Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Ξεκινάει άμεσα «σαφάρι ελέγχων» στα νοσοκομεία

Ξεκινάει άμεσα «σαφάρι ελέγχων» στα νοσοκομεία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξεκινάει άμεσα «σαφάρι ελέγχων» στα νοσοκομεία

Στο μικροσκόπιο των επιθεωρητών υγείας θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι προμήθειες του ΕΣΥ σε βασικά και με «βεβαρημένο ιστορικό» υλικά. Το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) ξεκινά «σαφάρι ελέγχων» στα νοσοκομεία για ενδεχόμενες υπερτιμολογήσεις σε τρεις κατηγορίες υλικών: λαπαροσκοπικά, φίλτρα τεχνητού νεφρού και ραδιοφάρμακα. Επίσης, οι επιθεωρητές θα πραγματοποιήσουν ελέγχους και για μηχανήματα που έχουν αγοράσει τα νοσοκομεία αλλά παραμένουν αναξιοποίητα.


Οι πρώτες οδηγίες που έλαβε ο γενικός επιθεωρητής του ΣΕΥΥΠ Σταύρος Ευαγγελάτος από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τους αναπληρωτές υπουργούς Υγείας Παύλο Πολάκη και Δικαιοσύνης  –αρμόδιο για θέματα διαφθοράς– Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είναι να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα περιπτώσεις διαφθοράς στις προμήθειες υγείας. Από την αξιολόγηση καταγγελιών για ενδεχόμενες υπερτιμολογήσεις στις προμήθειες υλικών του ΕΣΥ αλλά και με βάση προηγούμενα ευρήματα ελέγχων επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα υλικά στα οποία θα εστιάσουν οι επιθεωρητές. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε παλαιότερους ελέγχους είχαν εντοπιστεί νοσοκομεία που προμηθεύονταν τα ραδιοφάρμακα σε ακριβότερες τιμές σε σχέση με άλλα.

Για τα φίλτρα τεχνητού νεφρού υπήρξαν στο παρελθόν καταγγελίες για κακής ποιότητας υλικά που προμηθεύονταν τα δημόσια νοσοκομεία εις βάρος των ασθενών αλλά και για υπερτιμολογήσεις των φίλτρων στην Ελλάδα σε σχέση με αντίστοιχες τιμές που έχουν ίδια προϊόντα στο εξωτερικό, που απασχόλησαν τις εισαγγελικές αρχές και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει εξαγγείλει παρεμβάσεις στις προμήθειες των νοσοκομείων. Μάλιστα, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Πολάκης έχει χαρακτηρίσει τις αλλάγες ως «μεγάλη θεσμική επανάσταση» που θα εξοικονομήσει πόρους για το σύστημα υγείας. Οι παρεμβάσεις αφορούν στα εξής: α) πλήρης καταγραφή και κωδικοποίηση των υλικών και αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται στα νοσοκομεία, β) καθορισμός συγκεκριμένων τεχνικών-ποιοτικών προδιαγραφών των υλικών τις οποίες αν δεν πληρούν οι προμηθεύτριες εταιρείες θα αποκλείονται από τον διαγωνισμό και γ) καθορισμός ενός εύρους τιμής (συν-πλην 10% της αντίστοιχης τιμής στο 50% των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) για κάθε κατηγορία υλικών που αγοράζουν τα νοσοκομεία.


Ιδιωτικά συνεργεία


Αλλαγές αναμένονται και σε ό,τι αφορά την παρουσία των ιδιωτικών συνεργείων (καθαρισμού, φύλαξης, εστίασης, συντήρησης κ.λπ.) στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία από το βήμα της Βουλής του αναπληρωτή υπουργού για τριπλάσιο και τετραπλάσιο κόστος σίτισης των ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία σε σχέση με υπηρεσίες catering πεντάστερου ξενοδοχείου. Σε συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), οι υπουργοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των γιατρών για την πρόθεσή τους να ενισχύσουν το μοντέλο συνεταιριστικής εργασίας από εργαζόμενους των ιδιωτικών συνεργείων, ώστε να απομακρυνθούν οι εργολάβοι από την ανάληψη λειτουργιών των νοσοκομείων.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών ανέφεραν ότι ειδικά στην καθαριότητα η κατάσταση που επικρατεί με τα ιδιωτικά συνεργεία είναι τραγική, αφού οι εργολάβοι είτε δεν πληρώνουν τους εργαζομένους, είτε τους πληρώνουν με πολύ μικρότερα ποσά από αυτά που φαίνονται στις καταστάσεις. Και ζήτησαν να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό καθαριότητας κυρίως σε «ευαίσθητους» χώρους όπως είναι τα χειρουργεία.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text