Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Θεσσαλονίκη 23 Μαΐου 2015: Ίδρυση του Συλλόγου "Έλληνες Επενδυτές και Καταθέτες"

Θεσσαλονίκη 23 Μαΐου 2015: Ίδρυση του Συλλόγου "Έλληνες Επενδυτές και Καταθέτες"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θεσσαλονίκη 23 Μαΐου 2015: Ίδρυση του Συλλόγου "Έλληνες Επενδυτές και Καταθέτες"

Το πρώτο βήμα είχε γίνει πριν από πέντε περίπου μήνες, σε ειδική εκδήλωση στο Money Show της Αθήνας. Νοιώθοντας εντελώς απροστάτευτοι απέναντι στις παρανομίες και τις αδικίες που συντελούνται από τους “αετονύχηδες” του χώρου, τους επιχειρηματίες των εισηγμένων εταιριών, τις τράπεζες, αλλά και την ίδια την Κυβέρνηση, οι επενδυτές, αναγνώρισαν την ανάγκη για τη δημιουργία ενός συλλογικού φορέα ο οποίος θα τους εκπροσωπεί και θα μάχεται για την προστασία των συμφερόντων τους και τα αιτήματά τους.

Παράλληλα, κοντά στους επενδυτές έρχονται να προστεθούν και οι καταθέτες, οι οποίοι ενώ έχουν ήδη μπει στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών οργάνων, παραμένουν απροστάτευτοι απέναντι στην οποία αναστάτωση μπορεί ξαφνικά να υπάρξει.

Αυτό που αρνούνται, αδυνατούν ή αδιαφορούν να κάνουν η Πολιτεία και τα θεσμικά της όργανα, θα το κάνουν τα ίδια τα μέλη της κοινωνίας για να αυτοπροστατευθούν.

Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα και δημιουργούμε ένα Σωματείο που θα στελεχωθεί από έμπειρα άτομα του χώρου και από μία εκλεκτή ομάδα νομικών, ώστε να αποτελέσει τη νομική ασπίδα των επενδυτών και των καταθετών, ενώ παράλληλα θα συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του χώρου των επενδύσεων και στην εκπαίδευση και ενημέρωση των Ελλήνων επενδυτών και καταθετών.

Οι στόχοι μας είναι να μην ξανασυμβούν ποτέ αυτά που έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν στο Χρηματιστήριο και στους επενδυτές των ομολόγων. Να μην επαναληφθεί το πείραμα της Κύπρου και στον ελλαδικό χώρο. Να σταματήσει η αποδόμηση του οικονομικού συστήματος της χώρας.

 

Το Σωματείο, θα στηρίξει τις υποθέσεις των μικρο-ομολογιούχων που σφαγιάσθηκαν από το PSI του 2012, θα στηρίξει τους αποταμιευτές των κυπριακών τραπεζών και τους μετόχους των ελληνικών τραπεζών που είδαν τις μετοχές τους να χάνουν έως και το 99,5% της αξίας τους, μέσα σε λίγα χρόνια. Θα αναλάβει νομική δράση για να περισώσει ό,τι μπορεί να περισωθεί και να κερδηθεί πίσω ό,τι εκλάπη, ή ό,τι χάθηκε από κακούς και δόλιους χειρισμούς, ή από πολιτικά “παιχνίδια”.

Τα όσα ακολούθησαν την αρχική συνάντηση του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, δεν επέτρεψαν να προχωρήσουμε άμεσα στην ίδρυση του Σωματείου: Η προκήρυξη των εκλογών αμέσως μετά τα Χριστούγεννα, η ανάδειξη νέας Κυβέρνησης και η κρίση με τους εταίρους, σε συνδυασμό με τεχνικά ζητήματα που ανέκυψαν στα πρώτα βήματα που σχεδιάζαμε (τα προβλήματα ανέκυψαν κατά την κατάθεση της μήνυσης κατά των τραπεζών), μας ανάγκασαν να αναβάλουμε τη διαδικασία της ίδρυσης.

Σήμερα όμως είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε. Έχει υπάρξει πιο ολοκληρωμένη επεξεργασία της ιδέας, έχει δημιουργηθεί ένα πλαίσιο δράσης και έχουν γίνει τα πρώτα βήματα για τις πρώτες δράσεις.

