Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Στον παλμό των dealing rooms: Πιθανό ένα ανοδικό κύμα εκτόνωσης με σηματωρό τον Δείκτη Τραπεζών

Στον παλμό των dealing rooms: Πιθανό ένα ανοδικό κύμα εκτόνωσης με σηματωρό τον Δείκτη Τραπεζών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στον παλμό των dealing rooms: Πιθανό ένα ανοδικό κύμα εκτόνωσης με σηματωρό τον Δείκτη Τραπεζών

 Ενδιαφέρουσα συσσώρευση τριών εβδομάδων συντελείται στην αγορά ικανή να δημιουργήσει τον επόμενο ισχυρό κυματισμό

Με θετικό πρόσημο έκλεισε τελικά η προηγούμενη εβδομάδα (+0,34%) η οποία συνοδεύτηκε με χαμηλό όγκο συναλλαγών και στενό εύρος διακύμανσης (795,37 – 754,01 μονάδες) για να κλείσει στις 771,32 μον.

Η Μεγάλη εβδομάδα εμπεριέχει μόλις τρείς συνεδριάσεις με πιθανότερο σενάριο τη συνέχιση της χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας με την αγορά να διψά για θετική ειδησεογραφία η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ανοδικό κύμα ανακούφισης έστω και βραχύβιο χωρίς να αναιρεί την πτωτική τάση του μεσοπρόθεσμου ορίζοντα.

Αναλυτικότερα, θα πρέπει να τονίσουμε τη σημαντικότητα της ζώνης 800 – 815 μον. ως την πρώτη αξιόλογη αντίσταση για το ΓΔ καθώς οποιοδήποτε αγοραστικό σήμα στο βραχυπρόθεσμο  momentum θα απαιτήσει καθαρή ανοδική διάσπαση αυτής.

Ενδιαφέρουσα συσσώρευση τριών εβδομάδων συντελείται λοιπόν στην αγορά ικανή να δημιουργήσει τον επόμενο ισχυρό κυματισμό.

Δείκτης κλειδί για το σύνολο του ταμπλό γενικότερα αυτός των τραπεζών ο οποίος αξίζει να επισημάνουμε ότι αρνείται να δώσει εβδομαδιαίο κλείσιμο χαμηλότερα των 532,2 μονάδων (χαμηλό 28/1), κάτι πολύ σημαντικό αφού έτσι δεν επιδεινώνεται περαιτέρω η τεχνική του εικόνα.

Την Πέμπτη 9 Απριλίου η ελληνική κυβέρνηση καλείται να πληρώσει τη δόση των 458 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, ενώ η ρευστότητα των ταμείων της είναι δεν είναι επαρκής ώστε να ικανοποιηθούν οι υποχρεώσεις του μήνα.

Βάση βέβαια του πρωτοκόλλου του ΔΝΤ, η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει μία παράταση 30 ημερών ώστε να αποπληρώσει το χρέος της χωρίς να δημιουργείται κανένα πιστωτικό γεγονός.

Δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ενισχύουν το θετικό σενάριο, κάνοντας λόγο για εκπλήρωση της οφειλής την Πέμπτη αλλά και επιτυχή ολοκλήρωση των δημοπρασιών των εντόκων γραμματίων στις 14 και 17 του τρέχοντος μήνα.

Στην έκτακτη επίσκεψη του ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κ. Λαγκάρντ επιβεβαιώθηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για την έγκαιρη αποπληρωμή της δόσης προς το ΔΝΤ την ερχόμενη Πέμπτη αλλά και την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.

Ανάλογη προγραμματισμένη επίσκεψη θα έχει και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας με το Ρώσο ομόλογο του Β. Πούτιν στη Ρωσία, έχοντας και οι δύο απορρίψει την περίπτωση χρηματοδότησης.

Όπως όλα δείχνουν το κυρίαρχο θέμα συζήτησης θα είναι γεωπολιτικό, με τη Μόσχα να βάζει ξανά την Ελλάδα στο παιχνίδι του αγωγού.

Οι συζητήσεις που ξεκινήσαν την προηγούμενη εβδομάδα  με τον Π. Λαφαζάνη έχοντας ως σκοπό την ενίσχυση των ενεργειακών σχέσεων των δύο χωρών να προκαλώντας αντιδράσεις στη γερμανική πλευρά.

Η συνολική στάση της κυβέρνησης δείχνει πως αποζητά άμεσα μία συμφωνία εντός του μήνα αυξάνοντας τα μέτρα του πακέτου μεταρρυθμίσεων στα 8,5 δις ευρώ με σκοπό την εκταμίευση μέρους της πολυπόθητης δόσης των 7,2 δις και την απομάκρυνση της χώρας από τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται τουλάχιστον προσωρινά.

Υπενθυμίζουμε ξανά τις υποχρεώσεις της Ελλάδας προς την ΕΚΤ τους δύο μήνες  (Ιούλιο, Αύγουστο)  μετά τη λήξη της παράτασης του προγράμματος όπου ανέρχονται στα 6,6 δις αλλά και αυτές των 3,2 δις προς το ΔΝΤ μέχρι το τέλος του έτους.

Τμήμα ανάλυσης της Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ


www.bankingnews.gr

Πηγή:bankingnews.gr


17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text