Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Καραμούζης: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μόνιμη απειλή το Grexit

Καραμούζης: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μόνιμη απειλή το Grexit

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καραμούζης: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με μόνιμη απειλή το Grexit

Την ανάγκη να καταλήξουμε το συντομότερο σε έναν αξιοπρεπή και αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης.

Μιλώντας σε εκδήλωση της τράπεζας, ο κ. Καραμούζης προειδοποίησε ότι «η σημερινή κατάσταση αβεβαιότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί για πολύ, γιατί τραυματίζει καθημερινά τα τελευταία ζωντανά κύτταρα στην οικονομία και την κοινωνία, γιατί υπονομεύει και ναρκοθετεί καίρια τις βασικές οικονομικές λειτουργίες και τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας». «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τη μόνιμη απειλή του Grexit, ή του Graccident να επικρέμαται συνεχώς πάνω από τα κεφάλια μας» τόνισε.

Ο πρόεδρος της Eurobank προειδοποίησε ότι «θα ήταν ιστορικό λάθος να ωθήσουμε τα πράγματα σε ακραίες επιλογές, με επικίνδυνες και μη μετρήσιμες σήμερα επιπτώσεις». Ο κ. Καραμούζης σημείωσε την ανάγκη φυγής προς τα εμπρός με τη διαμόρφωση, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, ενός ολοκληρωμένου, τεκμηριωμένου και αξιόπιστου ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης. Οπως σημείωσε, το σχέδιο αυτό πρέπει να δεσμεύει όλους μας για τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, τον αναπτυξιακό της προσανατολισμό, την επίτευξη και την τήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και πειθαρχίας, την υλοποίηση κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στο κράτος, τους θεσμούς και τις αγορές, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τη δημιουργία ελκυστικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τη δίκαιη κατανομή των βαρών και των υποχρεώσεων, την προστασία των ασθενέστερων και την παροχή ίσων ευκαιριών και την απελευθέρωση των αγορών κυρίως προϊόντων και υπηρεσιών. «Η επίτευξη συμφωνίας θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, σημαντική επιστροφή της ρευστότητας και των καταθέσεων, σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές και έντονα θετική αύξηση τιμών στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου» τόνισε ο κ. Καραμούζης.

Αναφερόμενος στις κινήσεις της τράπεζας για τη στήριξη της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών δραστηριοτήτων, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας επισήμανε ότι «οι μακροοικονομικές προκλήσεις, όσο μεγάλες κι αν είναι, παραμένουν συγκυριακές. Διατηρώ τη βεβαιότητα», είπε, «πως βρισκόμαστε σε τροχιά λύσης. Ισως η διαδρομή να επιφυλάσσει μερικές ακόμη αναταράξεις, αλλά προσβλέπω με βεβαιότητα στη θετική κατάληξη και εκτιμώ ότι αυτή δεν είναι μακριά. Θετική κατάληξη σημαίνει ότι η χώρα θα παραμείνει εντός της ευρωπαϊκής της προοπτικής, αίτημα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Η χώρα μας έχει ήδη διανύσει το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης».

Με αυτό τον τρόπο, σημείωσε ο κ. Καραβίας, «η δυναμική που μπορεί να αναπτύξει η ελληνική οικονομία είναι ισχυρότερη από ό,τι γενικά πιστεύεται. Δεν το λέω συμβατικά και δεν το λέω μόνον εγώ. Ο μεγαλύτερος και ισχυρότερος μέτοχός μας, η Fairfax Financial Holdings, αύξησε σημαντικά το ποσοστό συμμετοχής της στην Eurobank, τις προηγούμενες ημέρες. Αυτή είναι μια έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης προς την τράπεζα και την Ελλάδα».

Η διοίκηση της Eurobank βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη και είχε σειρά επαφών με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της διοίκησης και σε συνέχεια των πρωτοβουλιών υποστήριξης του κρίσιμου για την ελληνική οικονομία εξαγωγικού τομέα, η Eurobank διοργάνωσε το 1o Eurobank Greek Exports Convention in Thessaloniki. Το συνέδριο, που διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, είχε θέμα: «Ανταγωνιστικότητα. Εξωστρέφεια. Κίνητρα και αντικίνητρα για τις ελληνικές εξαγωγές».

 

 

Πηγή: kathimerini.gr

 

 

14

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text