 

Η ίδρυση του Σωματείου θα γίνει το Σάββατο 23 Μαΐου, σε ειδική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη (στα πλαίσια της έκθεσης Money Show 2015). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6:00 μμ, στην αίθουσα Επίδαυρος 2 του ξενοδοχείου Hyatt Regency. Η παρουσίαση της εκδήλωσης θα γίνει από τον οικονομολόγο Γιάννη Σιάτρα και τον δικηγόρο Γιάννη Κυριακόπουλο (δικηγορικό γραφείο Kyros Law Offices), άτομα με μακροχρόνια εμπειρία στον επενδυτικό χώρο.

Στην ιδρυτική Συνέλευση θα συζητηθούν οι σκοποί του Σωματείου και θα εγκριθεί το Καταστατικό του. Παράλληλα, θα χαραχθούν οι πρώτες δράσεις.

α) Θα υπογραφεί το καταστατικό του Σωματείου και θα αποφασιστεί η πρώτη “διαχειριστική επιτροπή”.

β) Θα γίνει ενημέρωση για την κατάθεση μήνυσης κατά των τραπεζών, για το ζήτημα του χειρισμού των ομολόγων των χαρτοφυλακίων τους κατά την περίοδο 2009-2012 που είχε σαν αποτέλεσμα τον εκμηδενισμό της αξίας των τραπεζικών μετοχών και ενδεχομένως θα αποφασιστεί η κατάθεση μαζικής αγωγής κατά των τραπεζών.

γ) Θα γίνει ενημέρωση για τις υποθέσεις μικρο-ομολογιούχων ομολόγων και των καταθετών των κυπριακών τραπεζών που -μέσα σε μία νύχτα- χαρακτηρίστηκαν ως επενδυτές και είδαν τις καταθέσεις τους να εξανεμίζονται.

δ) Θα συζητηθούν οι “προστατευτικές” ενέργειες που θα μπορούσε να αναλάβει το Σωματείο στο μεγάλο ζήτημα του “bail in”, δηλαδή στον κίνδυνο των καταθετών σε περίπτωση μείωσης των κεφαλαίων μίας τράπεζας.

ε) Θα σχεδιαστεί η δράση του Σωματείου, έως την έγκρισή του από τις αρχές και τις πρώτες αρχαιρεσίες.

 

Δείτε το Καταστατικό του Σωματείου

Πώς μπορείτε να υπογράψετε το Καταστατικό

Εάν θέλετε να υπογράψετε το Καταστατικό, μπορείτε να το κάνετε με τέσσερις τρόπους:

α) Στην εκδήλωση της 23ης Μαΐου στη Θεσσαλονίκη (6:00 μμ, στην αίθουσα Επίδαυρος 2 του ξενοδοχείου Hyatt Regency),

β) Στο περίπτερο της EuroCapital στο ξενοδοχείο Hyatt (Θεσσαλονίκη) στο χώρο του Money Show κατά το Σάββατο 23 Μαΐου (3:00 μμ – 6:00 μμ) ή κατά την Κυριακή 24 Μαΐου (3:00 μμ – 6:00 μμ).

γ) Περνώντας από το γραφείο μας έως την Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015 (Μνησικλέους 2, Αθήνα)

δ) Στέλνοντάς μας υπογεγραμμένη την τελευταία σελίδα του Καταστατικού, είτε με επιστολή (EuroCapital, Μνησικλέους 2, 10556 Αθήνα), είτε με fax (2103242802), είτε με email (αφού σκανάρετε τη σελίδα με την υπογραφή σας τη στέλνετε στο ependytes.katathetes@gmail.com.
(στην περίπτωση αυτή κατεβάστε αυτή τη σελίδα στον υπολογιστή σας: τελευταία σελίδα).

Με την υπογραφή του Καταστατικού δεν πληρώνετε συνδρομή. Το Σωματείο θα μπορεί να εισπράξει συνδρομές, μόνον μετά την ίδρυσή του.

Για περισσότερες πληροφορίες, για ερωτήματα ή ακόμη και για να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας να συμπεριληφθείτε στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή, επικοινωνήστε με τον κ. Γιάννη Σιάτρα στο τηλέφωνο 210 3242032 ή στο 6941 474108, ή στείλτε μας email στη διεύθυνση ependytes.katathetes@gmail.com.

Δείτε την εκδήλωση στο Facebook

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text