Αρχική | Αγορές | Ευρώπη | Σε αναζήτηση ισορροπιών οι αγορές με φόντο το sell off στα ομόλογα

Σε αναζήτηση ισορροπιών οι αγορές με φόντο το sell off στα ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε αναζήτηση ισορροπιών οι αγορές με φόντο το sell off στα ομόλογα

Των Βασίλη Γεώργα – Ηλία Μπέλλου

Παράπλευρη απώλεια στον πόλεμο των αποδόσεων που μαίνεται στις αγορές ομολόγων, τις ισοτιμίες των νομισμάτων και τα εμπορεύματα, αποτελούν σε αυτή τη χρονική συγκυρία τα διεθνή χρηματιστήρια.

Επενδυτές, τράπεζες, επιχειρήσεις και treasuries υπουργείων οικονομικών παρακολουθούν με ανησυχία το τελευταίο διάστημα το διπλό μέτωπο απωλειών που έχει ανοίξει ταυτόχρονα σε μετοχές και ομόλογα, με τις απώλειες για τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια (Φρανκφούρτη, Παρίσι κ.α) να κυμαίνονται στο 8-10%, την ίδια ώρα που μόνο μέσα στην εβδομάδα χάθηκαν πάνω από 400 δις. δολάρια στην διεθνή αγορά κρατικών ενώ σωρευτικά η παράλληλη υποχώρηση στις κεφαλαιαγορές έχει κοστίσει πάνω από 2 τρισεκατομμύρια διεθνώς. 

Από τα μέσα Απριλίου η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε από το 0,05% σε επίπεδα άνω του 0,7%, ενώ αντίστοιχη διόρθωση καταγράφεται στις αγορές για γαλλικά, ιταλικά και άλλα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς και στους αμερικανικούς τίτλους. Για την πραγματική οικονομία η άνοδος των αποδόσεων δεν αποτελεί θετική εξέλιξη καθώς κράτη και επιχειρήσεις που προσδοκούν ότι θα συνεχίσουν να επωφελούνται από τα χαμηλά ή μηδενικά κόστη δανεισμού, βλέπουν τον κίνδυνο να αναζωπυρώνεται.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι πλέον πως θα αντιδράσουν τα χρηματιστήρια  μεσοπρόθεσμα στην περίπτωση που διατηρηθεί η αναταραχή στις αγορές ομολόγων, η οποία ως τώρα αποτελεί μια μάλλον αναμενόμενη αντίδραση στις ιστορικά πρωτοφανείς στρεβλώσεις των αρνητικών αποδόσεων που δημιούργησε στο ξεκίνημά της η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη.  

Θεωρητικά όσο θα ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων και πέφτουν οι τιμές τους, τόσο θα αυξάνεται το κόστος χρήματος-δανεισμού και το «ρίσκο» που ενσωματώνουν οι μετοχές, και συνεπώς τα χρηματιστήρια θα γίνονται πιο ευάλωτα σε πιέσεις. Παράλληλα, όμως, πτώση των τιμών των ομολόγων και η άνοδος των αποδόσεών τους σημαίνει συνήθως αποχώρηση κεφαλαίων από τη συγκεκριμένη αγορά και τοποθέτηση στις μετοχές.

Στην πράξη, ωστόσο, όπως σημειώνουν αναλυτές, οι παραδοσιακοί συσχετισμοί ανάμεσα στα ομόλογα και τα χρηματιστήρια έχουν από καιρού διαταραχθεί καθώς για μια πολύ μεγάλη περίοδο η οποία μάλιστα χαρακτηρίζεται από όχι θετικά μακροοικονομικά μεγέθη, οι τιμές των μετοχών και των ομολόγων ανεβαίνουν ταυτόχρονα και σε αρκετές περιπτώσεις, ο χαρακτηρισμός της «φούσκας» ισχύει και για τις δύο πλευρές.

Ειδικά λόγω των υψηλών αποτιμήσεων που έχουν πλέον οι μετοχές, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο αν η ανακατανομή κεφαλαίων που βρίσκεται σε εξέλιξη στα ομόλογα θα ευνοήσει τις χρηματιστηριακές αγορές. Για παράδειγμα στις ΗΠΑ η κεφαλαιοποίηση της Wall Street  έχει φτάσει να αντιστοιχεί στο 180%. Οι μετοχές είναι ακριβές καθώς ενσωματώνουν τεράστιες προσδοκίες ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας σε μια περίοδο που τα στοιχεία δεν δικαιολογούν τις προσμονές, κάτι που ώθησε πρόσφατα και την επικεφαλής της FED Janet Yellen να απευθύνει προειδοποίηση για τον κίνδυνο φούσκας λόγω των χαμηλών επιτοκίων. Στη Μεγάλη Βρετανία επίσης το ποσοστό της κεφαλαιοποίησης προς το ΑΕΠ είναι στο 170%, στη Γερμανία στο 60%, στην Ιρλανδία στο 80% και κατά μέσο όρο στην Ε.Ε ξεπερνά το 70%.

