Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Η απειλή του Brexit

Η απειλή του Brexit

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η απειλή του Brexit

Η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένας πραγματικός κίνδυνος. Οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν οριακές διαφορές ανάμεσα στις επιλογές της «παραμονής» και της «εξόδου» στο δημοψήφισμα, που θα πρέπει να γίνει μέχρι τα τέλη του 2017. Παράλληλα, ο κίνδυνος ενός Brexit αποτιμάται στο 36%, σύμφωνα με τη Morgan Stanley. Δηλαδή έχει ενισχυθεί κατά το διπλάσιο από τις αρχές του καλοκαιριού.

Τα οικονομικά επιχειρήματα για την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε είναι πειστικά. Εάν αποχωρήσει η Βρετανία, θα πρέπει να εξασφαλίσει την πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, που αντιπροσωπεύει το ήμισυ των εμπορικών συναλλαγών της. Θα περιοριστεί, επίσης, η σφαίρα επιρροής της σε ό,τι αφορά τη σύναψη συμφωνιών με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η Νορβηγία, μια ευρωπαϊκή χώρα που δεν είναι μέλος της Ε.Ε., έχει κερδίσει σχεδόν πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά. Την ίδια ώρα, όμως, υποχρεούται να ακολουθεί όλους τους κανόνες της Ε.Ε. χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα ψήφου ή λόγο. Υποχρεούται, επίσης, να συμβάλλει στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. Επιτρέπει στους πολίτες της Ε.Ε να εργάζονται και ζουν εντός των συνόρων της.

Καθώς ένα ανάλογο καθεστώς συνεργασίας δεν θα αποτελέσει βελτίωση στην υφιστάμενη σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε., οι περισσότεροι που συμμετέχουν στην εκστρατεία κατά της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. και είναι υπέρ ενός Brexit έχουν απορρίψει αυτό το μοντέλο. Το πρόβλημα είναι πως η εναλλακτική λύση που προτείνουν –δηλαδή να βασιστεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και να συνάπτει παράλληλα μια σειρά διμερών συμφωνιών– είναι μία ακόμη χειρότερη επιλογή.

Εάν η Βρετανία εγκατέλειπε την Ε.Ε. θα ήταν μόνη στις διαπραγματεύσεις με εμπορικά μπλοκ μεγαλύτερα από την οικονομία της. Το ΑΕΠ των ΗΠΑ είναι εξαπλάσιο από το βρετανικό, της Ευρώπης είναι πενταπλάσιο και της Κίνας είναι πάνω από τρεις φορές μεγαλύτερο. Συν τοις άλλοις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δεν έχει εξασφαλίσει καμία σημαντική πολυμερή εμπορική συμφωνία. Δεν έχει παρουσιάσει, επίσης, καμία πρόοδο για τον κλάδο παροχής υπηρεσιών, ο οποίος αναλογεί στο 80% της βρετανικής οικονομίας.

Η Ε.Ε. θα ενδιαφερόταν για μια συμφωνία με τη Βρετανία, αλλά δεν είναι τόσο απελπισμένη όσο το Λονδίνο. Εξάλλου, μόνον το 14% των εμπορικών συναλλαγών της Ε.Ε. πραγματοποιείται με τη Βρετανία. Για τη Βρετανία, το αντίστοιχο ποσοστό αναλογεί στο 50%.

Η Βρετανία θα έχει χρονικό περιθώριο διετίας για να διαπραγματευτεί μια εναλλακτική συμφωνία με την Ε.Ε. εάν επιλέξει το σενάριο του Brexit. Εάν αποτύγχανε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τότε θα είχε ως εναλλακτική μόνο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και θα αναγκαζόταν να συνταχθεί με τους κανόνες των Βρυξελλών χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βρετανίας μετά την Ε.Ε. Και δεν θα είχαν καμία ιδιαίτερη διάθεση να καταλήξουν τάχιστα σε συμφωνία με τη Βρετανία εάν υπερίσχυε το Brexit στο δημοψήφισμα. Μόλις έχει καταλήξει σε συμφωνία με 11 οικονομίες του Ειρηνικού και σχεδιάζει να υπογράψει μία ακόμη με την Ε.Ε. μέσα στο επόμενο έτος. Με την περίπτωση της Κίνας, ένα Brexit θα οδηγούσε σε μεγάλη ανισορροπία δυνάμεων. Ηδη η Βρετανία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. προχώρησε σε αρκετούς συμβιβασμούς με το Πεκίνο και θα αναγκαζόταν σε ακόμη μεγαλύτερους εάν δεν ήταν χώρα-μέλος.

Τέλος, η Ε.Ε έχει καταλήξει σε 50 εμπορικές συμφωνίες με άλλες χώρες. Με ένα Brexit, το Λονδίνο θα έπρεπε να επαναδιαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες με αυτές τις χώρες. Θα το κατάφερνε, αλλά θα ήταν μια χρονοβόρος διαδικασία. Θα ήταν, επίσης, εις βάρος της Βρετανίας, επειδή οι άλλες χώρες θα εκμεταλλεύονταν την ευάλωτη θέση της.

 

Σημείωση: Τα άρθρα της κατηγορίας “Άποψη” θεωρούμε ότι είναι ενδιαφέροντα και ότι συμβάλλουν στη σφαιρική ενημέρωση των πολιτών, πλην όμως δε θα πρέπει να θεωρηθεί ότι εκφράζουν απαραίτητα και τις θέσεις της EuroCapital ή προσώπων που συνδέονται μ' αυτή.

Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text