Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | ΕΤΕ: Κέρδη ενόψει ανακεφαλαιοποίησης από την Τουρκία

ΕΤΕ: Κέρδη ενόψει ανακεφαλαιοποίησης από την Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΤΕ: Κέρδη ενόψει ανακεφαλαιοποίησης από την Τουρκία

Σημαντική βελτίωση των προοπτικών αποεπένδυσης από την αγορά της Τουρκίας διαβλέπει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, μετά τη σαρωτική νίκη του κυβερνώντος κόμματος στις προχθεσινές βουλευτικές εκλογές.

Η διαφαινόμενη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας μετά από μία μακρά περίοδο υποτίμησης και η αναμενόμενη ανάκαμψη της τουρκικής αγοράς εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον τραπεζικό κλάδο, γεγονός που διευκολύνει την προσπάθεια του ελληνικού ομίλου για πώληση ποσοστού της θυγατρικής της Finansbank.

Στο πλαίσιο αυτό, παρά τις υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 4,6 δισ. ευρώ, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης θεωρεί ότι είναι δυνατή η ελαχιστοποίηση της κρατικής βοήθειας, τόσο μέσω της έκδοσης μετοχών που θα πραγματοποιηθεί μέσα στο Νοέμβριο, όσο και με άλλες κεφαλαιακές δράσεις.

Στις ενέργειες αυτές, εκτός από τη διάθεση πλειοψηφικού κατά πάσα πιθανότητα ποσοστού της Finansbank, περιλαμβάνεται και η δημόσια πρόταση που υπέβαλε η τράπεζα προς τους ομολογιούχους πιστωτές της, για τη μετατροπή τίτλων ονομαστικής αξίας περίπου 780 εκατ. ευρώ σε μετοχές.

Η Εθνική Τράπεζα καλείται να καλύψει από τον ιδιωτικό τομέα της ανάγκες του βασικού σεναρίου, ύψους 1,58 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα αντληθεί με άνεση.

Από εκεί και πέρα το στοίχημα για τη διοίκηση του ομίλου είναι η διαμόρφωση σε όσο το δυνατόν χαμηλότερα επίπεδα της στήριξης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η οποία θα γίνει σύμφωνα με το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης κατά 75% με μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos), το ετήσιο κουπόνι των οποίων θα διαμορφωθεί σε 8%.

Με δεδομένο πως η καθαρή θέση της Finansbank είναι λίγο πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, ένα ικανοποιητικό τίμημα για το 100% της τράπεζας, με τα σημερινά δεδομένα, κινείται περίπου σε αυτά τα επίπεδα.

Ως εκ τούτου, ο όμιλος της ΕΤΕ με την έκδοση μετοχών, την ανταλλαγή των ομολόγων και των πώληση περιουσιακών της στοιχείων μπορεί να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της και να αποπληρώσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τη βοήθεια που θα λάβει.

Πάντως, ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν η ΕΚΤ θα δεχθεί να συμπεριληφθεί στο σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα πρέπει να παρουσιαστεί στη Φρανκφούρτη έως το τέλος της εβδομάδας, η πώληση της Finansbank, μειώνοντας ισόποσα το ύψος της έκδοσης νέων μετοχών.

Είναι πιθανό το προϊόν της ρευστοποίησής της να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή των CoCos το 2016 και να μην μειώσει σε αυτή τη φάση τις κεφαλαιακές ανάγκες.

Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την τουρική θυγατρική, στο πλάνο αναδιάρθρωσης που θα υποβληθεί το επόμενο διάστημα στις ευρωπαϊκές αρχές, θα περιλαμβάνονται οι πωλήσεις των Πανγαία, Private Equity London, Αστήρ Παλλάς και Εθνική Ασφαλιστική.


Πηγή: tovima.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text