Η Ελλάδα από την άλλη θεωρείται μια από τις πλέον υποτιμημένες αγορές παγκοσμίως με την κεφαλαιοποίησή της να αντιστοιχεί μόλις στο 25% του ΑΕΠ, και υπό την προϋπόθεση ότι θα αντιμετωπιστεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα ώστε να περιοριστεί το ρίσκο χώρας, θα μπορούσε να είναι από τις λίγες ωφελημένες διεθνώς από την ανακατανομή κεφαλαίων στις αγορές. Το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα, έχουν διαφοροποιηθεί θετικά το τελευταίο διάστημα από τις διεθνείς αγορές, ωστόσο αυτό οφείλεται κυρίως στις ιδιαιτερότητες της εγχώριας κεφαλαιαγοράς που επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Η πτώση των αποδόσεων στα ομόλογα κατά 20% από την 13η Απριλίου έχει οδηγήσει σε άνοδο έως και 23% τον Γενικό Δείκτη, όμως στην πραγματικότητα τα ελληνικά ομόλογα η υποχώρηση των αποδόσεων δεν είναι τόσο μεγάλη που να επιτρέπει rerate της χρηματιστηριακής αγοράς. Σε κάθε περίπτωση στο σημερινό περιβάλλον χαμηλών-αρνητικών αποδόσεων από τις τοποθετήσεις σταθερού εισοδήματος, και ακριβών αποτιμήσεων στα χρηματιστήρια, η Ελλάδα έχει τα «φόντα» να αποτελέσει ευκαιρία για ξένα funds.

Πάντως οι  αναλυτές σε αυτή τη φάση δεν είναι σε θέση να απαντήσουν αν έχει έρθει η στιγμή που μετοχές και ομόλογα στις διεθνείς αγορές θα αρχίσουν να υποχωρούν παράλληλα.

Η άποψη που δείχνει να επικρατεί είναι πως επειδή το κόστος χρήματος (επιτόκια) θα παραμείνει για πολύ καιρό χαμηλό και τα επενδυτικά κεφάλαια θα συνεχίσουν το κυνήγι των αποδόσεων, δεν αναμένεται να υπάρξει ούτε περαιτέρω μεγάλη άνοδος στα yields των ομολόγων αλλά ούτε και «εγκατάλειψη» των χρηματιστηριακών αγορών Πιθανότατα, όμως, να ξημερώνει στις αγορές μια μακρά περίοδος έντονων διακυμάνσεων και εναλλαγής κεφαλαίων ανάμεσα στα διάφορα assets, μέχρι να «μιλήσει» η πραγματική οικονομία.

Υποχωρεί η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έπειτα από 8 ημέρες ανόδου

Τα γερμανικά κυβερνητικά ομόλογα κερδίζουν έδαφος για πρώτη φορά σε εννέα ημέρες καθώς το παγκόσμιο selloff στις αγορές σταθερού εισοδήματος φαίνεται να έχει σταματήσει και μετά τα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη υποχώρηση της γερμανικής βιομηχανικής παραγωγής, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Η γερμανική βιομηχανική παραγωγή, σε προσαρμοσμένη βάση για τον πληθωρισμό και εποχικούς παράγοντες, υποχώρησε 0,5% το Μάρτιο, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg έκαναν λόγο για άνοδο 0,4%.

Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές, το σημείο αναφοράς για την Ευρωζώνη, υποχωρεί κατά 1 μ.β. στο 0,58%, ενώ νωρίτερα βρέθηκα να χάνει 7 μ.β. Την Πέμπτη οι αποδόσεις εκτινάχθηκαν στο 0,78%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 8 Δεκεμβρίου.

Οι αποδόσεις στο ιταλικό 10ετές υποχωρούν 2 μ.β. στο 1,76%, ενώ στο 10ετές της Ισπανίας σημειώνουν οριακές μεταβολές στο 1,76%.

Η απόδοση στο αμερικάνικο 10ετές χάνει 3 μονάδες βάσης, στο 2,15% μετά την χθεσινή πτώση κατά 6 μ.β. που τερμάτισε τέσσερις διαδοχικές ημέρες ανόδου.

 

Πηγή: capital.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text