Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Κατάργηση των ...ελληνικών χαρτονομισμάτων του ευρώ; Πώς μια απροσεξία προκαλεί πανικό.

Κατάργηση των ...ελληνικών χαρτονομισμάτων του ευρώ; Πώς μια απροσεξία προκαλεί πανικό.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κατάργηση των ...ελληνικών χαρτονομισμάτων του ευρώ; Πώς μια απροσεξία προκαλεί πανικό.

Σε περίπτωση Grexit, όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ που φέρουν ελληνικά γράμματα, θα ακυρωθούν” ήταν ο τίτλος του άρθρου της γερμανικής ιστοσελίδας. Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν ένα πρωταπριλιάτικο αστείο. Μετά όμως είδαμε ότι μάλλον δεν είναι, αφού το άρθρο που αφορούσε στο ενδεχόμενο ακύρωσης των χαρτονομισμάτων του Ευρώ που φέρουν τυπωμένη τη λέξη ΕΥΡΩ με ελληνικούς χαρακτήρες, δημοσιεύθηκε στις 2 Απριλίου (δείτε το άρθρο σε αυτόματη αγγλική μετάφραση). Όμως, για το γερμανικό σατιρικό site der-postillon.com, κάθε μέρα θα μπορούσε να είναι πρωταπριλιά!

Το πρόβλημα όμως είναι ότι, τη μικρή έρευνα που κάναμε εμείς μέσα σε 5 λεπτά (δείτε το προφίλ του site αυτού από σελίδα που έχει μεταφραστεί αυτόματα από τα γερμανικά), έπρεπε να την έχει κάνει και ο συγκεκριμένος αρθρογράφος του (συνήθως αξιόλογου) ελληνικού site “analyst.gr” ο οποίος μέσα στο αντιευρωπαϊκό μένος που μόνιμα τον διακρίνει, έγραψε ένα απίθανο άρθρο με τίτλο “Ασφάλεια χρημάτων και καταθέσεων” όπου με τα όσα ευφάνταστα γράφει, τρομοκρατεί τον κόσμο και τον κάνει να αναζητά λύσεις για προβλήματα που δεν υπάρχουν και που ούτε θα υπάρξουν ποτέ.

Μεταξύ των άλλων ...κακών και τρομερών που μας περιμένουν, ο αρθρογράφος του analyst μας εξήγησε πως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επεξεργάζεται σενάριο σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όλα τα χαρτονομίσματα με τα ελληνικά γράμματα ΕΥΡΩ κάτω από τη λέξη EURO, θα καταργούνταν και αυτόματα θα έχαναν την αξία τους.

Ο απρόσεκτος αρθρογράφος, δε γνωρίζει πως, ΟΛΑ τα χαρτονομίσματα που έχει εκδώσει η ΕΚΤ φέρουν την ονομασία του Ευρώ σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, άσχετα εάν μία χώρα είναι μέλος της Ευρωζώνης ή όχι. Έτσι, οι αρχικές εκδόσεις έφεραν την ονομασία στο λατινικό και το ελληνικό αλφάβητο, ενώ οι νέες εκδόσεις (από το 2013) φέρουν την ονομασία του νομίσματος και στο κυριλλικό αλφάβητο (ΕΒΡΟ), λόγω της εισόδου της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 2007. (Δείτε το site της ΕΚΤ)

Αλλά, ακόμη και αν ήθελε υποτεθεί ότι η Ελλάδα αποχωρεί από την Ευρωζώνη, αλλά ακόμη και από την ...Ευρωπαϊκή Ένωση, τα χαρτονομίσματα του Ευρώ πάλι θα φέρουν τα γράμματα ΕΥΡΩ, αφού η ελληνική γλώσσα είναι η επίσημη γλώσσα της Κύπρου.

Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η κατάργηση της αποδοχής και της αξίας ενός χαρτονομίσματος δεν είναι εύκολη υπόθεση και δε μπορεί να γίνει με μία διοικητική απόφαση από τη μια μέρα στην άλλη.

Ο ιστότοπος analyst.gr, είναι δημοφιλής και επί χρόνια δημοσιεύει αξιόλογα άρθρα. Επί μακρόν εκφράζει έναν “ευρω-σκεπτικισμό” προβάλλοντας ενδιαφέρουσες απόψεις που βοηθούν όλους μας να προβληματιστούμε περισσότερο. Όμως, ο προβληματισμός απέχει πολύ από τον αδικαιολόγητο εκφοβισμό. Ιδιαίτερα σε ηλεκτρισμένες περιόδους, όπως αυτή που ζούμε σήμερα.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (1)

Thomas A. την 09/04/2015 19:30
avatar
διάβασα στο άρθρο στο "analyst", δεν ήξερα ότι το γερμανικό έντυπο είναι σατυρικό, ήξερα όμως ότι τα χαρτονομίσματα είναι πανομοιότυπα και σε αντίθεση με τα κέρματα δεν έχουν "εθνική" πλευρά αλλά μόνο ένα γράμμα προ του αριθμού που δείχνει την χώρα που έχει τυπωθεί.
Τους το έγραψα αλλά το σχόλιο δεν εμφανίστηκε και το άρθρο παραμένει ως είχε. Κρίμα για τον κ. Βιλιάρδο που τον εκτιμούσα περισσότερο.
Επικροτήστε αυτό το σχόλιο υπερψηφίζοντάς το Αποδοκιμάστε αυτό το σχόλιο καταψηφίζοντάς το
0
συνολικά: 1 | προβολή: 1 - 1

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text