Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Εύθραυστη η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2014

Εύθραυστη η ανάκαμψη που ξεκίνησε το 2014

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην εγχώρια ζήτηση στηρίχθηκε η ανάπτυξη του 2014, που διαμορφώθηκε στο 0,8%, σύμφωνα με ανάλυση του ΙΟΒΕ. Κατά τους οικονομολόγους του Ιδρύματος, οι κύριοι προωθητικοί παράγοντες της ήπιας ανάπτυξης το 2014 ήταν η κατανάλωση, ιδιωτική και δημόσια, και οι επενδύσεις. Δηλαδή, η εγχώρια ζήτηση που αυξήθηκε για πρώτη φορά από το 2007, κατά 1,1%, συμβάλλοντας επίσης κατά 1,1% στην άνοδο του ΑΕΠ. Την ίδια ώρα, η συμβολή του εξωτερικού τομέα ήταν ελαφρώς θετική (0,2%), ενώ η αρνητική μεταβολή των αποθεμάτων αφαίρεσε περίπου 0,5 της εκατοστιαίας μονάδας από τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ.

«Δεδομένων των μεταβολών στις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ, η ανάκαμψη το 2014 δεν εγγυάται την απαρχή μιας διατηρήσιμης αναπτυξιακής προοπτικής της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει το ΙΟΒΕ και προσθέτει πώς «γι’ αυτήν την εξέλιξη απαιτείται σημαντική αύξηση του ποσοστού των επενδύσεων στο ΑΕΠ, που θα εκτείνεται σε βάθος χρόνου». Επίσης, σημειώνει ότι «η πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, πέραν της επιτυχούς απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής, δεν ήταν επαρκώς αποτελεσματική στον μετασχηματισμό της οικονομίας προς την κατεύθυνση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου».

Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας το 2014, οφείλεται κατά κύριο λόγο στην άνοδο της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,3% και στη σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου των εξαγωγών κατά 9%. Οι επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο παρέμειναν αναιμικές (άνοδος 2,6% από -9,5% το 2013), ενώ η αύξηση των εισαγωγών κατά 7,4% επέδρασε έντονα ανασχετικά στη βελτίωση του εξωτερικού ισοζυγίου.

Επιπλέον, η ιδιωτική κατανάλωση, εκφρασμένη ως ποσοστό του ΑΕΠ, σημείωσε ιστορικό υψηλό το 2014, 72%, αποτέλεσμα που δεν συνάδει με το επιδιωκόμενο νέο αναπτυξιακό πρότυπο, που δίνει έμφαση στις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Επίσης, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, παρά τη μεγάλη ώθηση στο τελευταίο τρίμηνο του 2014 από την κεφαλαιοποίηση των αμυντικών δαπανών.

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text