Αρχική | Αγορές | Ομόλογα | Συγκρατημένη υποχώρηση αποδόσεων στα ομόλογα

Συγκρατημένη υποχώρηση αποδόσεων στα ομόλογα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συγκρατημένη υποχώρηση αποδόσεων στα ομόλογα

ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

 

Από δύο αντίρροπες τάσεις επηρεάστηκε η χθεσινή κίνηση των ομολόγων. Από την μία υπήρξαν οι τοποθετήσεις λόγω προεξόφλησης της συμφωνίας και από την άλλη το «φρενάρισμα» από την υποβάθμιση της S&P. Συνισταμένη αυτών των τάσεων ήταν η συγκρατημένη υποχώρηση των αποδόσεων όλων των σειρών ελληνικών ομολόγων.

Τη μεγαλύτερη κινητικότητα σε όγκο συναλλαγών κατά το β' τρίμηνο 2015 κατέγραψαν χθες τα ελληνικά ομόλογα με αισθητή αύξηση συναλλαγών από επιλογές όλων των κατηγοριών διαχειριστών. Το κλίμα στην (αποτελματωμένη) αγορά ελληνικών ομολόγων βελτιώθηκε κάπως, ιδιαίτερα όταν βγήκε η είδηση για ενίσχυση μέσω ELA των ελληνικών τραπεζών κατά 2,3 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή πέρασε και μηνύματα για επικείμενη συμφωνία και ήδη από την Τετάρτη το βράδυ είχαν βγει οι πρώτες εντολές αγοράς από μικρά hedge funds. Ενδεικτικά χθες το απόγευμα, οι τιμές αγοράς (bid) στα 10ετή ομόλογα είχαν αυξηθεί στα 54,647 λεπτά/ευρώ, ενώ η απόδοση στο bid είχε υποχωρήσει στο 11,1%. Το spread του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 10,49%. Σε ό,τι αφορά τα 5ετή ομόλογα, το bid κατέγραφε σημαντική άνοδο τιμής (στα 67,65 λεπτά/ ευρώ) ενώ η απόδοσή του είχε υποχωρήσει στο 16,6%.

Κατά τη χθεσινή ημέρα οι περισσότερες εντολές αγοράς ήταν κυρίως από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια (ελληνικές τράπεζες) αλλά και από μεγάλα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια που ποντάρουν στην υπογραφή μίας συμφωνίας που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει τις τιμές των ελληνικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο η υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε CCC από την S&P φαίνεται ότι επηρέασε αρκετά τους μεγάλους ξένους επενδυτές, οι οποίοι παραμένουν παρατηρητές και αρκετά δύσπιστοι στην ανάληψη ρίσκου. Όπως μας έλεγε διαχειριστής ομολογων, το γεγονός ότι το spread μεταξύ τιμών bid και ask είναι μεγάλo σε όλες τις σειρές δείχνει ότι ακόμη το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα παραμένει υποτονικό. Eάν υπήρχε πραγματικά αυξημένο ενδιαφέρον, η διαφορά μεταξύ bid και ask θα ήταν ιδιαίτερα μικρή.

Τοποθετήσεις 
Οι χθεσινές τοποθετήσεις έγιναν για κερδοσκοπικούς κυρίως λόγους. Η υποβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης από την S&P σταμάτησε κάθε σκέψη ξένων χαρτοφυλακίων για αύξηση θέσεων σε ελληνικά ομόλογα. Γενικότερα, κάθε νέα είδηση εκτιμάται ότι θα επηρεάσει ιδιαίτερα τη μεταβλητότητα των ελληνικών ομολόγων στο εγγύς μέλλον. Η εμπορευσιμότητα είχε μειωθεί στο ελάχιστο τους τελευταίους δύο μήνες και η χθεσινή αντίδραση έμοιαζε ως «ένα βότσαλο στη λίμνη» της επενδυτικής αδιαφορίας. Ωστόσο απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί μία δυναμική αντίδραση. Η αγορά προεξοφλεί εξελίξεις, αλλά εάν δεν υπογραφεί συμφωνία τότε οι τιμές των ελληνικών ομολόγων εκτιμάται ότι θα κατρακυλήσουν στα χαμηλά τριετίας.

 

Πηγή: imerisia.gr

 

16

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text