Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Ψαλίδα τιμών 7% ως 150% στα ΙΚΕΑ Ελλάδας και Αυστρίας

Ψαλίδα τιμών 7% ως 150% στα ΙΚΕΑ Ελλάδας και Αυστρίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ακριβότερα πωλούνται στη χώρα μας τα ίδια προϊόντα παρά την οικονομική κρίση

 

Επτά χρόνια οικονομικής ύφεσης και πέντε χρόνια Μνημόνιο και εφαρμογή πολιτικών για την εσωτερική υποτίμηση - αφού η χώρα παρέμεινε στο ευρώ - έριξαν στα Τάρταρα μισθούς και συντάξεις, προκάλεσαν μείζονα αιμορραγία στον παραγωγικό ιστό της χώρας στέλνοντας σπίτι τους (τους τυχερούς με μια κάποια σύνταξη, τους άτυχους με επίδομα ανεργίας, κάποιους δύσμοιρους δίχως φράγκο) εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, περιέστειλαν δραστικά την αγοραστική δύναμη των Ελλήνων, δεν κατάφεραν, ωστόσο, να ρίξουν τις τιμές των προϊόντων σε επίπεδα... ευρωπαϊκά. Και δεν μιλάμε για επίπεδα Βουλγαρίας, Ρουμανίας ή Σλοβακίας (διότι και αυτές χώρες-μέλη της ΕΕ είναι, η Σλοβακία μάλιστα μετέχει και στο ευρώ και παραπονιέται επειδή διασώζει, η πτωχή, εμάς που είμαστε πλουσιότεροι). Μιλάμε για επίπεδα Αυστρίας!

Μια σύγκριση τιμών - μιλάμε για 250 προϊόντα - στον ελληνικό και στον αυστριακό κατάλογο της σουηδικής αλυσίδας καταστημάτων ειδών οικιακού εξοπλισμού ΙΚΕΑ (μιλάμε για τους καταλόγους που ισχύουν ως τον Αύγουστο του 2015) καταδεικνύει διαφορές τιμών από 7,19% ως... 150,75% σε σχεδόν όλα τα κοινά προϊόντα της αλυσίδας που διατίθενται στην Ελλάδα και στην Αυστρία. Διαφορές προς όφελος, ασφαλώς, των αυστριακών καταναλωτών, οι οποίοι όχι μόνο ξεπέρασαν αβρόχοις ποσί την οικονομική κρίση, όχι μόνο δεν ταλανίζονται από την ανεργία, όχι μόνο δεν βίωσαν πάγωμα ή μείωση των αποδοχών τους ή αύξηση της φορολόγησής τους, αλλά δεν έχουν καν να «επωφελούνται» και από τον αποπληθωρισμό!

Οι μισθοί
Διότι η Αυστρία μαζί με τη Φινλανδία και τη Βρετανία (έως πρόσφατα στο «κλαμπ» περιλαμβανόταν και η Γερμανία) είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ στις οποίες διατηρούνται οριακές, έστω, αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών. Επιπλέον, ο μέσος μηνιαίος μισθός των Αυστριακών είναι 2.124 ευρώ, ενώ των Ελλήνων είναι 1.004 ευρώ (κατώτατος μισθός δεν έχει θεσπιστεί στην Αυστρία).

Εν πάση περιπτώσει, η σύγκριση των καταλόγων του ελληνικού και του αυστριακού ΙΚΕΑ αποκαλύπτει ότι σε αρκετά ακριβά κομμάτια οι διαφορές στις τιμές είναι μικρές. Ενα ντουλάπι με καθρέπτη και ενσωματωμένο φωτισμό STORJORM, ας πούμε, κοστίζει 129 ευρώ στο ΙΚΕΑ της Αυστρίας και μόνο 10 ευρώ (ή 7,75%) ακριβότερα στο ελληνικό κατάστημα. Ενας διθέσιος καναπές με αριστερή σεζλόνγκ NOCKEBY κοστίζει 899 ευρώ στην Αυστρία και 939 ευρώ ή 4,45% ακριβότερα στην Ελλάδα. Και ένα κρεβάτι SVELVIK κοστίζει 249 ευρώ στην Αυστρία και μόνο 20 ευρώ ή 8,03% υψηλότερα στα μέρη μας.

Οι διαφορές
Πρόκειται, όμως, για προϊόντα για τα οποία πρέπει να βάλει κανείς βαθιά το χέρι στην τσέπη για να τα αγοράσει. Και αν στην Αυστρία οι συνθήκες το επιτρέπουν, στην Ελλάδα πόσοι διαθέτουν τα χρήματα ή και αν τα διαθέτουν αισθάνονται την οικονομική ασφάλεια για να αγοράσουν τώρα καινούργιο κρεβάτι ή καναπέ με αριστερή σεζλόνγκ; Σε προϊόντα φθηνότερα, αντίθετα, οι διαφορές τιμών στις δύο χώρες είναι ιλιγγιώδεις! Διαπιστώνει κανείς ότι μια βάση για κατσαρόλα LAMPLIG, φέρ' ειπείν, πωλείται στην Ελλάδα 4,99 ευρώ ενώ στο ΙΚΕΑ της Αυστρίας μόλις 1,99 ευρώ (πρόκειται για την ακραία διαφορά 150,75%). Μια παπλωματοθήκη και μαξιλαροθήκη (σετάκι) KRAKRIS πωλείται προς 7,99 ευρώ παρ' ημίν και μόλις προς 3,99 στην Αυστρία - μιλάμε για διπλάσια τιμή! Και ένα όμορφο και πρακτικό μπολ σερβιρίσματος BLANDA, που όλοι βάζουμε στο καλάθι μας αφού κοστίζει μόλις 1,99 ευρώ, οι αυστριακοί καταναλωτές πληρώνουν μόνο 0,99 ευρώ για να το αποκτήσουν, πληρώνουν δηλαδή τη μισή τιμή και αυτοί μάλιστα παίρνουν και το 1 λεπτό ρέστα διότι δεν είναι «λαρτζ», όπως εμείς που το αφήνουμε στην πωλήτρια!  


Παρατηρεί κανείς ότι τα προϊόντα που μπορούν να αποκτήσουν (ακόμη...) πολλοί έλληνες καταναλωτές είναι εκείνα με τις μεγαλύτερες διαφορές τιμής. Ισως επειδή η «φθήνια τρώει τον παρά». Παρά ταύτα, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι σε όλα τα ακριβά προϊόντα οι διαφορές τιμής μεταξύ Ελλάδος και Αυστρίας είναι μικρές. Αρκεί να αναφέρει κανείς ότι μια κουζίνα METOD/GREVSTA κοστίζει στην Αυστρία 997 ευρώ και στην Ελλάδα 27,98% ακριβότερα (1.276 ευρώ)! Ή ότι ένα χαλί με ψηλό πέλος ADUM που αγοράζουμε εμείς με 149 ευρώ, οι Αυστριακοί το αποκτούν στα δύο τρίτα της τιμής, δηλαδή μόλις 99,99 ευρώ. Δεν μιλάμε για το χαλί με χαμηλό πέλος AKERKULLA, για το οποίο αυτοί πληρώνουν 16,99 ευρώ, ενώ εμείς 76,52% ακριβότερα, δηλαδή 29,99 ευρώ. Ή μάλλον 30, διότι σιγά που θα γεμίσουμε με τα σέντσια τις τσέπες μας...

Καψύλης Αλέξανδρος
Πηγή: tovima.gr

16
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text