Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Νέα συνέντευξη Σόιμπλε: Οι διαπραγματεύσεις ήταν πάντα δύσκολες όμως πάντα καρποφορούσαν κατά το παρελθόν

Νέα συνέντευξη Σόιμπλε: Οι διαπραγματεύσεις ήταν πάντα δύσκολες όμως πάντα καρποφορούσαν κατά το παρελθόν

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να υποδεχθεί τους ομολόγους του της ομάδας της G7 στη Δρέσδη την επόμενη εβδομάδα.

Αν και το θέμα της Ελλάδας δε βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου, οι Ευρωπαίοι υπουργοί, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, που θα παραβρεθούν, αναμένεται να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία και να συζητήσουν το ελληνικό ζήτημα, γράφει η γαλλική εφημερίδα Les Echos, στην οποία ο Γερμανός υπουργός παραχώρησε συνέντευξη.

Σχετικά με την αισιοδοξία που εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί στο θέμα των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα σε αντιδιαστολή με τις επιφυλάξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απάντησε:

«Έχουμε ανάγκη από μία κοινή στάση των τριών θεσμών, που μας είχαν πει στο περασμένο Eurogroup ότι η ατμόσφαιρα ήταν καλύτερη, όμως επί της ουσίας είχε επιτευχθεί πολύ μικρή πρόοδος. Ο Πιερ Μοσκοβισί προειδοποίησε την Ελλάδα με πολύ σθεναρό τρόπο ότι χρειάζεται μία ουσιαστική αλλαγή και εμείς βρισκόμαστε στην ίδια γραμμή. Μαζί υπενθυμίσαμε στην Ελλάδα ότι πρέπει να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας. Και βρισκόμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των τριών θεσμών ήταν πάντα δύσκολες, όμως πάντα καρποφορούσαν κατά το παρελθόν».

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τρίτου προγράμματος που ενδεχομένως χρειαστεί η Αθήνα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρέπεμψε στην ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, την οποία όπως είπε επανέλαβε στη Μπουντεσταγκ: εάν η Ελλάδα, μόλις ολοκληρώσει το τρέχον πρόγραμμα κι έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ωστόσο συνεχίσει να έχει οικονομικές ανάγκες, εμείς θα το εξετάσουμε. Η δήλωση αυτή, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, παραμένει βάσιμη, αν και οι συνθήκες είναι πλέον πιο «ευαίσθητες».

«Η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν έχει πλέον πρωτογενές πλεόνασμα και δεν επιθυμεί ένα τρίτο πρόγραμμα.

«- Σε ένα ταξίδι σας στη Σιγκαπούρη, τον Οκτώβριο του 2012, είχατε δηλώσει ότι η Ελλάδα δεν θα κήρυσσε στάση πληρωμών. Δηλώνετε το ίδιο σήμερα;» ρώτησαν τον Σόιμπλε οι δημοσιογράφοι Τιμπό Μαντελέν από τη Les Echos και Μπερτράν Μπενουά από τη Wall Street Journal.

Εκείνος απάντησε: «Κατανοώ ότι στο πλαίσιο μιας αυθόρμητης συζήτησης, οι δηλώσεις ενός υπουργού Οικονομικών προφανώς χαράσσονται στο μάρμαρο της αιωνιότητας. Γνωρίζοντας αυτό, θα σκεφτόμουν για πολλή ώρα προτού να το επαναλάβω σήμερα. Επικαλούμενος τον φίλο μου και συνάδελφο Μισέλ Σαπέν, η κυρίαρχη και δημοκρατική απόφαση που έλαβε ο ελληνικός λαός μας θέτει ενώπιον μιας πολύ διαφορετικής κατάστασης από εκείνη του 2012. Η κυρίαρχη Ελλάδα έχει ψηφίσει υπέρ μιας αλλαγής της πολιτικής. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι των χωρών της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένου του Μισέλ Σαπέν, έχουν επιστήσει την προσοχή τους στο γεγονός ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ο μόνος κυρίαρχος και ότι οι πολίτες των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρωζώνης επίσης είναι».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχολίασε:

«... Έχω ήδη αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση. Το βράδυ της Κυριακής πριν από τη Σύνοδο της G20 των Καννών το φθινόπωρο του 2011, ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε αναφέρει ότι ήθελε να οργανώσει ένα δημοψήφισμα. Αυτό δεν είχε ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας που φοβόταν ότι θα έβλεπε τη Σύνοδο να καταλήγει σε βραχυκύκλωμα. Ωστόσο, την Τετάρτη πριν από την έναρξη της Συνόδου, είχαμε διεξαγάγει μακρές συζητήσεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών. Εκείνοι προέβλεπαν να οργανώσουν ένα τέτοιο δημοψήφισμα την 6η Δεκεμβρίου του 2011 θέτοντας το εξής ερώτημα: ο ελληνικός λαός αποδέχεται το περιεχόμενο του προγράμματος μεταρρυθμίσεων ή προτιμά (η χώρα) να εξέλθει από την ευρωζώνη….

Για αυτό ακριβώς το λόγο είπα πρόσφατα ότι αυτό θα μπορούσε να είναι μία λύση. Έκτοτε κατανόησα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει να συμβουλευτεί τους πολίτες επ’ αυτού του ζητήματος καθώς έχει αποκλείσει μία τέτοια εναλλακτική κατά τη προεκλογική εκστρατεία».

Όταν ρωτήθηκε εάν είναι τοξική μία συζήτηση που έχει αναπτυχθεί από ορισμένους σχετικά με την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος στην Ελλάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε ότι είναι ενημερωμένος για αυτού του είδους τις συζητήσεις όμως δεν τις σχολιάζει. Και αυτό δε συμβαίνει επειδή εκείνος δε σχολιάζει κάτι για το οποίο τάσσεται υπέρ. Ή κατά.

 

Πηγή: imerisia.gr

 

16

 

Δείτε την εκδήλωση παρακάτω:

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text