Αρχική | Οικονομία | Φορολογικά | Τεράστιες οι αποκλίσεις στις αξίες των ακινήτων

Τεράστιες οι αποκλίσεις στις αξίες των ακινήτων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τεράστιες οι αποκλίσεις στις αξίες των ακινήτων

Τέλος σε μία από τις στρεβλώσεις των τελευταίων ετών στην αγορά ακινήτων αναμένεται να θέσει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), βάσει της οποίας προκύπτει ότι οι αντικειμενικές αξίες έπρεπε να έχουν αναπροσαρμοστεί ήδη αναδρομικά από την 21η Μαΐου του 2015. Με τον τρόπο αυτό, θα πάψει να υφίσταται η φορολογική αδικία που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια εφαρμογής των ΕΝΦΙΑ και νωρίτερα του Ειδικού Τέλους Ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς οι ιδιοκτήτες ακινήτων φορολογούνταν με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν είχαν καμία επαφή με την πραγματικότητα που είχε διαμορφωθεί στην κτηματαγορά.

Εν ολίγοις, ήταν δεδομένο ότι δύσκολα θα επιτρεπόταν η παράταση ενός καθεστώτος, βάσει του οποίου οι πολίτες φορολογούνταν για την κατοχή ακινήτων εν έτει 2015, με βάση αντικειμενικές τιμές του 2007, δηλαδή όταν η αγορά βρισκόταν στο απόγειό της κι ενώ έχει μεσολαβήσει η οικονομική κρίση, που έχει οδηγήσει τις τιμές σε πτώση της τάξεως του 40%-45% κατά μέσο όρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα, είναι σχεδόν μηδαμινές οι περιπτώσεις ακινήτων, των οποίων η τρέχουσα εμπορική αξία παραμένει υψηλότερη της αντικειμενικής. Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν ορισμένα νεόδμητα ακίνητα κυρίως σε παραθεριστικές περιοχές, των οποίων η εμπορική αξία είναι ελαφρώς υψηλότερη της αντικειμενικής κι αυτό επειδή στην περιφέρεια, οι αντικειμενικές αξίες έχουν συγκρατηθεί σε χαμηλό επίπεδο.

Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις και ιδίως όσο παλιότερο είναι ένα ακίνητο, οι αποκλίσεις είναι τεράστιες. Σύμφωνα με τον κ. Λευτέρη Ποταμιάνο, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών-Αττικής, πουθενά στην Αττική δεν καταγράφονται σήμερα αγοραπωλησίες κατοικιών σε τιμές υψηλότερες των αντικειμενικών, ούτε καν σε νεόδμητες κατασκευές. Οπως αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος, στη συντριπτική πλειονότητα των, ούτως ή άλλως, ελάχιστων αγοραπωλησιών που πραγματοποιούνται αυτήν την περίοδο, οι τιμές είναι χαμηλότερες των αντικειμενικών, σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10% έως 50% σε ορισμένες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, όσο ακριβότερη είναι μια περιοχή, τόσο μεγαλύτερη είναι η απόκλιση αντικειμενικής-εμπορικής, δεδομένου ότι οι τιμές πώλησης έχουν υποχωρήσει με ταχύτερο ρυθμό. Για παράδειγμα, στη Βουλιαγμένη καταγράφεται απόκλιση της τάξεως του 56%, ενώ στην περιοχή του Πειραιά, η απόκλιση ξεπερνά το 46%. Αντίστοιχα, αποκλίσεις καταγράφονται πλέον ακόμα και στις περιοχές, όπου οι αντικειμενικές τιμές ήταν από τις χαμηλότερες στην Αττική, όπως για παράδειγμα στο Πέραμα, όπου η μέση τιμή ζώνης διαμορφώνεται σε 725 ευρώ/τ.μ., όταν η μέση τιμή πώλησης κατοικίας (νεόδμητης και μεταχειρισμένης) έχει πλέον υποχωρήσει σε 600 ευρώ/τ.μ., δηλαδή 17,25% χαμηλότερα της αντικειμενικής.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text