Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | ΕΤΕ: θέλει 300 εκατ. από Ελληνες επενδυτές

ΕΤΕ: θέλει 300 εκατ. από Ελληνες επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΤΕ: θέλει 300 εκατ. από Ελληνες επενδυτές

Σήμερα αναμένεται η έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου της Εθνικής Τράπεζας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για την διάθεση μετοχών της τράπεζας σε Ελληνες επενδυτές στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Η τράπεζα θα διαθέσει τις μετοχές στα 0,30 ευρώ (ή 0,02 πριν από το reverse split), επιδιώκοντας να αντλήσει από την εγχώρια αγορά ποσό 300 εκατ. ευρώ. Οι μετοχές θα διατεθούν χωρίς δικαίωμα προτίμησης, δηλαδή η διαδικασία είναι ανοιχτή για όλους, ενώ δεν θα υπάρχει όριο στο ποσό εγγραφής. Η Εθνική είναι η μόνη από τις συστημικές τράπεζες που προχωρά στη διάθεση μετοχών σε Ελληνες μικροεπενδυτές με τους ίδιους όρους που διατέθηκαν και στους ξένους θεσμικούς. Οι άλλες τράπεζες έδωσαν τη δυνατότητα συμμετοχής Ελλήνων επενδυτών αλλά με ποσά άνω των 100.000 ευρώ.

Αlpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσαν την κατανομή των νέων μετοχών στους επενδυτές και την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Eurobank θα ξεκινήσει την Τρίτη 1 Δεκεμβρίου, της Alpha Bank την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου και της Τράπεζας Πειραιώς την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου. Σταδιακά από την ερχόμενη Πέμπτη θα διακοπεί προσωρινά, για περίπου 4 συνεδριάσεις, η διαπραγμάτευση των παλαιών μετοχών προκειμένου να ολοκληρωθεί το reverse split και να πιστωθούν στους δικαιούχους οι νέες μετοχές. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών της Εθνικής θα ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου. Η ολοκλήρωση της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης οδηγεί στον αφανισμό των παλαιών μετόχων και μεταξύ αυτών του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατείχε μεγάλα πακέτα μετοχών των τραπεζών. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συμμετοχή του Ταμείου περιορίζεται στο 2,7% στη Eurobank (από 35% πριν από την αύξηση), στο 11% στην Alpha Bank (από 66%), στο 26% στην Τράπεζα Πειραιώς (από 66,9%) και στο 35% στην Εθνική Τράπεζα (από 52,7% πριν από την ανακεφαλαιοποίηση). Ετσι σε όλες τις τράπεζες η πλειοψηφία των μετοχών περνά σε ιδιωτικά χέρια.

Σε άτυπο ενημερωτικό σημείωμα της κυβέρνησης υπογραμμίζεται ότι με την έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 αποτράπηκε οριστικά ο κίνδυνος για «κούρεμα» των καταθέσεων, κάτι που όπως τονίζεται «θα οδηγούσε σε κατάρρευση της οικονομίας». Σημειώνεται ακόμα ότι διεσώθησαν όλες οι μεγάλες τράπεζες, καθώς αν οι αυξήσεις δεν πετύχαιναν, τότε θα οδηγούμασταν σε διαδικασία εξυγίανσης, που θα απομάκρυνε τους επενδυτές και θα αύξανε σημαντικά το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης για το Δημόσιο και συνεπώς το δημόσιο χρέος. Στο κυβερνητικό σημείωμα αναφέρεται επίσης ότι το τελικό κόστος της ανακεφαλαιοποίησης δεν θα ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ, έναντι αρχικής εκτίμησης 25 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να αποφευχθεί η μεγάλη αύξηση του δημοσίου χρέους, ενώ η μετοχική συμμετοχή του ΤΧΣ μπορεί μεν να είναι μικρότερη αλλά θα είναι ουσιαστική, αφού οι νέες μετοχές θα έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου. Τέλος σημειώνεται: «σε ό,τι αφορά την εκμηδένιση, ουσιαστικά, της τιμής των μετοχών των τραπεζών αυτή οφείλεται σε μια πορεία απαξίωσης του τραπεζικού συστήματος και ευρύτερα της ελληνικής οικονομίας τα χρόνια της κρίσης, καθώς και στη μη αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έφτασαν σε πρωτοφανή επίπεδα. Επομένως, η απαξίωση των τραπεζικών μετοχών είναι ένα γεγονός το οποίο είχε ήδη συντελεστεί».


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text