Αρχική | Οικονομία | Ελλάδα | Ανοίγουν κυρίως καφέ-μπαρ που κλείνουν και... γρήγορα

Ανοίγουν κυρίως καφέ-μπαρ που κλείνουν και... γρήγορα

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοίγουν κυρίως καφέ-μπαρ που κλείνουν και... γρήγορα

Το αρνητικό ρεκόρ στην ίδρυση επιχειρήσεων αναμένεται να καταγραφεί το 2015, εκτός εάν τις 18 ημέρες που απομένουν έως τη λήξη του έτους συσταθούν μαζικά νέες επιχειρήσεις. Η συνέχιση της ύφεσης και κυρίως η επιβολή των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων από τον περασμένο Ιούλιο ανέκοψε όχι μόνο οποιαδήποτε επιχειρηματική πρωτοβουλία, αλλά ακόμη και τις σχετικές προθέσεις. Το 2015 φαίνεται ότι κατέχει και το αρνητικό ρεκόρ διαγραφών επιχειρήσεων από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο, γεγονός που οφείλεται κυρίως στο ότι το «ξεκαθάρισμα» στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας έχει φτάσει σχεδόν στα όριά του, ενώ καθοριστικό ρόλο στην καθυστέρηση της λύσης κάποιων επιχειρήσεων διαδραμάτισε και η πολυήμερη τραπεζική αργία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από τις αρχές του τρέχοντος έτους έως και τις 10 Δεκεμβρίου 2015 είχαν συσταθεί σε όλη την Ελλάδα 28.080 επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών. Πρόκειται για τη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων ετών, ακόμη και σε σύγκριση με το 2012, χρονιά με τη μεγαλύτερη ύφεση. Ειδικά σε σχέση με το 2012 οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων το 2015 είναι λιγότερες κατά 33,22%, ενώ σε σύγκριση με το 2014, είναι λιγότερες κατά 21,7%.

Το «φάντασμα»

Η πολιτική και οικονομική ρευστότητα που χαρακτήρισε το 2015, με αποκορύφωμα τις δραματικές εξελίξεις του καλοκαιριού με το δημοψήφισμα, τα capital controls, την τραπεζική αργία και το «φάντασμα» του Grexit να πλανάται πάνω από την Ελλάδα, είναι η βασικότερη αιτία για την επιχειρηματική κόπωση – μάλλον επιχειρηματική αδράνεια. Ο φόβος και μόνο «κουρέματος» των καταθέσεων ή μετάβασης στη δραχμή απέτρεπε τα όποια εγχειρήματα. Οι τράπεζες στην παρούσα φάση είναι κάτι παραπάνω από φειδωλές, ενώ ακόμη και για πρακτικούς λόγους το καλοκαίρι (τραπεζική αργία) ήταν αδύνατη η ίδρυση νέας επιχείρησης. Εκτός από τη φετινή συγκυρία, δεν μπορεί να παραγνωρισθεί και η επίδραση από τη συσσώρευση αρνητικών παραγόντων ως αποτέλεσμα της πολυετούς πλέον ύφεσης. Οι οικονομίες των επίδοξων επιχειρηματιών ή των συγγενών τους –που ειδικά σε ό,τι αφορά την ίδρυση ατομικών επιχειρήσεων υποκαθιστούν τις τράπεζες– έχουν πια εξανεμισθεί. Η διαρκής μείωση της ζήτησης, εξάλλου, αποτελεί αντικίνητρο.

Παρά το αρνητικό ρεκόρ στην ίδρυση επιχειρήσεων το ισοζύγιο παραμένει θετικό, καθώς φέτος έχουν κλείσει λιγότερες επιχειρήσεις και πιο συγκεκριμένα 22.418. Ωστόσο, η «ψαλίδα» ανάμεσα στις συστάσεις και τις διαγραφές επιχειρήσεων έχει μικρύνει σημαντικά ήδη από πέρυσι.

Αν και μέσα στην κρίση υπάρχουν αρκετά φωτεινά παραδείγματα επιχειρηματικότητας, κυρίως σε ό,τι αφορά την έναρξη δραστηριότητας στους τομείς των νέων τεχνολογιών και τον αγροδιατροφικό, η πλειονότητα των νέων επιχειρήσεων αφορά τους κλάδους της εστίασης και δευτερευόντως του λιανεμπορίου. Εγχειρήματα που συχνά έχουν μικρή διάρκεια.

Κυρίως καφέ-μπαρ

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ). Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015 σχεδόν μία στις πέντε επιχειρήσεις που άνοιξαν, δραστηριοποιούνται στον κλάδο της εστίασης και κυρίως των μπαρ/καφέ, ενώ τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν λιανεμπορικές επιχειρήσεις. Ο βραχύβιος χαρακτήρας των λιανεμπορικών επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης αποκαλύπτεται μέσα από τα στοιχεία των διαγραφών. Στο εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις που έκλεισαν δραστηριοποιείτο στο λιανεμπόριο και ακολουθούν με 21,3% οι επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης.

