Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Χ. Τραν: «Κλειδί» η δέσμευση της κυβέρνησης για μέτρα

Χ. Τραν: «Κλειδί» η δέσμευση της κυβέρνησης για μέτρα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χ. Τραν: «Κλειδί» η δέσμευση της κυβέρνησης για μέτρα

«Αν και στις διαπραγματεύσεις τα πρόσωπα είναι σημαντικά, πιο σημαντική είναι η ουσία» τονίζει ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF), Χανγκ Τραν, σχολιάζοντας την έμμεση απομάκρυνση του Γιάνη Βαρουφάκη και την αναδιάταξη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας που συζητεί με τους θεσμούς. Και προσθέτει: «Το κλειδί είναι κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα κριθούν από το Eurogroup επαρκή, ώστε να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία».

Στην εκτενή συζήτηση που είχε με την «Κ» στην Ουάσιγκτον, ο ευγενικός και χαμηλών τόνων κ. Τραν σημειώνει ότι η ελληνική οικονομία, το περασμένο καλοκαίρι, έδειχνε σημάδια ανάκαμψης και προειδοποιεί ότι όσο περισσότερο κρατάει το αδιέξοδο με το Eurogroup τόσο αποδυναμώνεται η ποιότητα, από πιστοληπτική άποψη, των ελληνικών εγγυήσεων, αυξάνοντας την πίεση για μια συμβιβαστική λύση.

Ο κ. Τραν παρακολουθεί με προσοχή το ελληνικό ζήτημα και είναι ενήμερος ακόμη και για λεπτομέρειες της πολιτικής ζωής, και όχι μόνο των οικονομικών στοιχείων, όπως θα ήταν ίσως αναμενόμενο για τον εκτελεστικό διευθυντή του IIF, που ουσιαστικά αποτελεί την παγκόσμια ένωση των μεγαλυτέρων τραπεζών του κόσμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι επικαλέσθηκε ακόμη και πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, για να απαντήσει σε μία από τις ερωτήσεις.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην αποπληρώσει μια δόση προς το ΔΝΤ, τονίζει ότι η χώρα κινδυνεύει να υποστεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πρόσβασης στη χρηματοδότηση που απορρέει από το πρόγραμμα του ΔΝΤ και το οποίο λήγει το 2016. Μετά τη συνάντησή μας, η συνέντευξη επικαιροποιήθηκε μέσα από ηλεκτρονική αλληλογραφία.

– Πόσο κοντά βρίσκεται η Ελλάδα στη χρεοκοπία και πώς μπορεί αυτή να αποφευχθεί;

– Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει όταν δεν θα διαθέτει πλέον τα απαραίτητα χρήματα, ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Το πρόσφατο διάταγμα, με το οποίο η κυβέρνηση επέβαλε σε δήμους και περιφέρειες να καταθέσουν τα αποθεματικά τους στην Κεντρική Τράπεζα, μπορεί να δώσει στην κεντρική κυβέρνηση πρόσβαση σε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο, αυτό το μέτρο αποτελεί την ύστατη προσπάθεια για τη συγκέντρωση χρημάτων.

– Μπορεί να αποτελέσει τη λύση;

– Οχι. Ετσι γεννάται το ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη ενέργεια της κυβέρνησης στο πλαίσιο της αναζήτησης χρημάτων, εάν δεν υπάρξει πρόοδος με το Eurogroup και τους θεσμούς, ώστε να εκταμιεύσουν την τελευταία δόση των 7,2 δισεκατομμυρίων ευρώ του ελληνικού προγράμματος, που εκκρεμεί.

Οι δόσεις του ΔΝΤ

– Εάν αναγκασθεί να επιλέξει, η κυβέρνηση θα πληρώσει μισθούς και συντάξεις, όχι το ΔΝΤ. Πρακτικά τι θα σημαίνει αυτό;

– Εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε πρακτικό επίπεδο δεν θα συμβεί τίποτα άμεσα. Η Ελλάδα θα λάβει μια περίοδο χάριτος τριάντα ημερών, στη διάρκεια της οποίας, και μετά από αυτήν, το Ταμείο θα συζητήσει με την κυβέρνηση τρόπους μέσω των οποίων θα μπορέσει η Ελλάδα να καταβάλει τις πληρωμές.

