Αρχική | Αγορές | Ελλάδα | Να διερευνηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τυχόν κατάχρηση της αγοράς από πολιτικούς

Να διερευνηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τυχόν κατάχρηση της αγοράς από πολιτικούς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Να διερευνηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τυχόν κατάχρηση της αγοράς από πολιτικούς

Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη 

Παρά το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας κατάφερε την τελευταία στιγμή να σώσει τη χώρα από τον γκρεμό, όλοι αναγνωρίζουν πως το περιεχόμενο της πρόσφατης συμφωνίας ήταν επαχθέστατο.

 

Αντί για το περιβόητο "e-mail Χαρδούβελη" του 1,5 δισ, ευρώ, φτάσαμε να πάρουμε μέτρα 13 δισ. ευρώ. 

Και ενώ στο τέλος του 2014 οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των συστημικών τραπεζών δεν ξεπερνούσαν σε καμιά περίπτωση τα 3-5 δισ. ευρώ, φτάσαμε να χρειαζόμαστε τώρα γύρω στα 25 δισ. ευρώ, που θα φορτωθούν στο δημόσιο χρέος και στους Έλληνες πολίτες.

Και για να γίνω περισσότερο παραστατικός, θα πω πως η επιπλέον αυτή ζημιά των δεκάδων δισ. ευρώ είναι χιλιάδες φορές μεγαλύτερη από το "σκάνδαλο Τσοχατζόπουλου", με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ενδεχομένως υπονοείται...

Και ενώ την επομένη της συμφωνίας σκεφτόμουν όλα αυτά, διάβασα έκπληκτος τη συνέντευξη του μέχρι πρότινος υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και έντρομος διαπίστωσα ότι κατά τη διάρκεια της πολύμηνης διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση δεν είχε ενιαία άποψη και πολιτική: Άλλοι αποσκοπούσαν στη συμφωνία και κάποιοι άλλοι... απέβλεπαν στη ρήξη. Άλλοι υποστήριζαν τη λύση μέσα στο ευρώ και άλλοι έκαναν σχέδια για τη δραχμή, ή έστω για το διπλό νόμισμα(!)

Τα προφανή ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά, χωρίς κάποιος υπεύθυνος να τα έχει απαντήσει μέχρι σήμερα:

* Μπορεί μια οποιαδήποτε σοβαρή κυβέρνηση να κατεβαίνει σε μια μέγιστης σημασίας διαπραγμάτευση με δύο "γραμμές"; 

* Και αν κατεβαίνει, πόσες πιθανότητες έχει να αποφύγει μια βαρύτατη διαπραγματευτική ήττα;

* Γνώριζε η υπόλοιπη κυβέρνηση -και ο ίδιος ο πρωθυπουργός- τη "γραμμή Βαρουφάκη";

* Όταν λογικά θα πρέπει να τη διαπίστωσε (βλέπε επώνυμη καταγγελία του βουλευτή κ. Χάρη Θεοχάρη) γιατί δεν αντέδρασε, τουλάχιστον δημοσίως;

Πέραν όμως των παραπάνω πολιτικών προβληματισμών μου, η στενή προσωπική μου ενασχόληση με τις αγορές με οδηγεί και σε μια σειρά άλλων σκέψεων και υποψιών, που πιστεύω ότι πρέπει να διερευνηθούν εξονυχιστικά από τις αρχές (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς).

Και εξηγούμαι.

Είναι σε όλους γνωστό πως εδώ και έξι μήνες, η διεθνής κοινή γνώμη ασχολείται συνεχώς με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Κανένα άλλο θέμα δεν έχει απασχολήσει τόσο πολύ και τόσο έντονα τον ξένο τύπο, ηλεκτρονικό και έντυπο.

Δημοσιογράφοι από τα μεγαλύτερα κανάλια του κόσμου έχουν κατασκηνώσει στην Αθήνα, ενώ  παγκόσμια απήχηση αποκτούν συνεντεύξεις Ελλήνων πολιτικών που σε διαφορετική εποχή δεν θα απασχολούσαν παρά μόνο τα τοπικά μέσα της εκλογικής τους περιφέρειας. Και αν...

Πέραν όμως όλων αυτών, οι ελληνικές εξελίξεις επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό κατά τους τελευταίους μήνες και την πορεία πολλών επενδυτικών προϊόντων, όπως για παράδειγμα μετοχών, ομολόγων, ακόμη και συναλλαγμάτων!

Έτσι, στο άκουσμα κάθε είδησης που ήθελε τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους να έρχεται πιο κοντά, το χρηματιστήριο και οι λοιπές αγορές ανέβαιναν, ενώ αντίθετα μετά από αρνητικές ειδήσεις, οι μετοχές και τα άλλα προϊόντα γκρεμίζονταν. 

Και η αλήθεια είναι πως μέσα στους τελευταίους μήνες υπήρχαν πολλές δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, αλλά ακόμη και του ίδιου του πρωθυπουργού (... "καθαρογράφεται η συμφωνία") που επηρέασαν αποφασιστικά τις τιμές των μετοχών και των ομολόγων.

Θα ήθελα λοιπόν να καλέσω τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κων/νο Μποτόπουλο να διατάξει εξονυχιστική έρευνα για τυχόν κερδοσκοπική εκμετάλλευση των δηλώσεων κυβερνητικών στελεχών από "φίλια" επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Γνωρίζω καλά πως ισχύει για όλους το τεκμήριο της αθωότητας και έτσι πρέπει να είναι. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως μέσα από συγκεκριμένες δηλώσεις Ελλήνων πολιτικών, κάποιοι έχασαν πολλά λεφτά και κάποιοι άλλοι τα κέρδισαν. 

Θεωρώ απαραίτητο να διερευνηθεί αν υπήρξε οποιαδήποτε σχέση μεταξύ όσων προέβαιναν σε δηλώσεις και εκείνων που ενδεχομένως αποκόμισαν απίστευτα κέρδη γνωρίζοντας εκ των προτέρων το "άδειο" περιεχόμενο των δηλώσεων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λοιπόν, έχει το λόγο...

Πηγή: capital.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text