Η διαχείριση ή πώληση των επιχειρηματικών δανείων που θα ακολουθήσει τους επόμενους μήνες αναμένεται να επηρεάσει τον χάρτη μέσω εξυγίανσης επιχειρήσεων αλλά και συγκέντρωσης της αγοράς.


Δεν πτωχεύουν, απλώς κλείνουν και φεύγουν...

«Θύμα» της γενικότερης απαξίωσης της αγοράς υπήρξε κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης η επίσημη οδός της πτώχευσης, με τον αριθμό πτωχεύσεων να βαίνει κάθε έτος, από το 2009 έως σήμερα, συνεχώς μειούμενος. Αιτία η απαξίωση των επιχειρήσεων και οι αργές διαδικασίες των δικαστηρίων που καθιστούν ουσιαστικά δώρον άδωρον κάθε προσπάθεια ικανοποίησης των πιστωτών από την επίσημη διαδικασία πτώχευσης.

Ετσι, αντί της προσφυγής στο πτωχευτικό δίκαιο οι περισσότερες επιχειρήσεις επιλέγουν απλώς να κλείσουν, αφήνοντας πίσω τους χρέη και υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τις τράπεζες ή τους προμηθευτές, που στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχουν καμία τύχη να ικανοποιηθούν. Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η «Κ», οι κηρυχθείσες πτωχεύσεις μειώθηκαν από τις 13.500 που ήταν το 2006 σε λιγότερες από 7.000 το 2014, ενώ αντίστοιχη τάση καταγράφεται στις αιτήσεις πτώχευσης που κατατίθενται στα δικαστήρια και οι οποίες από 5.800 το 2006 μειώθηκαν σε 3.000 περίπου το 2014. Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση στην αγορά δεν δικαιολογεί τη μείωση των πτωχεύσεων, η εξήγηση κρύβεται στο ότι κανείς δεν προσδοκά μέσα από την πτωχευτική διαδικασία να μπορέσει να ικανοποιήσει μέρος των απαιτήσεων που έχει έναντι κάποιου επιχειρηματία ή επαγγελματία. Τα δικαστικά έξοδα που βαραίνουν την προσφυγή στη διαδικασία συνιστούν άλλον ένα αποτρεπτικό παράγοντα, ενώ οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, που θεωρητικά έχουν λόγους να καταφεύγουν στην πτώχευση για να αποφύγουν τυχόν ποινικές ή αστικές ευθύνες, υιοθετούν τη στάση «τη βροχή ο βρεγμένος δεν τη φοβάται» και γυρίζουν την πλάτη στο πτωχευτικό δίκαιο.

Ρυθμίσεις ατελέσφορες

Η αντιμετώπιση έτσι των οφειλών που συσσωρεύονται από δραστηριότητες που έπαυσαν, είτε πρόκειται για το Δημόσιο είτε για τον ιδιωτικό τομέα, εξαντλείται στις κατά καιρούς ρυθμίσεις που έχουν αποβεί ατελέσφορες. Την ίδια στιγμή μειούμενος βαίνει ο αριθμός των επιχειρήσεων που προσφεύγει στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα και στον οποίο κατέφευγαν στο παρελθόν μαζικά οι επιχειρήσεις που είχαν υψηλές οφειλές και επεδίωκαν τη ρύθμισή τους, προκειμένου να εξυγιανθεί η επιχείρηση.

Στα εργαλεία για τη διάσωση μιας επιχείρησης περιλαμβάνεται, τέλος, και ο νόμος 4307/2014, γνωστός ως νόμος Δένδια. Ο νόμος προέβλεπε την εξωδικαστική ρύθμιση των δανείων προς τις τράπεζες με παράλληλη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο για επιχειρήσεις που δεν έχουν λύσει ή παύσει τις εργασίες τους, δίνοντας μια διέξοδο στην προσπάθεια ρύθμισης των χρεών τους με διαγραφή σημαντικού μέρους της οφειλής τους. Η επαμφοτερίζουσα πολιτική των τελευταίων μηνών στα θέματα της εξωδικαστικής ρύθμισης έχει παγώσει ουσιαστικά τον νόμο, με αποτέλεσμα ένα χρόνο μετά την ψήφισή του, ο αριθμός των ενταγμένων επιχειρήσεων να περιορίζεται σε μονοψήφιο νούμερο, ενώ ανενεργή παραμένει και η διαδικασία της ειδικής εκκαθάρισης που προβλέπει ο ίδιος νόμος.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text