– Εάν, παρά τις συζητήσεις, δεν σημειωθεί πρόοδος;

– Εάν δεν υπάρξει πρόοδος ύστερα από λίγο διάστημα, θα συγκληθεί το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ, θα κηρύξει την Ελλάδα σε καθεστώς ληξιπρόθεσμου οφειλέτη και θα καλέσει τη χώρα να βρει λύση στο ζήτημα.

– Και εάν δεν βρεθεί λύση;

– Αν υποθέσουμε ότι δεν θα έχει σημειωθεί πρόοδος, η Ελλάδα μπορεί να υποστεί κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πρόσβασης στον υποβοηθητικό μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ενώ μπορεί ακόμη και να απολέσει το δικαίωμα ψήφου στο Ταμείο. Σε κάθε περίπτωση, στη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, η Ελλάδα δεν θα έχει πρόσβαση στη χρηματοδότηση που απορρέει από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, που λήγει το 2016.

– Ο κ. Τσίπρας αναδιοργάνωσε τη διαπραγματευτική ομάδα και εμμέσως απομάκρυνε τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Πώς θα εκληφθεί αυτή η κίνηση;

– Αν και στις διαπραγματεύσεις τα πρόσωπα είναι σημαντικά, πιο σημαντική είναι η ουσία. Το ερώτημα-κλειδί παραμένει κατά πόσον η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να δεσμευθεί σε συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα κριθούν επαρκή, ώστε να επιτευχθεί συμβιβαστική συμφωνία με το Eurogroup.

Δυσφορία στη σύνοδο του ΔΝΤ και ανησυχία στην Ουάσιγκτον

– Θα εκταμιευθεί μέρος της δόσης που εκκρεμεί αν στις διαπραγματεύσεις φανούν σημάδια προόδου;

– Ολοι δυσανασχετούν και ελπίζουν ότι η Ελλάδα και το Eurogroup θα μπορέσουν να βρουν έναν πρακτικό συμβιβασμό ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια τα οποία θα βοηθήσουν την Ελλάδα να σταθεροποιήσει την οικονομία της. Το ζήτημα είναι η βούληση και δέσμευση στην ορθή πολιτική, όχι η μερική εκταμίευση δόσεων.

– Ποια είναι η εικόνα που υπάρχει για την κυβέρνηση Τσίπρα;

– Νομίζω πως η καλύτερη απάντηση που μπορώ να σας δώσω προκύπτει από πρόσφατη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου μόνο το 45% περιέγραψε ως θετική τη διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης με τους πιστωτές, μια μείωση από 55% στα τέλη Μαρτίου και 72% στις αρχές Φεβρουαρίου. Στο τέλος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει εάν θέλει να μείνει στην Ευρωζώνη και εάν ναι, τι πρέπει να κάνει για να επιτευχθεί αυτό. Ανάλογα αποτελέσματα δείχνουν και άλλες σχετικές μετρήσεις.

– Αλλά διεθνώς; Ποια ήταν η αίσθηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών για την Ελλάδα, στη σύνοδο του ΔΝΤ;

– Επικρατούσε μια αίσθηση δυσφορίας για το γεγονός ότι η Ελλάδα και το Eurogroup δεν έχουν καταφέρει να επιτύχουν επαρκή πρόοδο ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία για την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να προχωρήσει.

