Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Αγοραστικό «αμόκ» στο Χ.Α. έφερε η προεξόφληση συμφωνίας

Αγοραστικό «αμόκ» στο Χ.Α. έφερε η προεξόφληση συμφωνίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η προεξόφληση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών δημιούργησε αγοραστική φρενίτιδα στο χρηματιστήριο με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης να καταγράψει ημερήσια κέρδη 8,16% και να αναρριχηθεί στις 823,16 μονάδες.

 

 

Ενδοσυνεδριακά ο γενικός δείκτης έφθασε να ενισχύεται μέχρι και τις 836,01 μονάδες σημειώνοντας κέρδη +8,60%. Η σημερινή εκρηκτική άνοδος της αγοράς αποτελεί την 3η υψηλότερη άνοδος του 2015 καθώς είχε προηγηθεί το υψηλό έτους  στις 3 Φεβρουαρίου με 11,27% στις 840,57 μονάδες και στις 24 του ίδιου μήνα με 9,81% στις 958 μονάδες.


Το αγοραστικό αμόκ που κατεγράφη σήμερα στο χρηματιστήριο έχει άρωμα κερδοσκοπικών funds που τις τελευταίες 4 ημέρες μέσω πωλήσεων είχαν οδηγήσει την αγορά σε συνολικές απώλειες -9,21%. Οι εξελίξεις στις Βρυξέλλες τα ξημερώματα της Πέμπτης έδωσαν το έναυσμα να απλωθεί ένα κύμα αγοράς στο χρηματιστήριο με πρωταγωνιστές τις τραπεζικές μετοχές που έχουν υποστεί σαρωτική καθίζηση το τελευταίο εξάμηνο και πιθανότατα να χρειασθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου.


Ήπια ήταν η αντίδραση στην εγχώρια αγορά ομολόγων. Οι αγορές ελληνικών ομολόγων έγιναν αποκλειστικά κα μόνο σε over  the counter (εξωχρηματιστηριακές πλατφόρμες) καθώς στην ελληνική αγορά(ΗΔΑΤ) ο τζίρος ήταν ανύπαρκτος.


Η απόδοση του 3ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο 23,89% με την τιμή στα 69 λεπτά του ευρώ ενώ σήμερα το πρωί η απόδοση είχε ξεκινήσει στα 25,40%. Αντίστοιχα η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κυμάνθηκε στο 16,67% με την τιμή στα 68 λεπτά του ευρώ και αρχική απόδοση στο 17,40%. Η τιμή του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στα 55,75 λεπτά του ευρώ με την απόδοση στο 11,13% και αρχικό ξεκίνημα στο 11,20%.


Όπως εξηγούν με δηλώσεις τους στην kathimerini.gr διαχειριστές χαρτοφυλακίων σε ξένες τράπεζες, οι επενδυτές στα ομόλογα δεν έδειξαν ανάλογο ενθουσιασμό με την χρηματιστηριακή αγορά καθώς αυτό που προεξόφλησαν  σε πρώτη φάση  είναι ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας για τη χώρα. 


Αντίθετα στο χρηματιστήριο τα κερδοσκοπικά funds που έχουν εισέλθει από τον Νοέμβριο του 2013 στην Αθήνα μετά την υποβάθμιση του ΧΑ από τον MSCI προσπαθούν να μειώσουν το μέσο όρο ζημιών των χαρτοφυλακίων τους που καταγράφουν από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα.


Πηγή: kathimerini.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text