Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Σε συζητήσεις για εξαγορά της Alcatel-Lucent η Nokia

Σε συζητήσεις για εξαγορά της Alcatel-Lucent η Nokia

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε συζητήσεις για εξαγορά της Alcatel-Lucent η Nokia

Σε συζητήσεις για την εξαγορά της γαλλικής Alcatel-Lucent βρίσκεται η φινλανδική Nokia Oyj, όπως επιβεβαίωσαν σε ανακοίνωσή τους οι δύο εταιρείες, σε μια συμφωνία που μπορεί να δημιουργήσει έναν τηλεπικοινωνιακό όμιλο αξίας πάνω από 40 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν πρόταση «πλήρους συνδυασμού», που συνεπάγεται ότι η Nokia θα καταθέσει δημόσια προσφορά για τη μετοχή της Alcatel-Lucent.

Στην ανακοίνωση τους, ωστόσο, οι εταιρείες διευκρινίζουν πως «σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα ότι οι συζητήσεις θα καταλήξουν σε μια συμφωνία ή μια συναλλαγή».

Η ενδεχόμενη συγχώνευση των δυο εταιρειών θα δώσει τέλος στις επί χρόνια εικασίες για πιθανή συνεργασία των δύο εταιρειών, ενώ θα αναδιαμορφώσει την τηλεπικοινωνιακή αγορά, δημιουργώντας μια εταιρεία με συνολικά έσοδα περίπου 25,9 δισ. ευρώ και πάνω από 100.000 εργαζομένους.

Σημειώνεται πως η σχετική φημολογία αναπτύχθηκε με αφορμή χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg. Η μετοχή της Nokia καταγράφει απώλειες 7,71%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Alcatel-Lucent ενισχύεται πάνω από 12%.

Σύμφωνα με τη Nordea, έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι η Nokia κάνει λόγο για πλήρη συγχώνευση με την Alcatel-Lucent, καθώς κάτι τέτοιο είναι πιο επικίνδυνο από μια εξαγορά δραστηριοτήτων της Alcatel. Μια προσφορά μετοχών της Nokia στην Alcatel θα επιφέρει αλλαγές στη σημερινή ιδιοκτησιακή δομή της πρώτης, ενώ εάν επιτευχθεί συμφωνία ο συνδυασμός των δύο εταιρειών θα διαρκέσει ένα-δυο χρόνια.

Εξάλλου, αρκετοί αναλυτές και επενδυτές που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις συζητήσεις προβάλλουν ως πιθανό εμπόδιο την αντίθεση της γαλλικής κυβέρνησης, η οποία θεωρεί τον κλάδο τηλεπικοινωνιών στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και είναι «ευαίσθητη» με τις απολύσεις προσωπικού που συνοδεύουν τις συμφωνίες περικοπής κόστους.

Μετά την επιβεβαίωση των συζητήσεων, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα παρακολουθεί στενά τις όποιες επιδράσεις ενδεχόμενης συμφωνίας, είτε αυτές αφορούν τον κλάδο τηλεπικοινωνιών είτε τις θέσεις εργασίας στη γαλλική αγορά.

Τόνισε πως επιθυμεί τη δημιουργία ενός «ευρωπαίου πρωταθλητή», ενώ το όποιο αποτέλεσμα των συζητήσεων πρέπει να διατηρεί ισχυρή παρουσία στη Γαλλία.

Το χρονοδιάγραμμα οποιασδήποτε συμφωνίας δεν είναι ξεκάθαρο, ωστόσο η Nokia και η Alcatel θα «αντιμετωπίσουν» τους μετόχους τους στις 5 και 26 Μαΐου αντίστοιχα, όταν θα πραγματοποιηθούν οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις τους.

 

Πηγή:capital.gr

17

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text