– Μπορεί η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στο ευρώ;

– Νομικά δεν υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στη χρεοκοπία και την έξοδο από το ευρώ. Ωστόσο, μια χρεοκοπία του κράτους θα καταστήσει πολύ δύσκολο για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να εγκρίνει περαιτέρω παροχή ELA στις ελληνικές τράπεζες, χωρίς την οποία οι τελευταίες θα βρεθούν πλέον αντιμέτωπες με ένα μείζον πρόβλημα χρηματοδότησης, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι αναλήψεις και οι μεταφορές κεφαλαίων μπορεί να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

– Γιατί δείχνει πιο επικριτική προς την Αθήνα η κυβέρνηση Ομπάμα;

– Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι μια αποτυχία σχετικά με την επίλυση της κρίσης και τη διασφάλιση της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα προκαλέσει σημαντικό οικονομικό και πολιτικό ρίσκο για την Ευρώπη, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία. Σε αυτή τη συγκυρία, μια δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα εφαρμόσει ένα ελάχιστο πακέτο μέτρων θα απεδεικνύετο καθοριστική για την υπέρβαση του αδιεξόδου.

Οι τράπεζες είναι υγιείς, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας

– Είναι σε θέση οι ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;

– Σύμφωνα με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) και την ΕΚΤ και με βάση τους κανόνες του ELA, οι ελληνικές τράπεζες κρίνονται αξιόπιστες και υγιείς από τους επιθεωρητές τους, αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες ρευστότητας. Η κατάσταση ρευστότητας δείχνει να επιδεινώνεται και υπό αυτό το πρίσμα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να χρηματοδοτούν την παροχή δανείων και να συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας.

– Θα υπάρξει νέο «κούρεμα» εγγυήσεων που αποδέχεται η ΕΚΤ για να επιτρέψει την παροχή ELA;

– Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ εξετάζει την ποιότητα από πιστοληπτικής απόψεως των εγγυήσεων που χρησιμοποιούν οι ελληνικές τράπεζες για να δανειστούν μέσω του ELA. Η οποιαδήποτε αύξηση του «κουρέματος», στην πράξη θα μειώσει τη ρευστότητα στην οποία θα έχουν πρόσβαση οι ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA. Φυσικά, όσο περισσότερο κρατάει το αδιέξοδο με το Eurogroup, τόσο αποδυναμώνεται η ποιότητα από πιστοληπτικής απόψεως των ελληνικών εγγυήσεων, αυξάνοντας την πίεση για μια συμβιβαστική λύση.

– Είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος με μείωση επιτοκίων και επιμήκυνση ή απαιτείται «κούρεμα»;

– Με εξαίρεση τα δάνεια από το ΔΝΤ και τα ελληνικά ομόλογα που διατηρεί η ΕΚΤ στο πρόγραμμα SMP, το χρέος της Ελλάδας προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη-εταίρους, όπως και προς τον EFSF και τον ESM (που είναι η πλειονότητα του χρέους), ωριμάζει έπειτα από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα (2040 με 2050) και έχει πολύ χαμηλά επιτόκια. Ομως ακόμη και έτσι, θα εξεταζόταν η περαιτέρω επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων, αλλά και ακόμη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων, εάν η Ελλάδα δεσμευόταν να υλοποιήσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την οικονομία της. Πάντως, η εξυπηρέτηση του χρέους και η αποπληρωμή προς το Eurogroup δεν δημιουργούν αυτή τη στιγμή επιπρόσθετα βάρη στην ελληνική οικονομία, η οποία το περασμένο καλοκαίρι έδειχνε σημάδια ανάκαμψης.

– Πώς θα επηρεάσει την οικονομία της Ευρωζώνης η απόφαση της ΕΚΤ να προχωρήσει σε ποσοτική χαλάρωση;

– Η ανακοίνωση της ΕΚΤ για ποσοτική χαλάρωση και η υλοποίησή της κατά τους προηγούμενους δύο μήνες, έχει αρχίσει να βελτιώνει τις προσδοκίες σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη. Αναμένουμε η ανάπτυξη της Ευρωζώνης να αυξηθεί στο 1,6% το τρέχον έτος από 0,9% που ήταν το προηγούμενο.

