατιστικά τα οποία ξεκινούμε να δημοσιεύουμε από σήμερα, θα τα βρίσκετε στην αρχική σελίδα των "αγορών" , ή στη σελίδα του προγράμματος i-Stock, στη λίστα των "Χρήσιμων Σχετικών Links" που βρίσκεται στο δεξί μέρος του παραθύρου. Το αρχείο των στατιστικών ονομάζεται "Συγκεντρωτικά Στατιστικά Διεθνών Χρηματιστηριακών Δεικτών" και είναι ένα αρχείο τύπου excel. Δε χρειάζεται να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας αφού ανοίγει και χρησιμοποιείται πολύ εύκολα απλά πατώντας το link.

Ας δούμε όμως τί περιέχει το αρχείο αυτό και το πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε:

Ο πίνακας του πρώτου Φύλλου Εργασίας μας δίνει μία συνολική εικόνα για την "τεχνική θέση" μίας ομάδας σαράντα έξι (46)  διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών που εξετάζουμε καθημερινά. Μας δείχνει πόσοι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται ΠΑΝΩ από τους Κινητούς Μέσους Όρους 30, 60, 90, 110 και 200 ημερών.
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, όταν η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών βρίσκεται πάνω από τους Κινητούς Μέσους Όρους τους, αυτό σημαίνει ότι -ανάλογα με το είδος του Κινητού Μέσου Όρου- η γενική εικόνα των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών είναι θετική.
Όταν η πλειοψηφία των χρηματιστηριακών δεικτών βρίσκεται κάτω από τους Κινητούς Μέσους Όρους τους, αυτό σημαίνει ότι η γενική εικόνα των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών είναι αρνητική.

Δηλαδή, ο πίκανας αυτός μας βοηθά να έχουμε μία γρήγορη, αλλά έγκυρη εικόνα της κατάστασης των διεθνών αγορών.

Για παράδειγμα, όταν η πλειοψηφία των διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών, σημαίνει ότι η βραχυπρόθεσμη κατάσταση των διεθνών αγορών είναι θετική. Όταν παρατηρούμε μία ταχεία αύξηση του αριθμού των χρηματιστηριακών δεικτών που βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 30 ημερών, σημαίνει ότι η γενική κατάσταση των διεθνών αγορών βελτιώνεται με έντονο ρυθμό. Το αντίθετο συμβαίνει όταν παρατηρούμε μία ταχεία μείωση του αριθμού των χρηματιστηριακών δεικτών που βρίσκονται κάτω από τον ΚΜΟ 30 ημερών.

Όταν, η πλειοψηφία των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών βρίσκονται πάνω από τον ΚΜΟ 60 ημερών, σημαίνει ότι η μεσοβραχυπρόθεσμη

Οι Κινητοί Μέσοι Όροι 90 και 110 ημερών δείχνουν τη μεσοπρόθεσμη κατάσταση ενός δείκτη. Έτσι, η ύπαρξη μεγάλου αριθμού χρηματιστηριακών δεικτών πάνω τους ΚΜΟ 90 και ΚΜΟ 110 ημερών τους, μας δείχνει ότι η μεσοπρόθεσμη κατάσταση των αγορών είναι ικανοποιητική. Το αντίθετο συμβαίνει ότι βρίσκονται κάτω από τους δείκτες αυτούς.

Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών μας δείχνει τη μακροπρόθεσμη κατάσταση ενός χρηματιστηριακού δείκτη (ο ΚΜΟ 200 ημερών είναι ένας πολύ δημοφιλής τεχνικός Δείκτης). Συνήθως, η άνοδος ενός δείκτη πάνω από τον ΚΜΟ 200 ημερών μας δίνει πολύ ισχυρά θετικά μηνύματα για την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Το αντίθετο συμβαίνει όταν ο δείκτης υποχωρεί κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών.

Το δεύτερο Φύλλο Εργασίας περιλαμβάνει σημειώσεις για τη χρήση των στατιστικών στοιχείων, αλλά και το σύνολο των 46 διεθνών χρηματιστηριακών δεικτών που χρησιμοποιούμε (μεταξύ των δεικτών αυτών συμπεριλαμβάνουμε το Γενικό Δείκτη και το δείκτη FTSE 20 Υψηλής Κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

Υπενθυμίζουμε ότι μπορείτε εύκολα να δείτε το διάγραμμα κάποιου από τους χρηματιστηριακούς δείκτες που χρησιμοποιούμε από την εφαρμογή των διαγραμμάτων και Τεχνικής Ανάλυσης του eurocapital.gr (γράψτε το σχετικό σύμβολο στο επάνω μέρος της σελίδας και πατήστε την επιλογή "Τεχνική Ανάλυση"). Για να δείτε τον πλήρη κατάλογο συμβόλων, σχηματίστε ένα οποιοδήποτε διάγραμμα (π.χ. ΓΔ για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας) και ανοίξτε τον σχετικό κατάλογο που υπάρχει στη σελίδα που θα εμφανισθεί.

Για τον υπολογισμό των παραπάνω δεικτών σε καθημερινή βάση, χρησιμοποιείται το χρηματιστηριακό πρόγραμμα i-Stock, το οποίο έχει κατασκευασθεί από τη EuroCapital. Τα στατιστικά στοιχεία θα ενημερώνονται καθημερινά έως τις 6:00 μμ.
κατάσταση των διεθνών αγορών είναι θετική. Μία ταχεία μείωση ή αύξηση του αριθμού των χρηματιστηριακών δεικτών κάτω ή πάνω από τον ΚΜΟ 60 ημερών, μας δίνει το αντίστοιχο συμπέρασμα.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text