Αρχική | Χρηματιστήριο | Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς | Δράσεις για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης

Δράσεις για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δράσεις για εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης

Την αναζήτηση εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις συζήτησε ο κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι με αντικείμενο τις δράσεις για την ομογενοποίηση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

Το εγχείρημα αυτό, όπως εξηγεί ο ίδιος στην «Η», δεν έχει τη μορφή κανονιστικών διατάξεων, δηλαδή δεν θα αποτελέσει οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά ένα σύνολο πολιτικών και δράσεων που θα λειτουργήσουν προς την επίτευξη του παραπάνω αποτελέσματος.

Οι κεφαλαιαγορές της Ευρώπης αναζητούν λύσεις χρηματοδότησης των εισηγμένων σε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιχειρήσεων, προκειμένου τελικώς η χρηματοδότηση αυτή να μπορεί να περνά και από εναλλακτικά κανάλια πέραν εκείνα των τραπεζών. Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων μέσω funds και άλλων μορφών κεφαλαίων, σε εκτεταμένη κλίμακα, αποτελεί ζητούμενο του εγχειρήματος. Προκειμένου όμως να συντελεστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οι κεφαλαιαγορές, μέσω της λειτουργίας τους, να διασφαλίσουν την αξιοπιστία της επένδυσης, όπως επίσης και να την προσελκύσουν.

Όπως εξηγεί ο κ. Μποτόπουλος, αυτά τα προγράμματα που προετοιμάζονται με πολύ σπουδή από τους χώρους των κεφαλαιαγορών και των χρηματιστηρίων της Ευρώπης έρχονται σε μία εποχή, ιδιαίτερα κρίσιμη για την ελληνική οικονομία και μπορούν να σταθούν επικουρικά στις στοχεύσεις των τραπεζών αλλά των λοιπών ευρωπαϊκών προγραμμάτων βοηθώντας την αγορά να πάρει μπροστά, μόλις η οικονομία απεγκλωβιστεί από το τρέχον αδιέξοδο.

Είναι προφανές πως όλες οι χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν την αντίστοιχη πρόσβαση σε φθηνό χρήμα, στοιχείο το οποίο αποτρέπει εξαιρετικά ανταγωνιστικές επιχειρήσεις να ασκήσουν δραστηριότητα στις χώρες με μειονέκτημα χρηματοδότησης όπως π.χ. η δική μας. Αυτό το κενό θα έρθουν να καλύψουν οι παραπάνω πολιτικές που σχεδιάζονται από τους φορείς Κεφαλαιαγορών και Χρηματιστηρίων της Ε.Ε.

Οι κεφαλαιαγορές όμως για να επιτύχουν τον παραπάνω χρειάζονται ένα μίνιμουμ ομογενοποίησης των κανόνων λειτουργίας τους αλλά και των ελέγχων που υφίστανται, μολονότι δεν μπορούν να δράσουν στον τομέα της ενοποίησης, με τις ίδιες μεθόδους που έδρασε ο χώρος των τραπεζών. Παρ' όλα αυτά, ο συγκεκριμένος σχεδιασμός μπορεί να υλοποιηθεί σε αρκετή επιτυχία, σημειώνουν άλλοι φορείς της αγοράς.

 

Ειρήνη Σακελλάρη

Πηγή: imerisia.gr

 

16

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text