Ο ρόλος του IIF

– Ποιος είναι ο ρόλος του IIF και πόσο στενά παρακολουθείτε την ελληνική κρίση;

– Το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο είναι η κορυφαία παγκόσμια ένωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που περιλαμβάνει εμπορικές και επενδυτικές τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες, κεντρικές τράπεζες, αναπτυξιακές τράπεζες, hedge funds κ.ά. Εχουμε 500 μέλη από 70 χώρες και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του χρηματοπιστωτικού τομέα για να διαχειρίζεται με αποτελεσματικότητα τους κινδύνους που υπάρχουν, να αναπτύσσει σωστές πρακτικές και να τηρεί τα σωστά στάνταρντ, όπως και να προωθεί πολιτικές που ενισχύουν την παγκόσμια οικονομική σταθερότητα. Ο ρόλος αυτός ασκείται μέσα από την άριστη ποιότητα και την ανεξαρτησία της δράσης μας, τον μεγάλο αριθμό των μελών μας και τις εκτεταμένες σχέσεις μας με κυβερνητικούς ιθύνοντες, αλλά και τους αρμόδιους ελεγκτικούς θεσμούς. Τη διετία 2011-2012, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρώπης ζήτησαν από το IIF να βοηθήσει ώστε οι ιδιώτες πιστωτές που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα να διαβουλευθούν με τις αρμόδιες αρχές και να καταλήξουμε στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, τον Μάρτιο του 2012. Το IIF δεν εμπλέκεται επίσημα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

– Η λιτότητα της Γερμανίας ή η επεκτατική προσέγγιση των ΗΠΑ είναι η καλύτερη πολιτική;

– Το σωστό μείγμα πολιτικής είναι ο ορθός συνδυασμός δημοσιονομικής τόνωσης, εάν η χώρα έχει δημοσιονομικά περιθώρια, με χαλαρή νομισματική πολιτική, όπως και συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και ανακεφαλαίωση των τραπεζών, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης.

– Ποια θεωρείτε «υγιή» ισοτιμία ευρώ - δολαρίου για την παγκόσμια οικονομία;

– Η ανατίμηση του δολαρίου την προηγούμενη χρονιά αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό κάποια βασικά δεδομένα, όπως είναι η ισχυρότερη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας και ο τερματισμός της ποσοτικής χαλάρωσης και της αναμονής για πιο περιοριστική πολιτική από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Παρόμοια ανατίμηση του δολαρίου στο μέλλον θα απομακρύνει σαφώς την ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος από τη βασική σχέση με άλλες μεγάλες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης και της ευρωπαϊκής.

Η συνάντηση

Η συζήτηση έγινε στο Starbucks που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία Dupont στην Ουάσιγκτον, που εδώ και πολλά χρόνια υπήρξε σημείο συνάντησης, μεταξύ άλλων, και Ελλήνων ανταποκριτών. Παραγγείλαμε και οι δύο καπουτσίνο.

Oι σταθμοί του

1949

Γεννιέται στο Βιετνάμ.

1971

Bachelor στα οικονομικά και τη λογιστική από το California State University at Fullerton.

1972

Master στα οικονομικά από το California State University at Fullerton.

1979

Ολοκληρώνει διδακτορική μελέτη στα οικονομικά στο New York University.

1979

Εργάζεται στη Merrill Lynch και τη Salomon Brothers στη Νέα Υόρκη.

1987

Εργάζεται στην Deutsche Bank σε Νέα Υόρκη, Φρανκφούτη και Σιγκαπούρη.

1998

Γενικός διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος στη Rabobank στο Λονδίνο.

2001

Υποδιευθυντής του τμήματος Νομισματικής και Χρηματαγορών του ΔΝΤ.

2007

Διευθυντικό στέλεχος του IIF στην Ουάσιγκτον.

2013

Εκτελεστικός διευθυντής του IIF.


ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΕΛΛΙΣ
Πηγή: kathimerini.gr

16

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text