Αρχική | Οικονομία | Οικονομικές Προβλέψεις | Eurobank: "Βλέπει" πάνω από το 26% την ανεργία φέτος

Eurobank: "Βλέπει" πάνω από το 26% την ανεργία φέτος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Eurobank: "Βλέπει" πάνω από το 26% την ανεργία φέτος

Πάνω από το 26% εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί η ανεργία στην Ελλάδα το 2015 η Eurobank στην εβδομαδιαία έκθεσή της "7 ημέρες οικονομία”. Στην ίδια έκθεση η τράπεζα διαπιστώνει μικρή πιθανότητα να επαληθευτεί το σενάριο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για πληθωρισμό -0,5% το 2015.

Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, τα βασικά σημεία της έκθεσης έχουν ως εξής:

 

Η αύξηση 3,24% της καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών αποτέλεσε το βασικό πυλώνα αύξησης 1,73% του ΑΕΠ το 2ο τρίμηνο 2015.

Σημαντική αύξηση 14,10% σημείωσε η καταναλωτική δαπάνη διαρκών αγαθών το 2ο τρίμηνο 2015. Ωστόσο μόλις το 1/5 από την αύξηση της συνολικής καταναλωτικής δαπάνης των νοικοκυριών οφείλεται στην προαναφερθείσα μεταβολή. Τα υπόλοιπα 4/5 κατανέμονται στις κατηγορίες των ημιδιαρκών και μη διαρκών αγαθών και στις υπηρεσίες. Λόγω έλλειψης στοιχείων η συγκεκριμένη κατανομή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

Ενισχύθηκε ο αποπληθωρισμός το Σεπτέμβριο 2015. Η ετήσια μεταβολή του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή (Εθνικός ΔΤΚ) διαμορφώθηκε στο -1,72% (από -1,46% τον Αύγουστο) ενώ το αντίστοιχο μέγεθος για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) ήταν -0,76% (από -0,39% τον Αύγουστο).

Μικρή η πιθανότητα να επαληθευτεί το σενάριο του προσχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για πληθωρισμό -0,5% το 2015. Η επιβεβαίωση του εν λόγω σεναρίου απαιτεί τη δημιουργία πληθωριστικών πιέσεων 2,5% το 4ο τρίμηνο. Η αύξηση των συντελεστών του φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε πολλές κατηγορίες προϊόντων, ναι μεν δημιουργεί δυνάμεις για άνοδο του γενικού επιπέδου των τιμών ωστόσο πολύ δύσκολα θα αντισταθμίσει τις αποπληθωριστικές πιέσεις που προκαλεί η ασθμαίνουσα εγχώρια ζήτηση και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου.

Το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο τον Ιούλιο 2015. Διαμορφώθηκε στο 24,99% από 25,03% τον Ιούνιο 2015. Ο αριθμός των απασχολούμενων, των ανέργων και του εργατικού δυναμικού ανήλθε στα 3.591, 1.197 και 4.788 χιλ άτομα αντίστοιχα. Για το σύνολο του έτους αναμένουμε το ποσοστό ανεργίας να ξεπεράσει το 26% και να αυξηθεί περαιτέρω το 1ο εξάμηνο 2016. Όσο πιο γρήγορα επιστρέψει ο ρυθμός μεταβολής των επενδύσεων σε θετικό πρόσημο τόσο πιο γρήγορα θα αντιστραφεί η προαναφερθείσα προβλεπόμενη τάση.

Ο κύριος εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα της μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) αυξήθηκε στις 43,3 μονάδες το Σεπτέμβριο από 39,1 μονάδες τον Αύγουστο, εξακολουθώντας να υποδεικνύει συρρίκνωση του μεταποιητικού τομέα.


Πηγή: capital.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text