Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Μόνο με «νέο χρήμα» οι συναλλαγές όταν επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο

Μόνο με «νέο χρήμα» οι συναλλαγές όταν επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μόνο με «νέο χρήμα» οι συναλλαγές όταν επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο

Αναμένεται η υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.



Μέχρι σήμερα το απόγευμα –εκτός απροόπτου– αναμένεται η υπουργική απόφαση από τον αρμόδιο υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο για το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015 ύστερα από 20 ημέρες αργίας.


Οπως πληροφορείται η «Κ», η εισηγητική έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, σε συνεργασία με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το άνοιγμα του Χ.Α. έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και αποστέλλεται στον υπουργό Οικονομικών, που θα υπογράψει τη σχετική υπουργική απόφαση για την επαναλειτουργία της ελληνικής αγοράς μετοχών, παραγώγων και ομολόγων.


Ο στόχος είναι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση το αργότερο μέχρι σήμερα το απόγευμα προκειμένου να ενημερωθούν οι ξένοι επενδυτές, γιατί διαφορετικά εάν καθυστερήσει η υπουργική απόφαση και εκδοθεί την Παρασκευή το απόγευμα δεν θα υπάρξει ενημέρωση από τα ξένα funds, που θα έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους και θα ενημερωθούν αρκετά αργότερα μέσα στο Σαββατοκύριακο ή το πρωί της Δευτέρας.


Το κείμενο που επεξεργάστηκαν η ΤτΕ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με ημερομηνία 20/7/2015 έχει τίτλο «Διατάξεις που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση που θα εκδοθεί προκειμένου να αρθούν περιορισμοί της νέας ΠΝΠ (σ.σ. 18/7 – περιπτώσεις γ΄ και δ΄ της παρ. 10 του άρθρου και αναφέρεται για τη διενέργεια συναλλαγών στις ελληνικές οργανωμένες αγορές επί χρηματοπιστωτικών μέσων).


Μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:


Εάν πρόκειται για αγορά των χρηματοπιστωτικών μέσων, τότε ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου (αγοραστή) στο ίδρυμα, από τον οποίο πραγματοποιείται η μεταφορά, πρέπει να έχει πιστωθεί, μετά την έναρξη ισχύος της παρούσης, με νέα κεφάλαια τουλάχιστον ισόποσα με τις ανάγκες της εκκαθάρισης/ διακανονισμού της συναλλαγής αγοράς χρηματοπιστωτικών μέσων ή ανοίγματος και διατήρησης θέσεων επί παραγώγων χρηματοπιστωτικών μέσων των περιπτώσεων.


Ως νέα κεφάλαια νοούνται αυτά που πιστώνονται στους οικείους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδρύματος μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας και προέρχονται i) από έμβασμα εξωτερικού, ii) από το προϊόν πώλησης χρηματοπιστωτικών μέσων, iii) από επιστροφή ασφαλειών (margin), iv) από χρηματικές διανομές στους δικαιούχους των χρηματοπιστωτικών μέσων συνδεόμενες με τα οικεία χρηματοπιστωτικά μέσα, ενδεικτικώς λόγω τακτικής λήξης τους, εταιρικών ή παρεμφερών πράξεων (πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων), v) από πιστώσεις θέσεων σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά μέσα, vi) από υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας ελεύθερα πιστωτικά υπόλοιπα δικαιούχων σε επενδυτικούς λογαριασμούς που τηρούνται από τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, vii) από καταβολή σε μετρητά σε λογαριασμούς των δικαιούχων στην Ελλάδα και στους επενδυτικούς λογαριασμούς των εταιρειών παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και  viii) από μεταφορά πιστωτικών υπολοίπων τραπεζικών λογαριασμών στα ιδρύματα χιλιάδων ευρώ ημερησίως ανά καταθέτη, τα οποία πρέπει είτε να έχουν επενδυθεί σε χρηματοπιστωτικά μέσα είτε να διατηρούνται ως πιστωτικό υπόλοιπο.

Πηγή: kathimerini.gr

17

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text